Rakétákat adtunk el Szlovákiának?

2005. május 11., szerda 01:00

Egy közeli országnak eladták a határőrség által használt
páncéltörő rakétakomplexumokat, amelyek az orosz államadósság ellentételezéseként az 1990-es években érkeztek az országba, ezért szeretnék megtudni, hogy hol vannak ezek az eszközök – közölte tegnap Karsai Péter (MDF). A politikus tudomása szerint közel száz darab METIS-M típusú páncéltörő rakétakomplexumot kapott Magyarország, ebből mintegy húsz eszközt használ a honvédség szolnoki alakulata, a többi a határőrség határvadász egységeihez került. Információink szerint ezeket az időközben az ÁPV Rt. kezelésébe került eszközöket eladták egy közeli országnak, amely „lehet Szlovákia is” – közölte Karsai.
A képviselő kérdésére a parlamentben Iváncsik Imre, a honvédelmi tárca politikai államtitkára válaszolt, aki azt mondta, hogy a honvédség nem tervezi ezeknek az eszközöknek az eladását. Karsai azonban arra nem kapott választ, hogy a határőrség által használt fegyverekkel mi történt, ezért írásbeli kérdéssel fordult a honvédelmi miniszterhez. Ha erre sem kap megnyugtató választ, kezdeményezni fogja az Országgyűlés honvédelmi bizottsága ellenőrzési albizottságának vizsgálatát – jelentette be a politikus.
A határőrségnél nem rendszeresítették ezeket a rakétakomplexumokat – állította lapunknak Kovács Iván, a határőrség szóvivője. Mint elmondta, ezek a rakétakomplexumok jelenleg konzervált állapotban a honvédség egyik bázisán vannak. Egy 2001-es kormányhatározat szerint a feleslegessé váló eszközöket a Belügyminisztérium értékesítheti, de ezekre a fegyverekre feltehetőleg nem kapott reexportengedélyt az orosz gyártótól – tudtuk meg a szóvivőtől.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.