JOKAINEN UNELMA ON KASVUTEHTÄVÄ

Uskon, että kaikilla on joku unelma. Se voi olla säilynyt kirkkaana mielessä lapsuudesta saakka tai jäänyt vuosien varrella muiden suunnitelmien alle piiloon, mutta jossain kerroksien alla se elää suunnanmuutoksista piittaamatta. Ehkä se on jo toteutunutkin ja poikinut uusia unelmia tai on vielä odottamassa oikeaa hetkeä astua parrasvaloon. En usko kuitenkaan hetkeäkään, etteikö kaikkien unelmien kuuluisi toteutua. Jos unelma on todellinen, sitä tulee kuunnella. Jokainen unelma on kasvutehtävä. Ne näyttävät suuntaa, mitä kohti haluamme kehittyä.

Unelma tuntuu siltä, että minun kuuluu tavoitella sitä, koska se on tärkeä osa minua jo nyt. Se ei ole egon himoamaa ulkoista arvostusta tai hetken huumaa. Unelma on haluttu siitä huolimatta, ettei se toisi lisää ulkoista statusta. Sitä tavoitellessaan todellinen palkkio on se, että pääsee lähemmäs aitoa itseään.

IMG_5683 (2)

Olen ennenkin kirjoittanut siitä, että uskon aidon kasvun suuntautuvan kohti sitä, mitä olimme lapsena (eikä toisinpäin!). Lapsena tiedämme, mitä tehdessämme olemme parhaassa yhteydessä itseemme, mikä vie koko kehon mennessään ja nostaa elämänenergiamme katonrajaan. Tiedämme, mikä on juuri meidän luontainen tapamme voida hyvin ja auttaa muita, miten parhaiten tuomme oman panoksemme paremman maailman luomiseen. Usein jossakin kehitysvaiheessa ulkoiset paineet ja ympäristön odotukset kuitenkin hämärtävät yhteytemme siihen voimakastahtoiseen pikkutyyppiin, jolla oli selvät sävelet ja elämänsuunta. Kun tavoittelee unelmaa, luo samalla takaisin tätä yhteyttä.

En silti usko, että unelmaa kannattaa ryhtyä toteuttamaan väkisin vääntäen millä tahansa hetkellä. On todennäköistä, että silloin epäonnistuu, jos kasvumatka kohti unelmaa jää puolitiehen. Kaukaiselta tuntuvaa haavetta ei ehkä olekaan tarkoituskaan toteuttaa juuri nyt, vaan seurata pienin askelin sitä polkua, jonka päässä palkinto odottaa. Sille tulee kyllä hetkensä.

Ensimmäinen askel on ottaa unelmat tosissaan. Unohtaa vähättely ja uskaltaa olla unelmansa kokoinen. Unelmat tuntuvat tärkeiltä (ja pelottavilta) syystä. Ne sisältävät hyvin haavoittuvaisen ja samalla kaikista autenttisimman version itsestämme.

❤ Inkeri

MITÄ HENGITYSOHJAAJA SITTEN TEKEE?

Olen kuullut kysymyksen monet kerrat tämän kevään aikana, ja joka kerta olen vastannut jotain enemmän tai vähemmän epämääräistä kehomielestä ja psykofyysisestä lähestymistavasta, hoitavasta läsnäolosta tai itseensä tutustumisesta oman hengityksen kautta. Eräs kerta puhuttuani kysyjän puolipyörryksiin totesin, että pitäisi varmaankin opetella kertomaan lyhyesti ja ytimekkäästi, mihin niin ihmeelliseen työhön olen itseäni valmistamassa. Joten tässä se tulee – ei ehkä lyhyesti, mutta mahdollisimman käytännönläheisesti.

Hengitysohjaus, hengitysterapia, hengityskoulu tai miksi sitä kukakin tahtoo nimittää, sisältää psykofyysisiä työkaluja terveyden kokonaisvaltaseksi edistämiseksi. Hengitysohjaus voi mm. auttaa pääsemään kehon kautta käsiksi mielen tiedostamattomiin asioihin, lisätä itsetuntemusta ja helpottaa erilaisia kehollisia oireiluja, kipuja tai jännityksiä.

Psykofyysisessä lähestymistavassa kehon ja mielen nähdään toimivan yhtenä kokonaisuutena ja olevan jatkuvassa vastavuoroisessa vaikutuksessa toisiinsa. Esimerkiksi autonomisessa hermostossa aktivoituvat vuoroin parasympaattisen ja sympaattisen hermoston toiminnot oman vireystilamme mukaan. Tilanteesta toiseen olotilamme vaihtelevat rauhallisesta aktiiviseen, kiihtyneisyydestä alivireyteen ja rentoutuneesta varautuneeseen. Ulkoisten tilanteiden lisäksi omat ajatuksemme, muistomme ja tulkintamme vaikuttavat voimakkaasti siihen, millainen vire kulloinkin kehossa ottaa vallan.

Hengitys on merkittävä osa tätä järjestelmää ja elää vahvasti tuntemustemme mukana. Havainnoimalla, tunnustelemalla, kuuntelemalla ja auttamalla hengitystä, voidaan lisätä kehotietoisuutta ja ymmärtää omassa hengityksessä tapahtuvia reaktioita – esimerkiksi katkoksia, kiihtymistä tai rauhoittumista. Voidaan erottaa, missä tilanteissa hengitys on estynyttä ja pinnallista, ja milloin se taas virtaa vapaana ja syvästi.

Ihmisen sielu on tehty tulesta, ja palaakseen tuli tarvitsee paljon happea. Mitä käy, jos hengittää huonosti? Sielu sammuu.

Hengitystapamme on vahvasti yhteydessä varhaisiin vuorovaikutuskokemuksiimme eli hyvin perustavanlaatuisiin kokemuksiin toisista ja itsestä. Siksi hengitysohjauksessa tärkeiksi nousevat juuri vuorovaikutuksen kannalta olennaiset teemat, kuten rauhallinen läsnäolo, kunnioittava koskettaminen ja omien/asiakkaan tarpeiden välitön kuuntelu ja huomioon ottaminen. (Hengitystyöskentelyä voi siis tehdä yhtä hyvin itsensä kanssa kuin asiakastyöskentelynä. Itsensä kanssa työskennellessä on kuitenkin tärkeää, että hengitysterapian työkalut ovat tuttuja.)

Kaikenlainen pakottaminen ja suorittaminen ovat hengitystyöskentelyssä toissijaisia, eikä hengitystä pyritä ohjaamaan mihinkään tiettyyn suuntaan. Sen sijaan haetaan tietoisuutta omasta hengityksestä erilaisissa tilanteissa, vuorovaikutuksessa ja itsensä säätelyssä. Hengityksen kautta pyritään löytämään parempaa ymmärrystä itsestä ja mahdollisesti omasta elämänhistoriasta, eli miten hengitystavat ovat syntyneet. Tietoisena oman kehon reaktioista ja niiden syistä voidaan päästä kiinni tarvittavaan muutokseen ja edistää tasapainoisempaa hengitystä.

IMG_5582 (2)

Hengitystyöskentely kattaa niin laajan ja kokonaisvaltaisen alan sekä toisaalta niin yksilökohtaisen kokemuksen jokaiselle, että varsinainen mielikuva syntyy vasta itse työskennellessä ja hengitellessä. Ehkäpä tämä antoi kuitenkin jotakin tienviittaa siihen, millaiseen maailmaan olen hiljattain hurahtanut ja perehtynyt. Hengityksen työkaluja voidaan siis käyttää minkä tahansa hoito-, terapia- tai vuorovaikutustyön apuna tai itsenäisenä hoitomenetelmänä.

Omalla kohdallani tarkoitus on yhdistää tähän kokonaisuuteen ääniterapian menetelmiä (kunhan valmistun!) ja toivon pääseväni tulevaisuudessa työskentelemään monenlaisten äänten ja hengitysten parissa sekä auttamaan niiden ymmärtämisessä ja vapauttamisessa.

❤ Inkeri

Lue lisää hengityksestä esimerkiksi näistä kirjoista!

* Tuli-metafora on lainattu tanskalaisesta Huuto syvyydestä -tv-sarjasta.