Politisk fånge inifrån fängelset i Marocko: Sveriges stöd till Västsahara viktigt

15 Oct, 15

Han är dömd för sin kamp för ett fritt Västsahara. I en exklusiv intervju på en insmugglad mobiltelefon inifrån fängelset talar fången om vikten av Sveriges stöd för ett självständigt Västsahara.

 

.....

Människorättsförsvarare: Erkänn Västsahara

15 Oct, 15

Frågan om Sverige ska erkänna Västsahara som självständig stat har väckts på nytt. Flera marockanska delegationer har rest till Sverige för att sätta press på regeringen att inte erkänna Västsahara, samtidigt som aktivister från Väst

Marocko pressar på att inte erkänna Västsahara

15 Oct, 15

En delegation av marockanska toppolitiker besökte i veckan Sverige för att få regeringen att stoppa planerna på ett erkännande av det ockuperade Västsahara. Bland annat har Marocko hotat med bojkott av svenska varor om riksdagens beslut frå

Historiskt erkännande av Västsahara

1 Dec, 12

På onsdag, ska riksdagen fatta beslut om huruvida Sverige ska erkänna Västsahara som stat eller inte. För första gången ser det ut att finnas en parlamentarisk majoritet i Sverige för ett erkännande. Sverige blir då det första land i

Konflikttomater i svenska butiker

19 Jun, 12

Grönsaker som uppges komma från Marocko har i själva verket odlats i det ockuperade Västsahara, enligt en ny rapport. De nya EU-handelsavtal som snart träder i kraft riskerar öka denna export av stulna livsmedel, skriver Anna Nilsson, Emm

WSRW och Emmaus avslöjar storjordbruk i Västsahara

14 Feb, 12

En ny rapport avslører en raskt økende plantasjeindustri i okkuperte Vest-Sahara, og en storstilt eksport til EU.

Most probably on 16 February 2012, the European Parliament will vote in plenary over a new agreement fo

P1 morgon om fiskeavtalet

14 Dec, 11

I dag, onsdag, röstar EU-parlamentet om en förlängning av det omtvistade avtalet som innebär att Marocko säljer fiskerättigheter i vatten som tillhör det ockuperade Västsahara. "Skamligt", kommenterar EU-parlamentarikern Isabella Lövin (M

Brahim Dahane i P1-morgon

16 Nov, 11

.....

Brahim Dahane på SvD Brännpunkt

7 Nov, 11

Västsaharapremiär på Gothia Cup

29 Jul, 11

 

På söndag börjar Gothia Cup, världens största internationella fotbollscup för ungdomar. De kommer från hela världen för att spela och i år ska för första gången ett Västsahariskt lag få delta. Gothia Cup handlar lika myck

Människan är ingen maskin – att studera på Cuba

26 May, 11

 

Då det varken finns gymnasieskolor eller universitet i flyktinglägren så har många västsaharier fått möjlighet att vidareutbilda sig på bland annat Cuba. Det finns rykten som säger att de skulle tvingas åka till Cuba och att d

Asalam alaikum

23 May, 11

Ni kanske undrar vart vi tagit vägen. Kanske tror ni att vi förirrat oss lång ut i den stora Saharaöknen. Det har vi inte.

När vi kom hem i mitten av mars så hade vi plötsligt otroligt mycket att göra och bloggen försvann ner blan

Har Västsaharierna i flyktinglägren rörelsefrihet? 6/3

12 Mar, 11

Foto: Frej
Översättning: Senia och Najla
Anna i de Västsahariska flyktinglägren
wJ_tf4pEYTM

Målet är ett jämställt Västsahara 2/3

8 Mar, 11

Vi besöker det Västsahariska kvinnoförbundet i flyktinglägret vid namn 27-februari. Där träffar vi Fatma El-Mehdi som berättar om deras kamp för ett jämställt samhälle och hennes syn på framtiden.

Foto: Bengt
Frej hos

Västsahara fyller 35

7 Mar, 11

Idag firades det 35:e jubileet av utropandet av staten SADR (Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken), dagen som också är Västsaharas nationaldag. Hela Smara var fyllt av tusentals firande i färgglada melfor och traditionella darraer. Natio

Vilka är vi?

