Tarinoita syvältä

Teemu Stubin

  • 16.4.2014 klo 10:42

Taivaan kivet

Kuva: Ville Mäkilä

Ääni muistutti kranaatin lentoa. Se viuhui, vihelsi, valaisi taivaan.

Kolme kirvesmiestä painui matalaksi, vaikka sota-ajasta oli kulut jo 30 vuotta

Valo oli todella, todella voimakas. Se erottui yhden silminnäkijän mukaan selvästi päivätaivasta vasten.

Kun ilmiön alkuperä selvisi, koko astronomiamaailman katseet kääntyivät hetkeksi pieneen varsinaissuomalaiseen kalastajapitäjään.

Nauvon Haveröhön tipahti elokuun 2. päivänä vuonna 1971 meteoriitti. Vahingot jäivät pieniksi, avaruuskivi särki vain kalastusvajan katon.

Tutkimuksissa kävi ilmi, että vaikka avaruuskivi oli alle parikiloinen, se oli täynnä harvinaisia mineraaleja ja sen arvo oli miljoonia markkoja.

Nyt kun tekniikka on kehittynyt ja maanpäälliset kaivokset ehtyneet, yhä useampi kaivosalan yrittäjä suuntaa katseensa ylöspäin ja miettii, voisiko sieltä saada haettua samanlaisia arvokkaita avaruuskiviä.

Megakallis murkula

Haverön meteoriitti sijaitsee tänä päivänä Turun yliopiston geologian laitoksella.

Geologi Timo Kainulainen nostaa avaruusmurikan tottuneesti esiin ruskeasta pahvilaatikosta. Sen mukana on lukuisia lehtileikkeitä ja muistioita aikalaishavainnoista.

Kivi tuntuu kädessä raskaalta. Sen tummanharmaassa pinnassa näkyvät edelleen ilmakehässä syntyneet palamisjäljet.

Parikiloinen murkula koostuu ureiliitista, joka on jo sinällään harvinainen mineraali. Se sisältää myös mikroskooppisen pieniä timantteja. Kivi on kallis. Todella kallis.

Norjaan samoihin aikoihin pudonneen meteoriitin rahalliseksi arvoksi arvioitiin nykyrahassa noin 200 000 euroa. Haverön meteoriitti oli viisi kertaa isompi kuin norjalainen kivi, ja se koostui harvinaisemmista mineraaleista.

Haverön kiven arvo on siis miljoonaluokkaa, vaikka se on vain käsipallon kokoinen. Ja taivaan tuo puoli on täynnä samankaltaisia murikoita. Monet niistä niin suuria, että Haverön miljoonamurikka on niiden rinnalla pelkkä kärpäsenlika.

Kaikkein suurimmat hyödyntämättömät mineraalivarannot ovat avaruudessa. Mutta onko niiden saaminen maan pinnalle pelkkää kallista haihattelua?

Visionäärit

–Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on luoda se itse.

Tämä oli keskeinen ohjenuora, jonka varassa amerikkalainen avaruusfyysikko Peter Diamandis alkoi tutkia avaruuskivien huikeaa malmipotentiaalia. Hän perusti yhdessä toisen avaruusfyysikon Eric Andersonin kanssa vuonna 2010 yrityksen nimeltä Arkyd Astronautics. Sittemmin yhtiö järjestäytyi uudelleen, ja vuonna 2012 sen nimeksi tuli Planetary Resources.

Yritys kertoo tärkeimmäksi tavoitteekseen ”maan luontaisen resurssipohjan kasvattamisen" tutkimalla ja hyödyntämällä avaruuskivien mineraalivaroja.

Planetary Resourcesin jälkeen kartalle on ilmestynyt muitakin vastaavia yrityksiä, kuten yhdysvaltalainen Deep Space Mining, joka näki päivänvalon alkuvuonna 2013.

Tie tähtiin on kuitenkin kivinen ja ennen kaikkea kallis. Perinteinen avaruusalus tarvitsee tonneittain polttoainetta jo pelkästään maan vetovoimapiiristä poistumiseen. Hankkeet tarvitsevat vakavaraisia rahoittajia.

Diamandis on markkinoinut Planetary Resourcesin visiota uudesta uljaasta kaivosmaailmasta tehokkaasti ja saanut tärkeitä ihmisiä uskomaan siihen. Esimerkiksi elokuvaohjaaja ja miljardööri James Cameron sekä Googlen suuri takapiru Larry Page ovat sijoittaneet rahojaan Planetary Resourcesiin. Tällaisten veturien mukaantulo on herättänyt muidenkin sijoittajien mielenkiinnon.

