Berlingske Business

Strømmen er gået for Giga-Finn

20BUSFinn-Helmer.jpg
Finn Helmer, tidligere milliardær på Giga, i retten, hvor han skal betale lån tilbage til en anden erhvervsmand.

Han stod bag et af danmarkshistoriens største virksomhedssalg. I går blev Finn Helmer taget under konkursbehandling af skifteretten.

I år 2000 købte den amerikanske IT-koncern Intel den danske virksomhed Giga for svimlende ti milliarder kroner. En del af gevinsten ved salget tilfaldt den administrerende direktør Finn Helmer, der på otte år havde bygget Giga op fra seks ansatte til en attraktiv vækstkomet.

330 millioner kroner fik han ud af salget og blev straks døbt Giga-Manden i de danske medier. Historien om en dansk erhvervssucces kunne være stoppet her, hvis Finn Helmer havde valgt at trække stikket og leve af millionerne i Sydens sol. Men der er løbet meget strøm gennem nettet siden.

For Finn Helmer er penge et frygteligt stort ansvar. Han kan ikke lade dem hvile. De skal ud og skabe nye virksomheder, udtalte han kort efter salget af Giga i 2000.

Som sagt, så gjort. Pengene er i den grad blevet skudt i nye virksomheder. I en sådan grad, at Skifteretten i Helsingør i går tog den entreprenante ingeniør under konkurs-behandling. Til Berlingske Business fortæller han, at der ikke er en krone tilbage. Hans bil er blevet taget, og pension har den nu 63-årige heller ikke.

Nedturen har været undervejs i en årrække med finanskrisen som den udløsende faktor. Han investerede i en lang række iværksætterfirmaer op gennem 00erne, hvor blandt andre Deadline Games og Eurotrust efterfølgende gik konkurs.

Men det største slag mod Finn Helmers økonomi er sat ind af hjertebarnet fiberselskabet ComX. For Giga-Finn ville skabe endnu en erhvervssucces og investerede et trecifret millionbeløb i selskabet, der er leverandør af bredbåndsløsninger baseret på optisk fiberteknologi.

Finn Helmer beskrives af branchekendere som en idealist, og hans ideologi er mere bredbånd til folket. Han tror fuldt og fast på, at hvis Danmark skal være konkurrencedygtigt på den lange bane, er der behov for kraftige netforbindelser til alle danskere.

Problemet er bare, at selv om muligheden for kraftig båndbredde nu er tilgængelig for en meget stor andel af de danske borgere, vil de ikke bruge penge på det. Det kostede ComX røde tal på bundlinjen i en lang årrække, og da overskuddet endelig kom i 2010, blev Finn Helmer presset ud af selskabet af bankforbindelsen Nykredit.

Han beholdt dog sin investering på over 150 millioner kroner i selskabet, men har været uden reel indflydelse og har ikke haft held til at sælge sin andel i selskabet.

Det, der nu har bragt Finn Helmer ud i økonomisk ruin, er en bitter strid om den ejendom, som fiberselskabet ComX bor i. Finn Helmer ejer den ene halvdel af ComX og også den bygning, hvor selskabet har til huse. Den anden halvdel var delvist ejet af Finn Helmers tidligere ComX-partner Jesper Jørgensen, der gik konkurs i 2010, hvorefter den endte i Finansiel Stabilitet, via FIH Erhvervsbank. Bygningen røg på tvangsauktion i december med et prisskilt på 14 millioner kroner. Finn Helmer forsøgte at overtage den anden halvdel af bygningen, men forgæves – og nu hæfter han for halvdelen af den gæld, der var i bygningen på nu 38 millioner kroner.

»Og det kunne jeg ikke bære. Det har jeg ikke kontanter til, for jeg har jo skudt 155 millioner kroner ind i ComX,« forklarer Finn Helmer til Berlingske Business.

En del af Finn Helmers formue er også blevet lagt i forskellige ejendomme og i skovområdet Maglesø Skovdistrikt. Det var ønsket om at gøre noget for sit lokalområde, der fik ham til at investere mellem 20 og 25 millioner kroner til naturgenopretning, hvor han blandt andet har plantet costal readwood-træer, der udvoksede bliver ti meter tykke og 130 meter høje.

En mere ukendt side af teknologimillionæren er, at han også er en af Danmarks største biavlere. Det var en af hans første virksomheder, og han etablerede den, da han var blot 11 år.

Hvad der nu skal ske for serieiværksætteren Finn Helmer, er stadig for tidligt at sige. Han siger selv, at han den næste tid har behov for at sunde sig og få ryddet op i det kaos, konkursen har kastet ham ud i. Men med tanke på, at han ikke har en pension, er der ikke meget andet for, end at han skal i gang igen. Ifølge Finn Helmer skal han ud at finde et projekt, der passer til ham.

Han peger på, at han har et stort netværk i det danske erhvervsliv og har hjulpet mange mennesker gennem tiden, så han vurderer, at der er et begrundet håb om, at der kommer noget den anden vej.

Kendere af branchen vurderer, at Finn Helmer er meget teknisk kyndig og en visionær mand, som der burde være bud efter i IT- eller telebranchen. Han har enormt stor erfaring og har stadig en hel del at bidrage med. Den største udfordring er formentlig hans egen selvtillid efter denne konkurs, lyder vurderingen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen