Den kinesiska delegationen, under ledning av generalsekreterare Chen Wei, består av de högsta cheferna för landets privata köttföretag, China Meat Association. De besöker flera svenska grisuppfödare den här veckan. De kinesiska ledarna representerar företag som omsätter 700 miljoner grisar per år. Detta kan jämföras med att det årligen föds upp 2,6 miljoner grisar i Sverige. Efterfrågan på griskött ökar rekordartat i Kina och landet söker nu utländskt kvalitetskött.

– Vi får chansen att visa upp oss. Kineserna är oerhört intresserade av livsmedelssäkerhet och är nyfikna på vårt sätt att arbeta för en ökad djuromsorg som har medfört minskad antibiotikaförbrukning och antibiotikaresistens, säger Mattias Espert, från Trelleborg och en av Sveriges största grisproducenter.

Sveriges låga antibiotikaanvändning och goda djuromsorg imponerar på Kina.

I december togs ett stort steg mot ett framtida exportavtal, ett så kallat landsgodkännande från den kinesiska staten. Kineserna presenterade då ett utkast till protokoll som är nödvändigt för nästa steg i den politiska processen.

LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, arbetar intensivt med en egen exportstrategi. I det arbetet ingår ett tätt samarbete med de svenska kött- och charkföretagen. Målet är att kunna exportera till tredje land, utanför EU.

Kinamarknaden ökar mest i hela världen

Den kinesiska marknaden är en av de mest intressanta och expansiva i världen. I Kina har konsumtionen av griskött ökat med 142 procent mellan 1990 och 2017. 65 procent av den kinesiska köttkonsumtionen är kött från gris. Kinesiska konsumenter sätter större värde på de delar av grisen som det betalas lite för i Sverige.

Ett exportavtal skulle innebära möjligheter för svenska uppfödare att få betydligt bättre betalt för sina råvaror och även kunna sälja köttdetaljer som inte är lika intressanta för svenska konsumenter.

– Ett kinesiskt landsgodkännande skulle innebära att framtiden för svensk grisuppfödning ser betydligt stabilare och bättre ut även vid en konjunkturnedgång. Det gör att svenska bönder vågar satsa och utveckla verksamheten, säger Åsa Odell.

LÄS MER I ATL: "De frågade varför vi inte har fler grisar i Sverige"