banner

In de media

 

Oktober 2011: KINGSKIN adopteert Connie en Eddy

Connie en Eddy zijn twee chimpansees die sinds 1997 op Ngamba Island in Oeganda verblijven. Ze worden daar opgevangen door het Jane Goodall Instituut. 

Met de 22-jarige Connie gaat het goed. Ze houdt niet zo van het binnenverblijf. Ze aarzelt om erheen te gaan als dat haar gevraagd wordt, en uiteindelijk hebben haar verzorgers vaak het nakijken. De laatste tijd overnacht ze minder vaak in het bos dan voorheen. De belangrijkste reden hiervoor is de afwezigheid van haar vrienden, Nagoti, Ndyakira en Nakuu, die volop deelnemen aan de integratie in het binnenverblijf. Connie schreeuwt een stuk minder dan vroeger, wanneer andere chimpansees vechten of wanneer ze om voedsel vraagt. Dat is maar goed ook, want dit was soms irritant voor de andere chimpansees.

Ook de 22-jarige Eddy maakt het goed. Hij is gezond en heeft geen kwalen. Eddy ervaart veel weerstand van Umutama, die vastbesloten lijkt om zijn huidige positie in de groep over te nemen. Eddy staat momenteel tweede op de ranglijst. Eddy heeft echter nog steeds veel autoriteit binnen de groep, hoewel hij erg gevoelig is - zeker als het om eten gaat. Hij is ongeduldig tijdens het voederen. Als hij niets krijgt wordt hij driftig en begint hij te schreeuwen.Eddy heeft er geen zin in naar voedsel te moeten zoeken; hij blijft gewoon dicht bij het hekwerk zitten en gebaart om eten. De verzorgers proberen Eddy positief te beïnvloeden en zijn gewoonte, om te schreeuwen en zich als een klein kind op de grond te laten vallen, te ontmoedigen.

Chimpansees worden wereldwijd ernstig met uitsterven bedreigd. Oorzaken zijn veelal de boskap en de commerciele jacht. In Oeganda leven nog maar 5000 chimpansees in het wild. Connie en Eddy zijn twee van de vele getraumatiseerde apen die niet meer in het wild kunnen overleven. Op Ngamba Island worden ze verzorgd en kunnen ze weer samenleven met andere chimpansees. Per chimpansee zijn er meerdere adopties nodig om de kosten te kunnen dekken, dus goed voorbeeld doet goed volgen!

 

Connie

 

 

 

 

 

September 2011: Het idee van duurzame co-creatie!

CHESSBAG heeft in samenwerking met KINGSKIN een trendy schaakzak ontwikkeld, die volledig met de hand in Oeganda geproduceerd wordt. Het draagbare schaakspel is gemaakt van boombast, maar is ook in andere materialen verkrijgbaar. Je speelt waar en wanneer je maar wilt. Kijk op de website van CHESSBAG voor meer informatie.

 

 

 

 

 

25 Mei-16 Juni 2011: The Mutuba Bridge

 

Mei 2011: Studenten De Groene Campus en Studio T gaan met Kingskin drie weken op stage in Oeganda

Van 25 mei t/m 16 juni gaat een groep van 15 studenten op internationale stage in Oeganda. Deze reis is onderdeel van de eerste fase van het meerjarige project The Mutuba Bridge van De Groene Campus waarbij, naast internationale oriëntatie, diverse doelstellingen een rol spelen. Hieronder valt onder andere het planten van Mutuba bomen voor de productie van boombast, het helpen opbouwen van een Community House en het ontwikkelen van een toeristische attractie voor een natuurgebied.  

Met internationale projecten wil De Groene Campus educatie met natuurbehoud combineren en het duurzame levensonderhoud in lokale gemeenschappen ondersteunen. De ervaringen die de studenten daar opdoen, dragen bij aan hun kennisontwikkeling en bewustwording ten aanzien van het belang van internationale samenwerking. Aan de reis nemen ook studenten van Studio-T deel, evenals De Groene Campus aangesloten bij Helicon Opleidingen.

