Vinnare 2016

Priset delades ut för första gången under PolioPlus-galan den 24 oktober i Uppsala och gick till Maria Ahlin.

maria-ahlin

Maria Ahlin, grundare av Freethem. Foto: Abraham Engelmark

Juryns motivering:

Rotarys Eldsjälspris 2016

  • Priset delas ut för första gången i år. Det är ett pris som delas ut till en privatperson som gjort något gott för samhället – lokalt eller globalt.
  • Rotarys devis är ”Service above self” och vi vill med det här priset
    uppmärksamma individer i Uppsalaregionen- personer som lägger ner tid, engagemang och hjärta för att hjälpa andra.
  • Allmänheten har fått komma med förslag på vinnare och vi har fått in många fina nomineringar. I vår inbjudan skrev vi ”Känner du någon i Uppsala som gör en fantastisk insats? En som ställer upp, stöttar eller hjälper? Som finns där för andra?
  • Den person som är vald i år motsvarar med råge våra kriterier.

Maria Ahlin brinner för mänskliga rättigheter, och hon kämpar mot människohandel i olika former. Det började med att hon under tredje året på gymnasiet gjorde en insamlingsgala till förmån för traffickingoffer. 2008 startade hon organisationen Freethem mot människohandel och trafficking och är fortfarande dess ordförande.

Med stort mod och mycket arbete har hon utvecklat Freethem. Det är idag en bas för 1500 ungdomar runt om i Sverige, som bildar lokala grupper i kampen för människors lika rätt. De håller föredrag i skolor, ordnar insamlingar, uppvaktar politiker och stöttar personer som vill ta sig ur prostitution. Själv arbetar Maria ständigt med dessa frågor och vi ser henne som en eldsjäl, hjälte och inspiration för andra.

Grattis Maria!

Läs mer om Freethem här.

statyetten-2016

Statyetten 2016. Tillverkad av Ulven Glass Art, Uppsala