Solidaritetskommittén vid Jakobsbergs folkhögskola är en förening som har funnits vid skolan sedan 1989. Sedan starten har vårt huvudsakliga arbete varit kampen för Västsaharas folk och deras självbestämmande rätt över sitt eget land. Medlemmarna är till största delen lärare, elever och före detta elever vid Jakobsbergs folkhögskola. På skolan har vi en aktiv elev- och lärargrupp som jobbar med praktiskt solidaritetsarbete på många olika sätt. Utåtriktat informations- och lobbyarbete kring det ockuperade Västsahara är dock vårt stora engagemang.

På denna webbplats vastsahara.org uppdaterar vi er kring nyheter om Västsahara när det skrivs i svenska tidningar. Vi ämnar bygga upp en bred kunskapsbas kring konflikten och och vi ska rapportera kring vårt arbete i Solidaritetskommittén.

Kommittén har åtskilliga gånger besökt Västsahara i de ockuperade och befriade delarna samt flyktinglägren. På skolan finns en bred kunskap om konflikten. Kontakta oss gärna om du vill veta mer. Det finns också möjlighet att vi kan komma ut och föreläsa om Västsahara.

Solidaritetskommittén genom

/Martin Wikström

 


På Jakobsbergs folkhögskola finns en lång tradition av solidaritetsarbete.

Ända sedan folkhögskolan startade har det funnits bortglömda, uppskjutna, bortmotade frågor som den "officiella, respektabla, viktiga och seriösa" pressen och etablissemanget inte bryr sig om. I kampen mellan en pansarvagn med kanoner och kulsprutor körd av mördare och en barfota trasig trettonåring som kastar sten kommer etablissemanget och dess press att ta parti för pansarvagnen och dess förare.

I denna vår kristna värld attackerar den pansarvagn vi nämnde den plats där Jesus föddes, Jesu födelsekyrka och man gör inte mycket för att förhindra det. Den officiella världen verkar inte ha någon röst mot hemskheterna och många gånger har man lämnat de som har rätten på sin sida utan röst.

Solidaritetskommittén vid Jakobsbergs folkhögskola som är en liten institution och med små resurser försöker konsekvent att solidariskt hjälpa med material och med informationsspridning i kampen för dessa rättvisefrågor. Utifrån denna blygsamma plats försvarar vi de röster som makten inte tolererar.

Även om skolans solidaritetsarbete sträcker sig långt bak i tiden kan vi börja med tiden för Vietnamkriget då skolan stödde det vietnamesiska folket i dess mångåriga kamp först mot fransmän och sedan mot amerikaner. Amerikanska desertörer fick en fristad på skolan på 60-talet.

På 70-talet kom latinamerikanerna som flydde från diktaturer i sina hemländer. Skolan stödde dem i kampen på många olika sätt. Många latinamerikaner fick sina första kurser i Sverige på Jakobsbergs folkhögskola. Solidaritetsgrupper på skolan arbetade intensivt och riktat med alla organisationer som fanns representerade på skolan. Exempelvis utgick mycket stöd till politiska fångar i Uruguay.

I mitten på 80-talet avslutades epoken med diktaturer i Latinamerika men ända fram till 1989 gavs stöd till en keramikskola för kvinnor i Somoto, Nicaragua.

1989 skapades en förening "Solidaritetskommíttén vid Jakobsbergs folkhögskola" för att bättre styra upp arbetet och 1990 påbörjades ett kontinuerligt solidaritetsarbete för Västsahara som nu är det centrala målet utan att utestänga andra solidaritetsmål.

Föreningen är politiskt och religiöst obunden och beslutar självständigt om sina mål, arbetssätt och relationer med total respekt för frihet, på ett helt antiauktoritärt sätt och med en tro på självstyre och på varje människas möjlighet att bidra kreativt.

Vill du bli medlem eller stödja föreningen? Ett års medlemskap kostar 30 kr. Medlemsavgift eller bidrag kan sättas in på plusgiro 814964-3.

 

Relaterade länkar

 

Kursen

 

 

 

 

 

 

Tidningen Västsahara

 

United Nothing

USA och Frankrike lägger munkavle på FN

ASVDH.net

Västsahara på Twitter

Västsahara på Facebook