טיפול קבוצתי לשיפור כישורי חברה

טיפול קבוצתי לשיפור כישורים חברתייםשיטה אחת לקבלת סיוע לשיפור כישורים חברתיים הוא מפגעים אישיים עם יועץ פסיכולוגי. באופן זהה, ניתן אף להשתתף בקבוצת תמיכה או טיפול. קבוצות טיפול נפוצות לסיוע במצבי חרדה חברתית, תסמונת אספרגר וחוסר ידע כללי לגבי חוקים חברתיים. במובנים מסוימים, קבוצות מתאימות במיוחד לשיפור נושאים חברתיים, היות וההשתתפות בהן היא חוויה חברתית בטוחה ותומכת לכשעצמה.

כדי להבהיר את ההבדל בין טיפול פסיכולוגי לבין השתתפות בקבוצות תמיכה, יש להבין שטיפול קבוצתי כרוך במפגש עם מספר אנשים אחרים ומנחה אחד או שניים. במסגרת הקבוצה ניתן לעבוד על נושאים פרטניים, אך צורת ההתנהלות במפגשים משתנה בהתאם לסוג הקבוצה. כשמדובר בשיפור מיומנויות חברתיות, קיימות שתי גישות טיפול קבוצתי.

קבוצות טיפול

הן פועלות באופן זהה מעט לקורסים. הן מובנות יותר, מתמקדות בהוראה ויש להן תוצאה ברורה אליה מנסים חברי הקבוצה להגיע. את הקבוצה מנחה איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, או שני אנשי מקצוע, ותפקידם לשמש כמו מורה.

דוגמה לכך היא קבוצה המתפרשת על פני עשרה מפגשים שבועיים, שמטרתה להפחית תסמיני חרדה חברתית באמצעות לימוד עקרונות ושיטות המבוססות על מדיטציית מודעות. כל מפגש מכסה היבטים פרטניים מתוכננים מראש. דוגמא שנייה היא קבוצת אימון לכישורים חברתיים, כשכל מפגש מכסה נושא כגון שפת גוף, תקשורת אסרטיבית והתנהגות חברתית.

קבוצות תמיכה

הן פחות מובנות ויותר פתוחות. הן פחות או יותר מה שהן נשמעות. זהו מקום שבו קבוצת אנשים הסובלת מבעיה נפוצה יכולים להתאסף על מנת לתמוך ולסייע זה לזה. הדגש הוא על שיתוף החברים ולא על התוכן הנקבע על ידי איש מקצוע.

דוגמא לכך היא קבוצה דו חודשית שוטפת שבה אנשים הסובלים מתסמונת אספרגר יכולים לשוחח לגבי האתגרים הכרוכים בניסיון ליצור קשרים חברתיים בעבודתם ובחייהם האישיים. קבוצות תמיכה יכולות להתנהל בהנחיית איש מקצוע מתחום בריאות הנפש, אך במקום לעבור דרך תכנית לימודית, המטרה היא לסייע לדיון להיות יעיל ושימושי. קבוצות התמיכה יכולות להיות מאורגנות ולהיות מופעלות לחלוטין על ידי החברים.

לעיתים קבוצות מהוות שילוב של השניים. לדוגמא, קבוצת תמיכה חודשית לאנשים הסובלים מחרדה חברתית עשויה להתחיל עם שיעור או מצגת קצרה העוסקים בהיבט מסוים של כישורים בין אישיים, ולאחר מכן החברים יכולים לשוחח על הנושא ולפתח דיון.

מהלך התנהלות בקבוצת טיפול

כל קבוצה טיפולית מתנהלת באופן מעט שונה. המפגשים עשויים להיות כרוכים בדיונים בין החברים, הוראת המנחה ותרגילים אותם יש ליישם בעולם האמיתי. קבוצות טיפול מונות בדרך כלל כ-6-12 חברים, הן ממוקדות הוראה והחברים אינם מתקשרים זה עם זה באופן נרחב. הן יכולות להיות פתוחות או סגורות.

בקבוצה סגורה החברים נקבעים מראש ולא מתקבלים חברים חדשים. ניתן לראות התנהלות זו כקבוצת טיפול מוגבלת בזמן. קבוצות פתוחות מאפשרות קבלת חברים חדשים, כפי שמקובל בקבוצות תמיכה המתנהלות באופן שוטף.

אין לדאוג בקשר לצורך לדבר מול חבורת זרים, שכן התנהלות הדיון והשיתוף אינה רשמית ואף אחד אינו מוכרח לדבר אם אינו מעוניין בכך, למרות שכמובן שהמנחה מעודד ומדרבן את כל החברים לדבר.

אנשים רבים הסובלים מבעיות בכישורים חברתיים מגלים כי דיבור גלוי בקבוצה אינו כה נורא ברגע שהם חווים אותו, אם כי הם עשויים להזדקק למספר מפגשים מהססים וצפייה באחרים לפני שהם מתרגלים לרעיון.