{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deset miliona eura kredita za poboljšanje grijanja u zeničkoj bolnici

S
prije 4h 7m
6
26
Deset miliona eura kredita za poboljšanje grijanja u zeničkoj bolnici
6
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Jan Braun potpisali su danas u Sarajevu sporazum o kreditu za projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Bolnici Zenica u vrijednosti od 10.000.000 eura.
Bevanda i Braun potpisali su i sporazum o investicionom grantu EU u iznosu od 1.000.000 eura.

Izražavajući zadovoljstvo zbog dobre saradnje BiH sa EBRD-om, Bevanda je rekao novinarima da će na osnovu danas potpisanog ugovora biti obezbijeđeni bolji uslovi za pacijente u zeničkoj bolnici.

"Ovim kreditom bit će finansiran sistem grijanja koji povećava energetsku efikasnost, pa će osim smanjenja zagađenosti biti smanjeni i troškovi za grijanje", naveo je ministar finansija i trezora BiH.

Bevanda je precizirao da je rok otplate ovog kredita 15 godina uz tri godine grejs perioda, kamata je promjenjiva, šestomjesečni euribor plus jedan posto marže.

On je naglasio da je i ovaj aranžman realizovan u duhu dobre prakse EBRD-a jer ga prati grant od milion eura, na čemu je zahvalio ovoj finansijskoj instituciji.

Braun je naglasio da će realizacija ovog projekta pospiješiti energetsku efikasnost u Zenici, podići kvalitet vazduha, te poboljšati grijanje zimi i hlađenje prostorije u kantonalnoj bolinici ljeti.

"Važno je naglasiti da će biti formirana i kompanija za distribuciju gasa u Zenici", rekao je Braun novinarima.

Prema njegovim riječima, u planu je i realizacija akcionog plana u sferi ekologije, čiji je cilj "Zenica–zeleni grad".

On je zahvalio i čestitao Bevandi i njegovim saradncima, kao i rukovodstvu Zeničko-dobojskog kantona na saradnji, te EU na tehničkoj pomoći.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević rekao je da je ovo izuzetno značajan projekat za zeničku bolnicu, kao i 450.000 građana koji žive na ovom prostoru.

On je naglasio važnost razvoja eko-sistema u kantonu, kao i efikasnije poslovanje bolnice, smanjenje troškova i bolju zdravstvenu zaštitu građana.

I Galijašević je zahvalio za podršku Ministarstvu finansija i terzora BiH, EBRD-u i EU iskazanu Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: