Stort behov av fler lärare

18 dec

Behovet av att rekrytera nya lärare och förskollärare ökar framöver visar Skolverkets nya lärarprognos. De närmaste fem åren behöver skolor och förskolor rekrytera motsvarande 77 000 heltidstjänster. Rekryteringsbehovet har därmed ökat med 7 000 heltidstjänster sedan förra prognosen för två år sedan. Prognosen finns även uppdelad per län.

AKTUELLT I SKOLAN OCH FÖRSKOLAN

Nationella skolutvecklingsprogram

Skolverket erbjuder stöd till huvudmän, skolor och förskolor för att de ska kunna förbättra undervisningen. Stödet presenteras i form av insatser under ett eller flera av de åtta nationella skolutvecklingsprogrammen.

Skolans digitalisering

Den digitala tekniken finns överallt i samhället. Från höstterminen 2017 finns nya skrivningar i läro-, kurs- och ämnesplaner om digital kompetens, läs om förändringarna och Skolverkets stöd.

Digitalisering av nationella proven

Vi arbetar för att digitalisera de nationella proven och möjliggöra extern bedömning. Redan från hösten 2018 ska skolorna använda digitala enheter vid vissa prov. Här kan du få svar på några vanliga frågor om digitaliseringen.

Utveckla undervisningen och få inspiration

På vår lärportal finns material speciellt anpassat för att utveckla undervisningen tillsammans med kollegor. Läs nyskrivna artiklar, se undervisningsfilmer och lyssna på intervjuer med forskare inom pedagogik och didaktik.

Sök statsbidrag

Med våra statsbidrag kan barn och elever få bättre förutsättningar att lära sig och nå målen. Skaffa överblick och framförhållning med statsbidragskalendern.

#metoo: Viktigt att skolan tar ansvar

#metoo-uppropen tydliggör att sexuella trakasserier är ett stort problem i skolan. Varje barn eller elev som utsätts för sexuella trakasserier är en för mycket. Det är därför viktigt att skolan tar sitt ansvar för att både förebygga och åtgärda kränkningar. Här har vi samlat länkar till vårt material.

Se webbinariet om hur lärare kan möta alla elevers behov

Nu kan du se webbinariet om hur kompetensen hos alla grundskollärare kan stärkas för att bättre möta elevers olika behov och göra anpassningar i klassrum och lärmiljö. Det går att söka statsbidrag för satsningen ”Specialpedagogik för lärande” kan sökas under hela januari månad för läsåret 2018/19.

Prenumerera på Skolverkets nyhetsbrev

Skolverkets Nyhetsbrev speglas aktuella skolfrågor från förskola till vuxenutbildning. Du kan anpassa informationen i nyhetsbrevet genom att fylla vad du är intresserad av.

De nio vanligaste myterna om gymnasievalet

Tillsammans med 25 ungdomar har vi identifierat nio vanliga myter om gymnasieskolan. Syftet med årets kampanj är att bemöta dem med fakta.

Sverige behöver fler fantastiska lärare!

Var med och forma nästa generation. Bli lärare. Inspireras av andra som delar med sig av sin kunskap och möt lärare som älskar sina jobb (via vår webbplats För det vidare).