Efter grotteredning: Nu kan der være ekstra hjælp på vej til tre drenge

Tre fodbolddrenge og deres træner er statsløse. Nu kigger regeringen på en løsning

Denne uge offentliggjorde Thai Navy Seal optagelserne fra redningsaktionen, der fik hele verden til at holde vejret. Se den her (Thai Navy Seal, redigering: Kristian Hansen)

Intet er tilsyneladende så skidt, at det ikke er godt for noget.

Det kan vise sig at være resultatet for tre af de fodbolddrenge, der sammen med ni andre drenge og deres træner sad indelukket i en grotte i over to uger, før de på helt utrolig vis blev reddet, og det samme gør sig gældende for netop træneren.

For det, at de har gennemgået en større prøvelse end mange andre mennesker gør i hele deres liv, kan nu betyde en stor omvæltning for resten af deres tilværelse.

Krig & katastrofer - 11. jul. 2018 - kl. 15:29 Efter grotte-mareridt: Se de første billeder af drengene

De tre drenge, Pornchai Kamluang, Adul Sam-on og Mongkhol Boonpiam, samt træneren, Ekaphol Chantawong, er nemlig teknisk set statsløse, men den thailandske regering overvejer nu at give dem thailandsk statsborgerskab.

Det skriver The Guardian.

De første optagelser af drengene efter de blev reddet ud (Video: AP)

Færre rettigheder
Alle fire kommer nemlig fra den nordlige del af Thailand, der støder op mod Myanmar, og som generelt er enormt fattigt og lovløst, og borgerne i området er derfor principielt statsløse ifølge thailandsk lovgivning.

De tre drenge bærer dog nogle særlig thailandske id-kort, der giver dem basale rettigheder, men deres træner er på grund af sin status som statsløs blandt andet i fare for at blive deporteret, ligesom han kun kan modtage få offentlige ydelser. Dog er det muligt at modtage undervisning og behandling på hospitalet - hvilket drengene og træneren altså også har fået efter deres lange prøvelse.

Redningspersonale fra mange forskellige lande kæmpede i dagevis for at få de forsvundne drenge ud af grotten. Foto: Ritzau Scanpix
Redningspersonale fra mange forskellige lande kæmpede i dagevis for at få de forsvundne drenge ud af grotten. Foto: Ritzau Scanpix
 

Og nu kan de have kurs mod ikke alene at kunne fortsætte deres hverdag, men at de fremover har rettigheder på lige fod med resten af fodbolddrengene.

- Lige nu kigger embedsfolkene i Mae Sai-distriktet på deres fødselsattester. Vi skal se, hvorvidt de er født i Thailand, og hvorvidt de har en thailandsk far eller mor, siger Venus Sirsuk, der er direktør i tinglysningskontoret i det thailandske indenrigsministerium, til The Guardian.

Det er dog uvist, hvor lang tid det vil tage, før drengene får en afklaring om deres fremtid.

- Jeg har ingen idé (om hvor lang tid, det vil tage, red.). Det afhænger af, hvorvidt vi finder dokumenterne, siger han.

Narkoselægen Richard Harris. Han fik besked om faderens død kort efter, at de sidste drenge var reddet ud. Privatfoto Samfund - 11. jul. 2018 - kl. 08:07 Heltelægen reddede grotte-drengene: Få timer efter døde hans far

Lovede guvernør for meget?
Temaet omkring de fires statsborgerskab har fyldt en del i internationale medier, især efter den lokale guvernør i forbindelse med redningen sagde: 'Jeg tror, de vil vokse op til at blive fantastiske thailandske borgere'.

Da han efterfølgende blev spurgt, om det betød, at de ville blive statsborgere, tøvede han dog noget, og sagde, at processen måtte følge lovgivningen.

En kvinde, der alene går under navnet Pim, arbejder for de statsløses rettigheder, og hun mener ikke, at sagen har fået særlig stor opmærksomhed i Thailand, fordi befolkningen ikke rigtig kender til omfanget af problemet med de statsløse. Typisk er der en lang sagsbehandling, før statsløse måske kan få statsborgerskab.

FOTO: LILLIAN SUWANRUMPHA/Ritzau Scanpix Samfund - 12. jul. 2018 - kl. 04:45 Redning af fodbolddrenge i Thailand skal filmatiseres

For fodbolddrengenes vedkommende kunne det dog godt tyde på, at sagsbehandlingen går lidt hurtigere end normalt.

- Det er godt for dem. Jeg er glad på deres vegne. Det er bare en skam, at vi skal vente på, at de risikerer deres liv og opholder sig i mørke i ugevis, før de får, hvad de er berettiget til, siger hun til The Guardian.

Ifølge The Thailand Project anslås det, at der er op mod 3,5 millioner statsløse i det nordlige Thailand. Deres status som statsløse bunder i, at mange er flygtet fra Myanmar, og de er efterfølgende havnet i en status, hvor de har lov til at befinde sig i Thailand, uden at de har de samme rettigheder som resten af den thailandske befolkning.

