21-04-2009

FC Twente heeft dinsdagavond ten koste van NAC Breda (3-1) de finale van het KNVB bekertoernooi bereikt. Na een achterstand zorgden Theo Janssen, Romano Denneboom en Blaise Nkufo ervoor dat de Tukkers op 17 mei in de finale staan.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een bijzonder indrukwekkende sfeeractie van de Ultras. Tijdens de openingsfase was duidelijk te zien hoe groot de belangen waren. Beide teams openden de wedstrijd nerveus, met veel onnodig balverlies tot gevolg. Ondanks dat NAC Breda het spel aan FC Twente opdrong, waren het toch de Bredanaars die na een kwartier via Jonas Kolkka de eerste kans van de wedstrijd kregen. Door goed in te grijpen maakte doelman Sander Boschker het schot van de vleugelspeler onschadelijk. In de fase die volgde trok FC Twente het spel steeds meer naar zich toe. Toch viel de treffer aan de andere kant. Na de voorzet van Martijn Reuser slaagde Slobodan Rajkovic er niet in om op de been te blijven, waarna Anthony Lurling vanaf de rand van het strafschopgebied de 0-1 binnen schoot.

Tijdens het tweede deel van de eerste helft trokken de bezoeker zich terug op eigen helft. Dit bood FC Twente de ruimte om voortdurend de aanval te zoeken. Verder dan een aantal corners en gevaarlijke vrije trappen kwam de ploeg niet. Romano Denneboom kwam nog het dichtste bij een treffer. Na een steekpass van Blaise Nkufo stuitte het schot van de vleugelspeler, die de geblesseerde Marko Arnautovic verving, op NAC Breda-doelman Jelle ten Rouwelaar.

Na rust ging FC Twente daar verder waar het de eerste helft gebleven was, trachtten de ‘gele muur’ te breken. Zo kon Ten Rouwelaar kort na de hervatting nog net een vrije trap van Kenneth Perez uit de kruising tikken. Even later kopte Denneboom, na een fraaie combinatie, net naast. Vijf minuten later was het wel raak. Een machtige pass van Peter Wisgerhof werd vanuit de lucht door Theo Janssen binnengeschoten, een fraaie, en op dat moment dik verdiende, gelijkmaker.

Ook na de gelijkmaker bleef FC Twente duidelijk de bovenliggende partij. Nadat NAC Breda steeds verder terug moest leek het een kwestie van tijd te zijn voor de Tukkers opnieuw zouden scoren. Na 70 minuten gaf Theo Janssen met een harde en geplaatste vrije schop nog een waarschuwingsschot. Acht minuten later was het wel raak. Nadat Douglas de vrije bal van Janssen verlengde stond Denneboom plotseling volkomen vrij. De vleugelspeler toonde zich koelbloedig en opende met zijn goal de deur naar de finale.

Een hectische slotfase volgde. Plotseling zette NAC Breda aan in een alles of niets offensief. Nadat Lurling met een hard schot op de proef had gezet, was Nkufo dicht bij de 3-1. De spits kwam een op een met Ten Rouwelaar net te kort. Even later was het wel raak. Na een pass van Elia wist de Zwitser uit een moeilijke hoek de 3-1 te scoren. Hiermee was de wedstrijd definitief beslist.

Door de overwinning op NAC Breda kan FC Twente zich op gaan maken voor de bekerfinale. Woensdagavond staat de andere halve finale op het programma. Daarin maken sc Heerenveen en FC Volendam uit wie op 17 mei om 18.00 uur in de Rotterdamse Kuip de tegenstander van FC Twente zal zijn.

FC Twente – NAC Breda 3-1 (0-1)