brandpunt+

Interview

De springplank van Nicolaas Veul

Pete Wu

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Nicolaas Veul, VPRO-programmamaker van o.a. Oudtopia, Super Stream Me en Beestieboys.

“Ik werkte voor Villa Achterwerk en had daar wat eigen dingetjes bedacht, maar ze nooit helemaal gemaakt. Toen kreeg ik een idee: een documentaire over de eerste gay pride in Oekraïne, die in 2012 plaatsvond ten tijde van het EK voetbal. VPRO-hoofdredacteur Stan van Engelen zei meteen: ik vind het heel tof, lijkt me leuk. Maar het lukte niet bij de NPO: het was te kort dag, zo vlak voor het EK, en Tim [den Besten] en ik waren nog heel onbekend. Het was het plan van twee jonge jongens waar ze nooit van gehoord hadden.”

“Ik was dus best verrast toen ik wat later in een hotelkamer ergens op de Azoren zat en Tim ineens belde. Hij zei: ‘Nicolaas, we mogen alsnog, we gaan naar Oekraïne!’ Ik was blij, maar vroeg ook:  ‘Hebben we dan een regisseur en een editor en een producer?’ Hij: ‘Nee! We moeten alles zelf doen.’  Wat bleek: Stan heeft toen met Hugo Blom, de hoofdredacteur van de VPRO Gids, kunnen regelen dat we geld voor twee artikelen voor de Gids kregen en een beetje extra voor een editor. En van dat bedrag moesten we zélf alles doen. Toen heb ik echt wel even tien minuten op mijn hotelbed gelegen om bij te komen. Ik wilde alleen maar nee zeggen, omdat ik het zo spannend vond. Echt een sprong in het diepe.”

“Ik heb alle research en productie gedaan, en zelf het filmplan geschreven. We kregen een camera mee van de VPRO en gingen naar Oekraïne. Het was mijn eerste buitenlandproductie; ik ben nog nooit zo gestrest geweest. Uiteindelijk werd Gay-K 2012 online heel goed bekeken, en toen was ik ineens filmmaker en werd ik serieus genomen. De film werd opgepikt door het nieuws, want we zaten als een van de eersten bij de rellen die door de neonazi’s en de kerk tegen de homo’s werden geïnitieerd. RTL4 maakte er een groot nieuwsitem over, we kregen een première in de Balie en de VPRO heeft de docu alsnog kunnen verkopen aan de NPO. Die heeft het na een voetbalwedstrijd uitgezonden. Toen dachten we: ‘Yes, we zijn door het systeem gebroken!’”

“Hierna kregen we het vertrouwen van hoofdredacteur documentaires Barbara Truyen om een tweede film te maken. Dat werd Een man weet niet wat hij mist, over de grenzen van onze eigen seksualiteit. Daarna volgde Oudtopia, waarin we ouderen en jongeren bij elkaar brachten. Sindsdien krijgen we blind vertrouwen. Gelukkig.”

Nicolaas Veul (1984) is documentairemaker bij de VPRO. Samen met Tim den Besten maakte hij onder andere Gay-K, Oudtopia en Super Stream Me. Ook presenteren ze samen Beestieboys, het kinderprogramma over de bizarre liefde tussen mens en huisdier. In het nieuwe VPRO-programma 'De Westerlingen', volgt Nicolaas opmerkelijke jonge mensen die hem meenemen in hun wereld. Bekijk hier een fragment terug over hindoenationalisten. 

Headerillustratie: niemand minder dan onze online beeldbaas Hannah Vischer