X
Annons
X
Recension

Utrikesministern ”Utrikesministern” – fylld av missade möjligheter

Filmaren Viktor Nordenskiöld är mer intresserad av att visa upp sin obegränsade access till utrikesministern Margot Wallström än att ställa relevanta frågor. Om Wallström faktiskt är en visionär politiker gör Nordenskiöld henne en otjänst.

Finns det någon substans i pratet om en ”feministisk utrikespolitik”? Vilken i så fall? Hur drevs Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd? Några av frågorna som kunde ha ställts till utrikesministern. Foto: Filmcentrum
Läs mer om Veckans biofilmer

Det är naturligtvis fullt tänkbart att Margot Wallström, utrikesminister under Stefan Löfven sedan 2014, faktiskt är en visionär politiker med en omfattande bildning och ett principiellt engagemang som sträcker sig djupare än de enkla fraserna och den skattebefriade arvoderingen från de glada EU- och FN-dagarna. Men i så fall gör Viktor Nordenskiöld henne en otjänst med filmen "Utrikesministern", som ägnar ett större intresse åt Wallströms och stabens misslyckade försök att öppna en påse Dumlekolor än åt hennes samtal med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov.

Wallström flyger och hon far; än är hon här och än är hon där. Nordenskiöld är där med sin kamera mest hela tiden och är så nöjd med sitt till synes obegränsade tillträde att han prioriterar att visa upp just denna framför att faktiskt göra något politiskt skeende greppbart. Se där några sekunder med den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley som säger något lösryckt och ohörbart på en blåsig Skåneslätt. Och där har vi Maldivernas utrikesminister, hejsan, men vart tog hon vägen och vad hade hon på hjärtat? Några anonyma nordkoreaner dyker upp på UD och föräras en rundvandring. Vad ville de? Och vad tyckte de? Ingen aning.

Finns det någon substans i pratet om en ”feministisk utrikespolitik”? Vilken i så fall? Hur drevs Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd? Några av frågorna som kunde ha ställts till utrikesministern.

Foto: Filmcentrum Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X