Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Svenskar mer generösa mot invandrare

Nyhet: 2008-06-26

- Svenskarna har inte blivit mer främlingsfientliga. I stället har deras uppfattning om invandrare på det stora hela taget blivit mer generös de senaste 15 åren.
Det konstaterar statsvetarprofessorn Marie Demker i SOM-institutets nya bok, Skilda världar.

- Allt färre instämmer i påståendet att ”det finns för många utlänningar i Sverige”, säger Marie Demker. 2007 var 39 procent av den åsikten, jämfört med 48 procent tio år tidigare.
Terroristattacken i USA den 11 september 2001 tycks inte ha påverkat den allmänna attityden till personer med utländsk bakgrund i Sverige, enligt SOM-undersökningen för 2007. Resultaten visar också att attityden till nya familjemedlemmar från en annan del av världen har blivit allt mer generös. Bara 14 procent säger sig inte tycka om att få en person från en annan världsdel ingift i familjen.
Däremot har svenskarnas inställning till att ta emot flyktingar blivit mer negativ. 2007 tyckte 49 procent att det är ett bra förslag att emot färre flyktingar, jämfört med 46 procent 2006.
- Men det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott, menar Marie Demker.

Belägg för skilda världar

Boken Skilda världar har alltså sin utgångspunkt i den nationella SOM-undersökningen från hösten 2007, som bygger på intervjuer med slumpmässigt utvalda personer mellan 15 och 85 år. I första hand innehåller boken analyser om trender i fråga om samhälle, opinion och massmedia, dvs. de tre områden som står i centrum för SOM-institutets årliga studier. Redaktörer är professorerna Lennart Weibull och Sören Holmberg.
- Vi har hittat många belägg för att det finns skilda världar. Svenska folkets åsikter om viktiga frågor, vad som oroar inför framtiden och hur ekonomin utvecklas, skiljer sig ofta väldigt påtagligt mellan olika sociala och politiska grupper. I de flesta fall ser mönstren likadana ut i dag som på 1980-talet, säger Sören Holmberg.
- Men på två områden stämmer inte bilden av stabilitet. Det ena är de ökade klasskillnaderna i synen på samhällsekonomins utveckling, där arbetare i större utsträckning skiljer sig från högre tjänstemän. Det andra är de ökade åldersskillnaderna när det gäller att ta del av morgontidningar och public service-kanaler i radio och tv.

AV:
031-786 4841

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?