Stadig på hospitalet
Ifølge de seneste oplysninger er alle fodbolddrengene og deres træner fortsat indlagt på hospitalet, hvor de skal komme sig helt oven på det krævende ophold i grotten.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix
 

De lokale myndigheder har dog oplyst, at ingen af drengene lader til at have fået nogen alvorlige sygdomme efter at have befundet sig i grotten.

Sådan foregik grottedramaet

Redningsaktionen af 12 fodbolddrenge og deres træner, som sad fanget i en grotte i Thailand, fik sin afslutning tirsdag.

Her endte aktionen godt, da de sidste blev reddet ud i live.

Få et overblik over redningsforløbet her:

* Lørdag 23. juni:

De 11-17-årige drenge går sammen med deres træner ind i grottekomplekset i det nordlige Thailand efter fodboldtræning, mens det regner.

De bliver meldt savnet samme aften. Lokale embedsmænd finder cykler, der er låst fast til et hegn i nærheden af indgangen, samt sko og fodboldstøvler.

* Søndag 24. juni:

Der bliver fundet hånd- og fodaftryk i grotten. Politiet antager, at drengene er søgt længere ind i grotten på grund af stigende vandstand.

* Mandag 25. juni:

Dykkere fra de thailandske specialstyrker begynder at søge efter drengene i grotten. Det antages, at drengene befinder sig i en højtbeliggende luftlomme i et område kaldet Pattaya Beach.

* Tirsdag 26. juni:

Dykkere når flere kilometer ind i grottekomplekset, men må vende om, da strømme af vand afskærer dem muligheden for at komme længere ind.

* Onsdag 27. juni:

Amerikanske og britiske specialister støder til redningsholdet.

* Torsdag 28. juni:

Redningsaktionen må sættes i bero på grund af stærke strømme og oversvømmede områder.

Vandpumper hentes ind for at dræne området for det mudrede vand. Der flyver droner over området, der skal finde huller ind til grotten.

* Lørdag 30. juni:

Bedre vejr giver mulighed for, at dykkere kan nå længere ind i grotten.

* Søndag 1. juli:

Der oprettes en base inde i grotten, hvortil der fragtes lufttanke og andre forsyninger. Det giver dykkerne mulighed for at blive længere tid inde i grotterne.

* Mandag 2. juli:

Fodboldholdet og træneren bliver fundet i live sent mandag.

Nu retter fokus sig mod opgaven at få drengene og deres træner ud.

* Tirsdag 3. juli:

Der kommer mad og medicin frem til drengene, der bliver forberedt på, at de måske skal være i grotten et godt stykke tid.

* Onsdag 4. juli:

Dykkerne underviser fodbolddrengene i at bruge dykkermasker. Der pumpes vand ud af grotten, da der ventes regnskyl i de kommende dage.

* Torsdag 5. juli:

Situationen ser alvorlig ud på grund af de dårlige vejrudsigter, og redningsarbejderne taler om at foretage et vanskeligt redningsforsøg. Der ledes samtidig efter åbninger i bjergsiden.

* Fredag 6. juli:

En dykker, der forsøgte at etablere en forbindelse med ilt til drengene, omkommer under arbejdet.

Lederen af Thailands specialstyrker siger, at iltniveauet er faldet. Han advarer om "begrænset" tid til at få fodboldholdet ud.

* Lørdag 7. juli:

Det vurderes, at det endnu ikke er sikkert at lade drengene forsøge at dykke ud af grotten.

Fodboldtræneren undskylder i et brev til forældrene for at have bragt deres drenge i fare.

Lederen af redningsmissionen siger, at der er blevet boret over 100 huller i bjergsiden i et forsøg på at nå ind til drengene.

* Søndag 8. juli:

Redningsaktionen påbegyndes, og dykkere redder fire drenge ud, der bliver bragt til et nærliggende hospital for undersøgelser.

Der sidder fortsat otte drenge og en fodboldtræner i grotten. De tilbageværende drenge er de svageste.

I alt 90 dykkere deltog i aktionen.

* Mandag 9. juli: Redningsaktionen genoptages, og endnu fire drenge reddes ud af grotten. Dermed var der mandag aften fortsat fem personer tilbage i grotten.

* Tirsdag 10. juli: Den sidste fase af redningsaktionen indledes. De sidste fire drenge og deres træner reddes ud i live.

Tre dykkere og en læge, som var sammen med gruppen inde i grotten, kom lidt tid efter også ud af grotten i god behold.

En talsmand for sundhedsmyndighederne siger, at de otte drenge, som blev reddet ud søndag og mandag, er "i strålende humør", og at de har stærke immunsystemer, fordi de spiller fodbold.

Kilde: AFP, Reuters og Ritzau.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen