Новини

14 отбора ще участват в новия елитен шампионат „Първа професионална лига“

7 юни 2016 19:12
 

14 отбора ще участват в новия елитен шампионат, който ще носи името „Първа професионална лига“. Първенството ще стартира на 30 юли. Това стана ясно след последната среща между професионалните клубове, работната група от Българския футболен съюз и холандската фирма “Hypercube“ (консултант по проекта).

Специалистите от Холандия представиха на клубовете 3 различни варианта за формата на новия шампионат, като разясниха на присъстващите предимствата на всеки един от тях.

След подробната презентация, клубовете решиха чрез гласуване и избраха с пълно единодушие формата. 

Първенството ще се проведе в 2 фази. В първата, отборите ще изиграят общо по 26 мача всеки срещу всеки, след което ще бъдат разделени съгласно класирането на група от 6 отбора, които ще се борят за титлата и право на участие в турнирите на УЕФА в общо 10 мача (по 2 мача всеки срещу всеки) и долна група, състояща се от 8 отбора. Долната осмица ще се състои от 2 групи по 4 отбора, които ще изиграят 6 мача всяка, след което първите 2 отбора от тези групи по системата на директни елиминации ще се срещнат помежду си (първият от първата група срещу втория от втората група и вторият от първата група срещу първия от втората група) в два мача, изиграни по европейските правила с правило за гол на чужд терен. Победителите от тези двубои ще изиграят още 2 срещи помежду си, които ще определят кой от тях има право да предизивика последния отбор от първата шестица, който получава право да участва в евротурнирите на негов терен в един мач и ако го победи, ще заеме неговото място в Европа. Останалите четири отбора от двете групи в долната осмица, подобно на първите, ще изиграят по 2 мача помежду си (третият от първата група срещу четвъртия от втората и четвъртият от втората група срещу третия от втората група). Двата отбора, които загубят тези мачове, ще играят още 2 помежду си, за да определят кой от тях ще изпадне директно в по-ниската дивизия и кой ще играе бараж срещу втория в класирането от "Втора професионална лига". Двата отбора, които победят също играят 2 мача един срещу друг, победителят си запазва мястото в "Първа лига", а победеният ще трябва да играе бараж срещу третия в класирането от втора лига. Точките от редовния сезон няма да се делят на половина и ще се запазват в следващата фаза.

                                                           Формат "Първа професионална лига"

Клубовете гласуваха единодушно и за осъществяването на  периодичен контрол и инспекция на терените, който ще се провежда на всеки 3 месеца от специална комисия с представители на ПФЛ. 

Правилото за играч до 21 г. засега се запазва и предстои да бъде обсъдено от Изпълнителния комитет на БФС.

Форматът на „Втора професионална лига“ се запазва в същия вид с 16 участника, които играят 30 мача всеки срещу всеки на разменени гостувания. Първият в класирането получава директно право за участие в „Първа професионална лига“  през следващия сезон, вторият и третият играят баражи с определените в пресявките отбори от елита. Последните 4 отбора във "Втора лига" отстъпват своето място на четирите шампиона от „Трета лига“.

                                                               Формат "Втора професионална лига"

Правилото за участие на млади играчи във „Втора професионална лига“ също ще бъде обсъдено и решено от Изпълнителния комитет на БФС, но решението, до което достигнаха клубовете, е за задължителни двама играчи до 21 год. по 45 мин. минимум на терена.

Новите формати и всички промени в Първа и Втора професионални лиги ще бъдат предложени за одобрение от страна на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз.

Ден по-рано в сградата на БФС се проведе Бюро на Изпълнителния комитет в присъствието на президента Борислав Михайлов, първия вицепрезидент Йордан Лечков, вицепрезидентите Атанас Фурнаджиев и Михаил Касабов (с пълномощно), както и членовете на ИК Наско Сираков и Румен Вълков. Бюрото на Изпълнителния комитет одобри предложенията за състав на постоянните комисии към БФС за сезон 2016/2017. Приет беше и съставът на ранглистите за делегати и съдийски наблюдатели за следващия сезон. Като точка от дневния ред бе разгледано и прието предложението за промени в наименованието и формата на професионалните групи, като от 30 юни 2016 г. "А" и "Б" група прекратяват съществуването си, отменя се и Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2015/2016.

От 1 юли 2016 г. се създават:

Първа професионална лига от 14 отбора

Втора професионална лига от 16 отбора

Трета лига от клубове с аматьорски статут в състав от четири (4) регионални групи, съгласно административно-териториалното деление на страната.

Бюрото на ИК предлага на Изпълнителния комитет да покани в състава на Първа професионална лига 14 отбора измежду клубовете, получили лиценз за участие в досегашните "А" и "Б" групи. В състава на Втора професионална група са поканени 16 отбора измежду клубовете, получили лиценз за участие в досегашните "А" и "Б" групи, както и от "В" футболни групи до попълване на състава. Възлага се изготвянето на Проект за Наредба за първенствата и турнирите в Първа и Втора лига, както и в аматьорските групи на БФС за сезон 2016/2017.

 

Отдел "Връзки с обществеността и медии"

ОЩЕ ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Борислав Михайлов се срещна с пловдивските клубове

19 януари 2018 18:28

Президентът на БФС посети Пловдив и награди кметове от региона за подпомагането и развитието на футбола.... още

Програма - Зимен семинар на съдийските инструктори

19 януари 2018 14:44

През периода 19.01 - 21.01.2018г. на територията на...... още

Честит рожден ден на Валентин Михов

18 януари 2018 09:26

Българският футболен съюз честити рождения ден на Валентин...... още

Купа България за шампионите по футзал ще се проведе през месец април в Габрово

17 януари 2018 16:17

На заседание на Комисията по футзал към Българския футболен...... още

1 2 3 4 5 »