Norrbottens Media har berättat att Folkets hus i Sangis respektive Karlsborg går i graven, fastigheterna är sålda och de nya ägarna planerar för nya verksamheter.

I Sangis är planen att bygga om till förråd, i Karlsborg är planen uthyrningsverksamhet.

Bakom föreningarnas försäljningar finns en svår ekonomisk situation, där Folketshusföreningarna hamnat i att de inte klarar av att driva husen längre.

Artikelbild

| Sangis Folkets hus går i graven.

Ella Johansson säger att det känns svårt att tänka sig att Folkets hus i Sangis är borta:

– Vi har ju en teatertradition i Sangis och tänk, vår teaterbegåvade man Kjell Morin har inte ens en scen i byn nu... det är väldigt ledsamt.

PRO Sangis har haft sina möten i Folkets hus, nu har de haft möten i församlingsdelen i kyrkan.

– Det är ombonat och fint där, säger Ella Johansson.

Artikelbild

| Karlsborgs Folkets hus.

Det finns en stark teatertradition i Sangis:

Sangisrevyn föddes i Sangis och spelades första gången i byns Folkets hus år 1980 och där kom den att stanna till år 1994 då den flyttade till Kalix Folkets hus.

– På den tiden var Sangisrevyn oerhört viktig för människorna, den var ett samtalsämne i byn, "månne vad som kommer i Sangisrevyn i år", säger Kjell Morin.

Engagemanget kring Sangisrevyn födde andra verksamheter i byn, ett exempel är kulturcaféerna med gäster.

– Det ena gav det andra och det var ett klimat som var bra för Sangis och Sangisborna, säger Kjell Morin som tycker att det är tråkigt att Folkets hus är borta men ser möjligheter att fortsätta spela i byn.

– Det finns alltid möjligheter.

Krister Karinen har varit med i Sangis AIF i 31 år och han tycker att Folkets hus öde är ledsamt.

– Det är synd att det inte blir fler danser i Sangis Folkets hus. Nu får vi ordna dem på annat sätt, kanske med utescen och tält. Vi har haft mycket roligt i Folkets hus genom åren.

Stig Carlsson är med i styrelsen för Karlsborgs byaförening Vånaborg som tog beslutet att först kallställa Karlsborgs Folkets hus och sedan att sälja det.

Vad betyder det för Karlsborg att Folkets hus inte finns kvar?

– Det betyder åtminstone att fastigheten inte åker i graven, det blir verksamhet där och huset går fortsatt att hyra in sig i till möten och annat. Vi är glada för att någon vill ha hand om byggnaden, för en byggnad som kallställs en längre tid blir så småningom förstörd, säger Stig Carlsson.