szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Magyarokat szidalmazó, obszcén feliratot festettek tüntetők a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport talapzatára.

Magyarokat szidalmazó, obszcén feliratot festettek tüntetők a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport talapzatára. Anca Purdea, a Kolozs megyei rendőrkapitányság szóvivője szerint négy fiatalt állítottak elő, akiket fejenként 200 lejre (mintegy 15 ezer forintra) bírságoltak meg a felirat miatt.

A fiatalok tagjai voltak annak a néhány száz fős tüntetőcsoportnak, amely kedden este ismét Kolozsvár főterére vonult, és az államfő, valamint a kormány lemondását követelte. A rendőrség szerint a fiatalok felmásztak a román és a magyar állam finanszírozásával restaurált szoborcsoport talapzatára, és fekete színű festékkel ráfújták a feliratot a fehér színű talapzatra.

A román Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy a fiatalok tagjai a Kolozsvári Universitatea futballcsapat szurkolótáborának, amely magyarellenes skandálásairól hírhedt. László Attila, Kolozsvár alpolgármestere közölte, hogy a köztisztasági vállalat munkatársai eltüntették a feliratot.

A cselekedetet Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke is elítélte. Kelemen az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közleményben kifejtette, hogy az RMDSZ határozottan elítéli a "vandál" tettet, amelynek célpontja az erdélyi magyarság és Kolozsvár jelképe, a Mátyás király szoborcsoport volt.

©

Kelemen szerint egy demokratikus országban a tüntetések rendjén valók, viszont nincs helye annak, hogy "felelőtlen" emberek köztéri szobron, féltve őrzött műemléken töltsék ki bosszújúkat. "Nincs helye annak, hogy egyesek békés tiltakozást használjanak fel egy egész nemzeti közösség megalázására" - olvasható a közleményben.

Az EMNP elnöksége nevében Gergely Balázs kifejtette: határozottan elítélik, felforgató jellegű provokációnak minősítik a szoborcsoportot meggyalázó akciót. Szerintük ennek célja a figyelem elterelése az utóbbi napokban kirobbant kormányellenes tüntetésekről.

Gergely szerint megalapozott a gyanú, hogy a kormányellenes tüntetésen történt szoborgyalázás a rendőrség és a csendőrség hallgatólagos hozzájárulásával történt meg, hiszen a rendfenntartó erők "rég nem látott jelenléttel biztosították" a tüntetést.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormányzattal szemben felgyülemlett elégedetlenségnek, valamint a kormány és ellenzéke között zajló állóháborúnak az erdélyi magyar közösség legyen a bűnbakja, egyetemes értékű műemlékeink pedig csata színhelyévé váljanak" - olvasható a dokumentumban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!