Chronische pancreatitis
Chronische pancreatitis is een ernstige aandoening waarbij de alvleesklier in wisselende mate ontstoken is en waarbij onherstelbare schade aan de alvleesklier ontstaat.

De belangrijkste oorzaken van chronische pancreatitis zijn:

-    Stofwisselingsziekte;
-    Galstenen;
-    Infecties;
-    Bijwerkingen van sommige geneesmiddelen;
-    Een hoger alcoholgebruik dan de alvleesklier aankan;
-    Erfelijke aanleg.

*Wanneer er geen oorzaak gevonden wordt van chronische pancreatitis, wordt dit idiopatische chronische pancreatitis genoemd.

In ongeveer één op de tien gevallen blijft de oorzaak onbekend. Artsen spreken dan van ideopatische* chronische pancreatitis.

Kenmerken chronische pancreatitis

Chronische pancreatitis is een ziekte die gekenmerkt wordt door een wisselend beloop: rustige, vaak klachtenvrije perioden wisselen zich af met perioden van pijn in de buik en in de rug.

*Functieverlies betekent een tekort aan alvleesklier-enzymen en/of hormonen die de bloedsuikerspiegel reguleren.

Door de chronische ontsteking raken de cellen van de alvleesklier onherstelbaar beschadigd en ontstaat littekenweefsel. Dit alles kan op den duur leiden tot een tekort aan alvleesklier-enzymen. Omdat de alvleesklier een grote reservecapaciteit heeft, leidt dit niet direct tot functieverlies*.

Bij chronische pancreatitis kan de vertering van voedsel en de regulering van de bloedsuikerspiegel gestoord raken. Op welk moment er wel klachten ontstaan, verschilt van persoon tot persoon. Meestal ontstaan er eerst spijsverteringsklachten en pas daarna klachten die te maken hebben met de bloedsuikerspiegel (diabetes).