–Yrityksemme tulee kasvattamaan maamme bruttokansantuotetta biljoonilla dollareilla, yhtiön mahtipontinen mediatiedote väitti huhtikuussa 2013.

Tuoreimman edistysaskeleensa Planetary Resources otti tammikuussa 2014, jolloin Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julkisti tiedon, että sen yhteistyö Diamandisin ja Andersonin kunnianhimoisen projektin kanssa on nyt virallista. Nasa alkaa kartoittaa yhtiön kanssa sekä maapallolle mahdollisesti vaarallisia asteroideja että asteroidien malmipotentiaalia.

Avaruusalan mahtavin instituutio ja sijoittajamarkkinoiden suurnimet ovat nyt avaruusmainauksen takana. Mikä voisi enää mennä vikaan?

Vastaus on yksinkertainen: aivan kaikki.

Jäitä hattuun

–Siisti visio. Teknologian puolesta mahdollinenkin. Mutta jos yksikin laite hajoaa, kaikki menee pieleen. Se on niin pienestä kiinni, sanoo Oulun yliopiston planeettatutkija Jarmo Korteniemi.

Korteniemi hämmentää cappuccino-kuppiaan hymyillen vienosti. Hymyssä on jotain skeptistä. Haaveet ja visiot ovat hänestä hyväksi, mutta pitkään taivaankappaleisiin perehtynyt tutkija tunnustaa myös tosiasiat: avaruuteen ei mennä hakemaan tavaraa kuin lähikauppaan.

Planetary Resources on ilmoittanut, että ensimmäinen malmiluotain voitaisiin lähettää matkaan jo 2020-luvun alussa. Siis alle kymmenen vuoden päästä. Jo tämä alkulupaus saa Korteniemen mietteliääksi.

–Hyvällä tuurilla se onnistuu, jos aivan kaikki menee putkeen. Realistisesti ottaen siinä menee ainakin muutama vuosikymmen pidempään, Korteniemi sanoo.

Kallis riski

Avaruusmatkailun keskeisin kompastuskivi on tuttu kaikesta matkustamisesta: käyttövoima. Planetary Resources ohjaa verkkosivuillaan julkaistussa videossa huomiota pois tästä ongelmasta. Video korostaa, että kun maan vetovoimapiiristä on päästy, loppu on käytännössä vapaalaskua.

Avaruudessakaan ei kuitenkaan kuljeta ilmaiseksi. Asteroideille liikuttaessa tarvittavat nopeuden muutokset ovat huimia. Useita kilometrejä sekunnissa. Sellaiseen kuluu paljon polttoainetta, ja sekin täytyy nostaa aluksi Maasta ylös. Se lisää massaa entisestään.

Yhden ainoan kilon hyötykuorman avaruuteen saamiseen tarvitaan pyöreästi tonni polttoainetta. Nasan arvion mukaan avaruussukkulan lähettäminen maksaa kokonaisuudessaan noin 450 miljoonaa euroa.

Vaikkei malmiluotaimen lähettäminen olisikaan yhtä kallista, hinta-arvio antaa hyvän kuvan siitä, miten kaukana voitollinen kaivostoiminta avaruudessa vielä on.

Avaruuskivien louhinnan taloudelliset riskit ovat valtavia myös siksi, että asteroidien malmipotentiaalista ei etukäteen voi tietää juuri mitään. On edettävä hitaasti.

–Avaruudessa on kyllä hyödyllistä materiaalia. Mutta missä ja kuinka paljon? Ja missä muodossa? Malmipotentiaalin kaukokartoitus tai vaikkapa pintapölyn perusteella tehty arvio on vain valistunutta arvailua, Korteniemi sanoo.

Korteniemi on itse erikoistunut Marsiin ja Kuuhun. Hän korostaa, että vaikka nämä taivaankappaleet ovat Maan ohella parhaiten tunnettuja, edes niiden pintojen alla piileviä mineraalivarantoja ei tunneta kovin hyvin.

Korteniemi vertaa maan päällä sijaitsevien kaivosten tarkkoja kairauksia ja avaruuden mineraalikartoitusta toisiinsa. Ero on kuin yöllä ja päivällä.

–Asteroidia voidaan tutkata ja kuvata luotaimesta käsin vähän matkan päästä monin tavoin. Laite voi jopa lentää asteroidin luota toiselle, ja tutkia niitä peräjälkeen. Mutta se on eri asia kuin paikan päällä kaiveleminen ja syvemmälle kairaaminen. Varsinaiseen louhintaan tarvitaan pitävää tietoa paikan päältä, eikä sitä saada kiertoradalta.

Sinne vai tänne?

