gajenje konoplje gajenje konoplje ceca

Konoplja opet aktuelna Истакнут

Аутор  jan 20, 2016

Za Agrobiznis magazin ekskluzivno govori Joe Spenser koji je gost Udruženja proizvođača KONOPLJA iz Novog Sada. On je sa predsednicom ovog novoformiranog Udruženja dr Majom Timotijević, razgovarao o unapređenju saradnje. Naime, gospodin Spenser je broker (trgovac) za konoplju i došao je u Srbiju kako bi ohrabrio proizvođače da proizvode sirovine ili proizvode za njegove kupce kojih, kako nam je rekao, ima 550 širom sveta, a najviše u SAD i Engleskoj.

Zašto ste se odlučili da posetite Srbiju i sarađujete sa Udruženjem KONOPLJA?

Biću vrlo otvoren i direktan. Prepoznao sam Udruženje KONOPLJA kao organizaciju profesionalaca koji žele da se na ozbiljan i organizovan način uključe u svetsku proizvodnju ove kulture koja je sve traženija na tržištu. Ja trenutno sarađujem sa 554 proizvođača širom sveta. Drago mi je da sada mogu da ovom spisku dodam proizvođače iz Srbije kojih će, nadam se naredne godine biti i više, jer sam uveren da dr Maja Timotijević sa saradnicima ima dovoljno iskustva i snage da iznese taj posao. Zbog toga sam prihvatio da budem savetnik Udruženja i pomognem širenje proizvodnje industrijske konoplje u Srbiji. Inače,  ja radim za brokersku firmu koja trguje sirovinama i proizvodima od industrijske konoplje.

Kakva je perspektiva za industrijsku konoplju?

Ljudi širom sveta sve više shvataju da ova sada alternativna kultura dobija na značaju. Razlog tome je svakako činjenica da se sve veći broj proizvoda može praviti od različitih delova konoplje. Ne samo u tekstilnoj industriji, industrijska konoplja danas ima primenu i u prehrambenoj industriji, farmaciji i industriji ulja. Bivša Jugoslavija pa samim tim i Srbija je pre tri decenije bila vodeći svetski proizvođač industrijske konoplje. Nema nijednog razloga da se ta stara „slava“ ne vrati i to na velika vrata jer imate veliku tradiciju, ali danas pre svega značajan ekonomski interes da se bavite proizvodnjom konoplje. Cene na tržištu su takve da se industrijska konoplja može više isplatiti nego većina ratarskih useva.

Kakvi su Vam utisci sa polja ove godine?

I ako je bila sušna godina, industrijska konoplja će dati dobre rezultate i neće biti značajnijeg smanjenja prinosa. Ova kultura je izuzetno otporna, brzo raste, a svaki njen deo se koristi u različitim industrijama. To vam dovoljno govori da treba razmisliti i ući u ovu perspektivnu proizvodnju.

 Često se postavlja pitanje, koja je razlika između marihuane i industrijske konoplje? U pitanju je ista biljna vrsta - Cannabis sativa, a razliku između ove dve biljke čini procenat psihoaktivnog sastojka THCa (delta-9-tetrahidrokanabinola) koje one sadrže. U cvetovima ženskih biljaka marihuane nalazi se i do 30% THC-a, dok industrijska konoplja sadrži samo 0.3% ove supstance. Konoplja od davnina ima veoma značajnu i rasprostranjenu upotrebu. Industrijska konoplje se danas smatra za jednu od biljaka za najvećim ekološkim potencijalom, zato što raste brzo a ima neverovatno široku primenu. Od konoplje se pravi odeća, hrana, lekovita sredstva, knjige, sredstva za čišćenje, pelene za bebe, materijali za građenje kuća, gorivo. Konoplja može da živi pod različitim klimatskim uslovima a herbicidi i pesticidi se skoro uopšte ne koriste u njenom uzgoju (čak 50% godišnje potrošnje pesticida koristi se pri uzgoju pamuka na primer, koji konoplja može u dobroj meri zameniti).

Konopljino ulje i seme su odlični izvori esencijalnih masnih kiselina. Seme konoplje je jedan od najboljih prirodnih izvora proteina. Preparati na bazi marihuane prave se pre svega od cvetova i lista ženskih biljaka marihuane, a namirnice od industrijske konoplje prave se od semena ove biljke.

Ulje od semena konoplje dobija se procesom hladnog ceđenja svežeg konopljinog semena. Tokom svakog koraka u procesu vodi se računa da se zaštite krhke EFA (esencijalne masne kiseline) što čini ovo ulje blagotvornim za zdravlje. Flaše u kojima je ulje kompanije Canah zapakovanu su od ultravioletnog stakla (odbijaju svetlost) a vakumski proces flaširanja čuva dobar kvalitet ulja (koje se može uništiti svetlošću, toplotom i u kontaktu sa vazduhom).

Ulje konoplje aktivno smanjuje holesterol. Bogato je omega kiselinama 3,6 i 9 i to u savršenom odnosu Omega 3 i Omega 6 kiselina.  Nezasićene masne kiseline čine čak 89% ovog ulja. Ulje konoplje je odličan izvor vitamina E (100-150 mg/100 gr), a sadrži i najviši nivo polinezasićenih masti, više od bilo kog drugog biljnog ulja. Izuzetno prefinjena orašasta aroma Canah konopljinog ulja čini ga idealnim dodatkom širokom spektru jela.

Zakonska regulativa u Republici Srbiji još uvek zabranjuje svaku upotrebu marihuane. U svetu je u nekim zemljama marihuana legalizovana, a u nekim zemljama je legalizovana samo njena medicinska upotreba. U Srbiji je još uvek jedino dozvoljeno koristiti i prodavati proizvode koji se prave od industrijske konoplje, ne i od marihuane.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31