Silver needle noedels

Zilveren naald noedels

Silver needle noedels, zilveren naald noedels, heten ook wel rattestaartnoedels of zilveren pin noedels. Allemaal afgeleid van het uiterlijk van de noedels. Je ziet ze hier in Nederland bijna nooit, soms kan je ze bestellen als je dim sum gaat eten. Toch is het een hele lekkere en aparte noedel. Het is gemaakt van tarwezetmeel en rijstebloem en het heeft een lekkere chewy bite. Als je geen zin hebt om de noedels te rollen tot een naaldvorm, want dat is eigenlijk het meeste werk, dan kan je er ook voor kiezen om het in dunne reepjes te snijden, dat werkt ook prima. Het ziet er alleen minder spectaculair uit ;-)
Nog een laatste tip, het is belangrijk dat de noedels minimaal voor tachtig procent gaar zijn, want je mag in de wok geen water meer toevoegen, dit zorgt er namelijk voor dat de noedels ontzettend gaan plakken.

Ingrediënten: 

Voor de noedels:
180 gram tarwezetmeel
20 gram rijstebloem
snufje zout
170 ml kokendheet water
2 el zonnebloemolie

Voor het roerbakken:
1 bosui, in fijne julienne reepjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
Flinke hand taugé
100 gram Chinese kool of paksoy
100 gram rauwe garnalen
100 gram kip, in reepjes
Sojasaus, naar smaak
Optioneel: chilipepers, fijngehakt
Zout en peper naar smaak
Olie om te bakken

Bereidingswijze: 

Mix in een grote kom alle droge ingrediënten door elkaar. Terwijl je met een vork of een paar stokjes de droge ingrediënten door roert, giet je in het kokendhete water er voorzichtig bij. Dit zorgt ervoor dat het deeg gedeeltelijk gaar wordt gekookt en geeft het een zachte en tegelijkertijd stevige bite. Als het deeg voldoende is afgekoeld, kneed de olie met je handen door het deeg heen, tot het een soepel wordt.
Controleer of het deeg voldoende gaar is, dit zie je doordat minimaal tachtig procent van het deeg transparant is geworden. Als dit niet het geval is, dan moet je het deeg in een stoommandje over kokend water twee tot drie minuten te stomen.
Rol vervolgens het deeg uit tot een boomstammetje en snij dit in dunne plakjes. Rol deze plakjes met je hand tot dunne naaldvormige noedels.
Tip: als je geen zin hebt om te rollen, kan je de noedels in hele dunne reepjes snijden.

Je kunt nu de noedels verder verwerken in een roerbakgerecht, zoals deze:
Verhit in een wok een scheut olie. Zodra deze heet is, doe je de knoflook, de chilipepers en het witte deel van de bosui erbij.
Doe de kip in de wok en roerbak deze een paar minuten mee. Doe de noedels in de wok, roer goed om, voordat je de groenten en garnalen erbij doet.
Breng op smaak met sojasaus, zout en peper. Roerbak nog een paar minuten tot alles gaar is. Strooi het groene deel van de bosui erbij voordat je de silver needle noedels serveert.

Het proces Silver needle noodles makenSilver needles noedels

Keuken: 
Chinese
Personen: 
2 personen
Bereidingstijd: 
20 - 30 min
Menugang: 
Lunch
Vegetarisch: 
Nee