Avaruuskivien louhinnasta puhuttaessa on vain yksi fakta, josta jotakuinkin kaikki voivat olla samaa mieltä. Kohteita on paljon.

Planetary Resources keskittää kunnianhimonsa maan lähellä kiertäville asteroideille, joita heidän määritelmänsä mukaan on noin 1500. Määritelmä perustuu siihen, mihin on helpompi ja halvempi matkustaa kuin Kuuhun. Korteniemen mielestä se on järkevää.

–Asteroidi on vaikkapa Kuuta tai Marsia helpompi kohde, jos on tarkoitus saada materiaalia sieltä avaruuteen.

Toinen mahdollisuus on tuoda vuori Muhammedin luo. Ainakin Nasa on suunnitellut asteroidien tuomista lähemmäs Maata ionimoottorien voimalla.

Korteniemen mukaan se on periaatteessa mahdollista. Mutta hän painottaa myös, ettei miljardikiloisen murikan näkeminen maan lähettyvillä ihmisen tuomana ole miltään osin lähitulevaisuutta. Sen luokan projekti voi myös olla vaarallinen.

–Sellaisen pelkkä siirto on varmaankin ainakin 20 vuoden projekti. Ja saa olla erittäin varovainen, ettei kivi törmää Maahan vaikkapa laiterikon tai laskuvirheen takia.

Kallein voitehista

Mitä taivaalta sitten haetaan? Kultaa? Platinaa? Harvinaisia maametalleja kuten litiumia tai iridiumia?

Mahdollisesti kaikkia näitä. Mutta ei ensimmäiseksi.

–Sieltä ei lähdetä ihan aluksi etsimään mitään uraania tai timantteja, Korteniemi korostaa.

Vaikka Planetary Resources perustaakin tuotto-odotuksensa juuri arvometallien löytämiseen, he tiedostavat, että ensiksi on luotava paikan päälle olosuhteet, joissa kaivostoiminta on mahdollista.

Kaikkein arvokkain avaruuden antimista voi tulla monille yllätyksenä.

–Arvokkainta on vesi, sanovat niin amerikkalaisvisionäärit kuin Korteniemikin.

Planetary Resources esittää kovan arvion: halkaisijaltaan 500-metrinenkin verrattain pieni asteroidi sisältää 50 miljardin dollarin vesivarannot.

–Voi se pitää paikkansa. Tai yhtä hyvin ei. Riippuu, mihin vettä käytetään, Korteniemi sanoo.

Planetary Resourcesin raju hinta-arvio perustuu paraikaa tutkittavaan mahdollisuuteen jalostaa vettä polttoaineeksi paikan päällä. ”Avaruuden bensa-asemat” toisivat aivan uusia mahdollisuuksia niin avaruuskaivostoimintaan kuin koko avaruusmatkailuunkin.

Miten tätä avaruuden kultaa sitten saa tehokkaimmin irti? Missä muodossa sitä esiintyy?

–Vettä on asteroidien pintapölyn seassa joko jäänä tai sitten sisällä mineraaleissa. Sen saa varmaankin helpoiten irti höyrystämällä, ja sitten sen voikin säilöä myöhempää käyttöä varten. Mutta automaattinen vesitehdas ei ehkä aluksi toimi niin kuin Strömsössä. Höyryn kiinni saaminen voi osoittautua hankalaksi. Myös varastointi voi tuottaa ongelmia, Korteniemi pui.

Kädestä suuhun

Korteniemi usko, ettei aivan ensimmäisiltä avaruuskiville suunnatuilta kaivosmatkoilta tuodaan maahan yhtikäs mitään voiton toivossa. Jos ikinä.

–Kannattaa muistaa, että asteroideilta louhittavaa materiaalia ei juuri kannata tuoda maapallolle, Ainakin aluksi niiltä hamutaan sellaista tavaraa, jota tarvitaan juuri siellä, avaruudessa. Polttoainetta tai vaikkapa helposti muokattavaa suojamateriaalia, Korteniemi sanoo.

Suojamateriaali on asteroideilla tarpeen, sillä niillä ei ole aurinkotuulelta ja avaruushiukkasilta suojaavaa ilmakehää.

Sittenkin vain visio - vielä

Nauvolaisten kirvesmiesten hupaisasta maastoutumisesta on kuljettu pitkä matka. Voiko heidät säikyttäneen murikan isoveljistä tulla seuraavia kaivosryntäyksen kohteita? Kuinka pian avaruuskivien louhinta voi alkaa?

Korteniemen mukaan tarkkojen aikataulujen tekeminen on liki mahdotonta. Kaikki on aivan alkutekijöissään.

–Näissä visioissa hehkutetaan kultakuumetta vain kaukaa otettujen valokuvien ja harvojen tutkausten perusteella. Mikään laite ei ole vielä edes kääntänyt yhtäkään asteroidilta löytyvää kiveä nurin, saati halkaissut ja katsonut mitä murikan sisältä löytyy. Tai kairannut pölyn alle kallioon.

Vaikka Korteniemi ottaa visionäärit visionääreinä, hän suhtautuu heihin kunnioittavalla mielenkiinnolla.

Mitä hän sanoisi, jos tapaisi Peter Diamandisin?

–Kehuisin häntä hemmetin hyvästä ideasta. On olemassa parempia mutta huonompiakin rahoituskohteita. Asteroidien louhinta on tärkeä askel, jos täältä maasta halutaan pois. Suurelle yleisölle kuitenkin sanon vain tämän: jäitä hattuun.

Teksti ja kuvat on tuotettu Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden kaivosaiheisessa työpajassa Tarinoita syvältä, jota on ohjannut vierailijaprofessori Elina Grundström (kappale lisätty 19.4.2014).

Uusimmat

Kumppaniblogit

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Sweco

Sanna-Maria Järvensivu

Digitalisaatio haastaa käsityksen rakennetun ympäristön turvallisuudesta

Digitalisaatio ja kaupunkien automatisoituminen tekevät elämästämme sujuvampaa. Kännykkäsovelluksella kotisohvalta käsin näppärästi tilaamasi ruokakassi on kuljetettu kotiisi valmiiksi. Mutta ei vieläkään maitoa. Älyjääkaappisi nimittäin näkee yhä 5 purkkia eikä suostu tilaamaan lisää. Missä on vika? Lisäksi tomaatit olivat kaupasta loppu, sisäviljelmälle oli manipuloitu yöpakkaset.

  • 7.2.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Sweco

Sanna-Maria Järvensivu

Digitalisaatio haastaa käsityksen rakennetun ympäristön turvallisuudesta

Digitalisaatio ja kaupunkien automatisoituminen tekevät elämästämme sujuvampaa. Kännykkäsovelluksella kotisohvalta käsin näppärästi tilaamasi ruokakassi on kuljetettu kotiisi valmiiksi. Mutta ei vieläkään maitoa. Älyjääkaappisi nimittäin näkee yhä 5 purkkia eikä suostu tilaamaan lisää. Missä on vika? Lisäksi tomaatit olivat kaupasta loppu, sisäviljelmälle oli manipuloitu yöpakkaset.

  • 7.2.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: DNA

Marja Keso

Verkkotekniikka, mitä välii?

Verkkoteknologian syvällisiä osaajia on harvalla organisaatiolla itsellään, eikä tarvitsekaan olla. Parhaan verkkoratkaisun valinta edellyttää aktiivista vuoropuhelua jo paljon ennen hankinnan alkumetrejä, ei pelkkää SLA:n pyöritystä.

  • 24.1.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Vapo

Jukka Holm

Varo vääriä profeettoja

Näin joulun jälkeen mieleeni nousi muutama ajatus digitaalisuudesta. Nyt koko maailma tekee yh-teistä valtavaa digiloikkaa. Business transformoidaan milleniaalien johdolla mobiiliksi ja nettiin. Työ muuttuu diginomadien suorittamaksi ja virtualisoituu. Firmoihin syntyy agileita heimoja sekä erilaisia digialkuisia työrooleja. Pahimmillaan yritysten päättäjät seuraavat sokeana laumana digiprofeettoja matkalla kohti digitaalista luvattua maata.

  • 12.1.

Poimintoja

Aseteknologia

Marko Laitala

Sota on kallis harrastus

Sodankäynti ei varmasti koskaan ole ollut halpaa, mutta tuskin koskaan yhtä kallista kuin nyt. Tekniikka&Talous; selvitti helmikuussa 2003 sodankäynnin hintaa, kun Yhdysvallat suunnitteli hyökkäystä Irakiin. Se myös toteutti sen.

  • 19.2.2003

Summa

Summa kokoaa Alma Talentin aikakausilehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Tuula Laatikainen tuula.laatikainen@almamedia.fi

Sähkön mikroverkot tulevat

Yhdysvalloissa ja Saksassa prosumerit tekivät sähköstä jo trendikästä

  • 9.2.

Matti Keränen matti.keranen@almamedia.fi

Arvaamattoman Auringon ennustaja

Emilia Kilpua johtaa tutkimusta, jossa etsitään uusia keinoja ihmiskunnan suojelemiseksi aurinkomyrskyiltä.

  • 9.2.