Samenwerking

De Groene Campus, Art Nature Design, Jane Goodall Instituut en Stichting Kinderen van Uganda hebben elkaar gevonden in hun denkwijze. Met Art Nature Design gaan de studenten Mutuba bomen planten voor de productie van boombast. Dankzij het vakmanschap van de lokale bevolking kan de bast van deze boom gehaald worden zonder dat de boom hier schade van ondervindt. Met deze duurzaam geoogste boombast worden onder andere duurzame producten zoals tassen en accessoires voor kantoorartikelen gemaakt. Art Nature Design werkt volgens de basisprincipes fair trade, duurzame land- en bosbouw en een klimaatneutrale wereld.

Voor het Jane Goodall Instituut gaan de studenten in het oerwoud van Oeganda werken aan een toeristische attractie in de vorm van een zogenaamde Canopy Bridge (touwbrug). De Stichting Kinderen van Uganda biedt kansen aan kinderen die door de grote armoede vaak niet kunnen rekenen op opvang, onderdak en onderwijs om een eerlijke start te kunnen maken in het dagelijks leven van Oeganda. Hiervoor gaan de studenten meehelpen aan de opbouw van een Community House.  

Sponsoring

De studenten die de reis zelf bekostigen, bieden bedrijven en organisatie de mogelijkheid om dit project te sponsoren. Hiermee ondersteunen zij de lokale bevolking in Oeganda en krijgen zij tegelijkertijd exposure op diverse websites en social media waar de studenten te volgen zijn met hun unieke ervaringen. Na afloop wordt er een speciaal projectboek uitgegeven geheel in Oegandese stijl met een kaft van boombast. Een exclusief relatiegeschenk waarin de goede doelen en de directe opbrengsten van het sponsorgeld in kaart worden gebracht. Voor meer informatie kan men contact opnemen met René Malcorps of Joost Bos, docenten en begeleiders van dit project – of zie het nieuwsbericht op www.degroenecampus.nl

Tevens presenteren de studenten zich op vrijdag 8 april tijdens De Groene Campus in Bedrijf tussen 14.00 en 17.30 uur. 

 

Maart 2011: Material Evolution

De Kingskin producten maken in maart 2011 onderdeel uit van een tentoonstelling over Oegandese boombast bij de Universiteit van Noord Texas. Lees hier het Interview met Lesli Robertson, de curator van de tentoonstelling.

 

Februari 2011: Boombast wandbekleding

Dat boombast ook heel geschikt is voor interieurontwerp, projectinrichting of standbouw laat onderstaande foto zien van Eet en Drinkerij het Oude Stadthuys in Gorinchem, waar men gekozen heeft voor een boombast wandbekleding. Het project is uitgevoerd door Erik Westen Totaal Traject. Kingskin verkoopt het ruwe materiaal per lap. Een lap boombast is gemiddeld 5 tot 7 vierkante meter. Voor meer informatie mail naar info@kingskin.nl.

 

 

11-15 Februari 2011 - Ambiente in Frankfurt

Van 11 tot en met 15 februari 2011 is onze producente uit Oeganda, Sara Katebalirwe, met haar eigen lijn van boombast producten te vinden op de Ambiente in Frankfurt am Main. Met zijn 4.300 exposanten is de Ambiente de grootste en meest belangrijke consumentenartikelenbeurs ter wereld voor dining, living en giving.

                                                   Foto: Ambiente 2010

 Ambiente 2010

 

24 December 2010 - Duurzame Kerstmarkt Eindhoven

Wist u dat de Mutuba boom probleemloos duurzame boombast kan leveren? En wist u dat een boer in Oeganda een kind een jaar lang naar school kan sturen door slechts een paar lappen boombast te verkopen? Kom daarom op vrijdag 24 december a.s. naar de Duurzame Kerstmarkt te Eindhoven en koop een product van dit prachtige materiaal. Door KINGSKIN producten te kopen ondersteun je de lokale economie van Oeganda en ben je ook nog eens goed voor de natuur!

De markt vindt plaats op het Wilhelminaplein te Eindhoven en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Voor de kinderen is er een verrassing. 

 

November 2010 - Materia

Kingskin is nu ook opgenomen in de database van Materia. Materia biedt architecten, designers en producenten een compleet zoeksysteem voor (innovatieve) materialen en hun toepassingen, trends in architectuur en design, door middel van nieuwsbrieven, presentaties en publicaties.

 

November 2010 - Ontmoeting met Dr. Jane Goodall

Op donderdag 18 november jl. heeft Dr. Jane Goodall, de beschermvrouwe van de chimpansees, kennisgemaakt met Kingskin. Jane Goodall was een aantal dagen in Nederland in het kader van haar "Gombe 50 Tour" en gaf een lezing in de Apenheul in Apeldoorn over haar werk, passie en drijfveren. Kingskin was daarbij aanwezig in verband met een op handen zijnde samenwerking met het Jane Goodall Instituut. Het gaat hierbij met name om samenwerking op het gebied van productverkoop en het inzetten van de Mutuba boom ter bescherming van de leefgebieden van de chimpansees in Oeganda.

 

Oktober 2010 - Boombast en Biomimicry

Kingskin maakt momenteel onderdeel uit van een tentoonstelling over Biomimicry in het ICSE te Eindhoven. Start van de tentoonstelling is de Dutch Design Week (23 t/m 30 oktober 2010). De tentoonstelling is nog tot 1 april 2011 te bezoeken. Op 29 oktober 2010 heeft Kingskin een presentatie gehouden in het ICSE te Eindhoven over Boombast en Biomimicry.

 

Oktober 2010 - Kingskin op Brabant 10 TV

Brabant Business is een halfuur durende, wekelijkse talkshow, vanuit Restaurant Ons Behaeghen, waarin presentatoren René Weijmans, Anne-Marie Fokkens gasten ontvangen uit het Brabantse zakenleven. Op 5 oktober 2010 was Kingskin te gast. Klik hier voor het hele interview.

 

September 2010 - ETFAM Trade Fair

Kingskin was ook dit jaar weer vertegenwoordigd op de ETFAM Trade Fair in het beursgebouw te Eindhoven, waar producenten van fair trade producten uit ontwikkelingslanden en kopers elkaar ontmoeten.

 

September 2009 - SBIR Biodiversiteit

Art Nature Design heeft op donderdag 24 september 2009 van minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een prijs overhandigd gekregen, met daaraan gekoppeld een geldbedrag van € 50.000, om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de industrialisatie van de bewerking van boombast.

Art Nature Design heeft als één van de 116 ondernemers deelgenomen aan het programma Small Business Innovation and Research (SBIR) voor biodiversiteit. In dit programma konden ondernemers voorstellen indienen voor een vernieuwend product of dienst dat een oplossing biedt voor een maatschappelijk probleem rond biodiversiteit.

Minister Verburg heeft € 3,4 miljoen voor het programma uitgetrokken. Uit de 116 ondernemers heeft een onafhankelijke commissie 21 winnaars geselecteerd. In 2010 kunnen deze 21 ondernemers opnieuw in competitie financiering winnen voor een onderzoek- en ontwikkelingstraject tot maximaal € 450.000 per ondernemer.

Het programma Small Business Innovation and Research heeft 3 fasen, namelijk: (1) haalbaarheid (2) onderzoek en ontwikkeling (3) het op de markt brengen. Fase (1) en (2) worden dus ondersteund door de overheid. Voor fase (3) is de ondernemer zelf verantwoordelijk

Art Nature Design gaat het onderzoek uitvoeren in samenwerking met Royal Bark Cloth Designs, Jan Vossen Consult en Georges Beaujean Design Studio (GBDS).