MDH till final i "European Digital Skills Awards 2016”

2016-11-24 | Utbildning Forskning/Samverkan Omvärld

I konkurrens med 250 andra europeiska projekt har det MDH-ledda initiativet Prompt gått till final i EU-tävlingen ”European Digital Skills Awards 2016”. Prompt erbjuder flexibla, nätbaserade och kostnadsfria kurser på masternivå för yrkesverksamma ingenjörer och mjukvaruutvecklare.

Den 1 december utses vinnarna under en konferens i Bryssel. Prompt är nominerat i kategorin “Digital skills for ICT professionals”, som är en av fyra olika kategorier. Projektledarna Malin Rosqvist och Hans Hansson kommer vara på plats för att delta i prisutdelningen.

– Att vara i final är ett stort internationellt erkännande som vi är väldigt stolta över. MDH ligger i framkant när det gäller att samverka med industrin för att utveckla kurser med relevant innehåll för personer som arbetar i branschen. Både i Sverige och i Europa finns det just en stor efterfrågan på högskoleutbildning som vänder sig till yrkesverksamma, så vårt projekt ligger helt rätt i tiden, säger Malin Rosqvist.

Om European Digital Skills Award

“European Digital Skills Award” är ett pris som instiftats av EU för att hylla framstående projekt som utvecklar digitala kompetenser hos européer; för arbete, utbildning och livet i allmänhet. Projekt kan nomineras inom fyra olika kategorier: ”Digital skills for all”, ”Digital skills for the labour force”, ”More and better trained ICT professionals in Europe” och ”Digital skills in education”. Priserna delas ut av Günther H. Oettinger, EU-kommisionär i den digital ekonomi och det digitala samhället, under en konferens den 1 december som syftar till att lansera EU:s nya initiativ ”The Digital Skills and Jobs Coalition”.

Om Prompt

Prompt står för professionell masterutbildning i programvaruteknik och projektet startade under 2013, men beviljades expandering 2015. Det finansieras av KK-stiftelsen och leds av MDH i samverkan med Blekinge tekniska högskola, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och forskningsinstitutet SICS Swedish ICT. I utvecklingen av kurserna deltar också en stor mängd svenska företag.

Under 2017 erbjuder Prompt 20 nya, specialutvecklade kurser på avancerad nivå för yrkesverksamma ingenjörer och utvecklare. Kurserna är nätbaserade och ges på deltid; en förutsättning för att kunna kombinera studier med det vanliga arbetet. De är dessutom kostnadsfria för både studenten och företaget.

– I det här projektet utvecklar vi en ny sorts pedagogik, som gör det lättare för människor att vidareutbilda sig genom hela livet, utan att behöva välja mellan jobb och studier. På så sätt kan vi höja kompetensen inom mjukvaruindustrin, som är väldigt viktig för Sverige, säger Malin Rosqvist.