Rekordmatch men förlust mot Tyskland

Det var en ovanlig landskamp på två sätt mellan Sverige och Tyskland. När Lotta Schelin gjorde 1-0 tog hon ensam målrekordet med 73 landslagsmål. När Therese Sjögran presenterades innan matchen hyllades hon för sin 200:e landskamp.Men efter 93 minuters spel var det som vanligt. Tyskland stod som vinnare med uddamålet, 2-1, efter snabba fullträffar inom tre minuter i slutet.

Therese Sjögran hyllades inför sin 200:e landskamp.

Det var på väg att bli en välredigerad landskamp med svensk superglädje på Behrn Arena i Örebro. Med ett lyckligt slut.I 68:e minuten bröt Lotta Schelin en tafflig tysk bakåtpassning, rundade målvakten Nadine Angerer och satte bollen i öppet mål.

Därmed tog Schelin över som landslagets mesta målskytt på 73 fullträffar. Hon har jagat Hanna Ljungbergs rekord med 72 mål under året och innan onsdagens match låg de båda stjärnanfallarna lika.
- Det var skitkul att göra det där 73:e målet. Och det kändes väldigt fint där och då. Men vi förlorade igen mot Tyskland och det känns inte bra. Det är verkligen dubbla känslor, sade Schelin.

Sverige gjorde en väldigt bra match i 75 minuter. Tyskland var visserligen det bättre laget och hade de flesta chanserna, men hemmalaget försvarade sig bra och tyskorna fick inte så många heta möjligheter.
- Vi gör väldigt mycket bra i den här matchen. Passningsspelet var stundtals mycket fint, vi hade ett aggressivt försvarsspel och när Lotta gjorde 1-0 kändes det som om att vi kunde vinna. Men så kommer en dålig period och vi släpper in två mål, sade förbundskapten Pia Sundhage.

I 76:e minuten fick Tyskland en tveksam frispark metern utanför straffområdet. Carola Söberg ställde upp muren, men inte tillräckligt bra. Dzenifer Marozan såg öppningen och satte enkelt bollen till höger om Söberg.
Tre minuter senare kom Luisa Wensing på högerkanten, spelade in till inhopparen Alexandra Popp som vann duellen med Nilla Fischer och satte bollen bakom Söberg.

Sundhage gjorde ett par byten i slutet men det var bara Fridolina Rolfö som lyckades skapa kvitteringsläge. På tilläggstid drog hon till med vänsterfoten men Angerer räddade. Rolfö fick bara åtta minuter i sin landslagsdebut men hann göra avtryck som bådar gott för framtiden.

Sverige har bara besegrat tyskorna två gånger sedan VM 1995 i Helsingborg (3-2). Båda vinsterna har tagits i Algarve Cup, 2002 (2-1) och 2009 (3-2). Bortsett den portugisiska träningsturneringen har inte Sverige gjort mål på Tyskland sedan 2003. Elva år sedan alltså. Tyskland har vunnit åtta raka mästerskapsmatcher, de flesta med uddamålet 1-0.

- Kul att göra 200:e landskampen men det känns jäkligt surt att vi förlorade, konstaterade jubilaren Therese Sjögran som hyllades och hissades efter matchen.

Sundhage valde att spela med Elin Rubensson till höger och Emma Berglund till vänster i försvaret. Båda ovana i positionen men de klarade sig rätt så bra. Nilla Fischer och Linda Sembrant gjorde det mesta rätt och känns som ett stabilt mittbackspar till VM nästa sommar i Kanada.
Caroline Seger var ständigt i rörelse och hade ofta bollen. Men det var svårt att hitta öppningar i ett tätt tyskt försvar. Schelin och Sofia Jakobsson hade pigga ben och störde tyska försvaret några gånger, framför allt i första halvlek.

6.823 åskådare såg Sveriges sista hemmalandskamp för året. Publik och spelare hyllade Klas Ingesson med en tyst minut innan avspark. Den svenske landslagshjälten avled på onsdagsmorgonen efter lång kamp mot cancer.

Senaste nytt: Damlandslaget

Upplagt av: Stig Lindmark