Elevernas SD-röster kom som en chock för politikerna

Kristianstad
SD:s Niclas Nilsson tar bild på staplarna strax efter omröstningen på Österänggymnasiet. När den var slut slutade hans parti på 150 röster, vilket innebär ett stöd på över 57 procent.
Foto: Kristina Wihlborg
SD:s Niclas Nilsson tar bild på staplarna strax efter omröstningen på Österänggymnasiet. När den var slut slutade hans parti på 150 röster, vilket innebär ett stöd på över 57 procent.

När resultatet visades på den stora skärmen utbröt ett chockat mummel bland politikerna. Om siffrorna stämmer kommer nästan 60 procent de som lyssnade på Österänggymnasiets valdebatt att rösta på SD. Men det finns flera som tvivlar på att de gör det.

Aulan på Österänggymnsiet var full med elever som snart ska få rösta när representanter för alla partierna i kommunfullmäktige bjudits in.

Men valdebatten fick ett oväntat slut.

När eleverna fick fatta sina mentometerknappar för att visa hur de tänker lägga sin röst i höst var det bara en stapel som sköt iväg: Sverigedemokraternas.

Och även om siffrorna jämnade till sig en aning innan omröstningen var slut var det solklart vilket parti eleverna hade som favorit. Av 262 elever tänkte 150 välja SD.

Näst flest röster fick Moderaterna, men gapet mellan dem och SD var svidande stort ändå.

När alla röstat klart utbröt ett chockat mummel bland politikerna samtidigt som många av eleverna applåderade. Alla hade svårt att ta in synen av staplarna, till och med SD:s Niclas Nilsson – även om han var mycket nöjd.

– Vi hade inte alls så högt stöd inför förra valet, säger han och skrattar lite förvånat över resultatet.

Niclas Nilsson tror att många ungdomar sedan dess har fått egna erfarenheter av att alla inte beter sig på ett trevligt sätt, som han uttrycker sig, och han hoppas att detta innebär att SD har lite röster att se fram emot.

– Det är i alla fall en intressant indikator, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Tell (S) bekräftar att han blev lite chockad över resultatet.

– Gick vårt budskap inte fram eller hur ska man tolka det här?

Lena Holst (C) instämmer, men tror samtidigt inte att siffrorna stämmer överens med hur eleverna tänker rösta i det riktiga valet.

– Jag tror det ligger mycket grupptryck bakom eftersom eleverna kunde se vad kompisarna röstade på.

Hennes bild delas av några av eleverna som deltog i omröstningen.

– Jag tror att många ville skämta med Niclas Nilsson. Dessutom var det en av lärarna som sa åt oss att vi skulle "rösta rätt" och blinkade åt oss och sa att vi annars skulle få sänkt betyg, så jag tror att många röstade på SD på ren trots. Ska inte lärare vara objektiva och inte påverka eleverna? Sedan kunde ju alla se vad den andra röstade på, så är det inte i riktiga val.

Eleverna tvivlar alltså på att siffrorna stämmer och tror att många inte alls tog omröstningen seriöst.

– Visst, det är ändå många som kommer att rösta på SD och de hade fått flest röster här ändå, men inte fullt så många.

Eleverna är även kritiska till att de upplevde att inte alla politiker fick lika mycket tid att tala i debatten och att det på så vis blev orättvist. Dessutom togs aldrig de två frågorna som eleverna själva tyckte var viktigast upp alls.

– Vi hade jämställdhet mellan könen och flyktingpolitik som önskemål för debatten, men de ämnena togs inte upp överhuvudtaget och det är dåligt.