Η Κοινότητα της Αγίας Μαρινούδας

Η Αγία Μαρινούδα βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία σ'ένα λόφο που αντικρίζει τη θάλασσα. Οι επισκέπτες του χωριού καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι του μπορούν να απολαύσουν το δροσερό αεράκι που φυσά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού.


Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα, απο την οποία πήρε και το όνομά του το χωριό.Λέγεται πως, στην τοποθεσία που κτίσθηκε πρόσφατα η εκκλησία (1985), υπήρχε παλαιότερο εκκλησάκι και φαίνεται πως κατέρρευσε, αφού η τότε κατασκευή (1920),  δεν ήταν στερεή. Με τη συμβολή των κατοίκων και έπειτα απο δωρεές, κτίσθηκε η σημερινή εκκλησία. Στο χωριό επίσης υπήρχε και ένα μικρό εκκλησάκι, αυτό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Δυστυχώς όμως οι επισκέπτες σήμερα μπορούν να δούν μόνο τα ερείπια του μικρού αυτού ναού αφού κατέρρευσε με το πέρασμα του χρόνου.

Πρίν τη εισβολή στο χωριό διέμεναν κυρίως Ελληνοκύπριοι, αρκετοί όμως ήταν και οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Αγίας Μαρινούδας. Οι δύο λαοί ζούσαν ειρηνικά και απασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. 

Πέρα από τις αγροτικές εκτάσεις, το χωριό το χαρακτήριζαν οι πολλές μουριές(Συκαμινιές) τόσο λευκές όσο και μαύρες. Η πρώτη ποικιλία είχε λευκούς και μερικές φορές κόκκινους καρπούς, ενώ η δεύτερη έφτανε τα δέκα μέτρα ύψος. Και τα δύο είδη είναι εξαιρετική τροφή για μεταξοσκώληκες. Οι κάτοικοι λοιπόν της Αγίας Μαρινούδας καλλιεργούσαν μουριές για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων με απώτερο σκοπό την παραγωγή μεταξιού. Στην προσπάθεια τους αυτή συνετέλεσε το γεγονός ότι σε πολύ μικρή απόσταση βρισκόταν το εργοστάσιο μεταξουργίας, εκεί όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (Κ.Ε.Ν.) Γεροσκήπου.

Άλλο φυτό που μπορούσε κανείς να συναντήσει στο χωριό της Αγίας Μαρινούδας ήταν αυτό της κάνναβης, τόσο της αυτοφυούς όσο και της καλλιεργούμενης. Φυτό αρκετά γνωστό από την αρχαιότητα ώς κλωστικό, αφού από αυτό λαμβάνονται  οι ίνες που χρησιμοποιούνται τόσο στην ύφανση όσο και στην κατασκευή σκοινιού, καμβά και άλλων υλικών. 

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς η καλλιέργεια κάνναβης απαγορεύτηκε και έκλεισε το εργοστάσιο μεταξιού, οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να στραφούν για εργασία στην πόλη της Πάφου και την γειτονική κοινότητα της Γεροσκήπου. Η Αγία Μαρινούδα συνορεύει επίσης με τις κοινότητες Κολώνη, Αχέλεια και Μαραθούντα. Στην απογραφή του 2001 οι κάτοικοι του χωριού ανέρχονταν στους 220 ενώ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 ήταν 266. Αρκετά νέα ζευγάρια έχουν αρχίσει να αγοράζουν περιουσία στην Αγία Μαρινούδα με αποτέλεσμα το χωριό να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.        

Ο Καιρός

Συνάλλαγμα

Εορτολόγιο



Φωτογραφίες της κοινότητας

agia_marinoudaagia_marinoudaagia_marinoudaagia_marinoudaagia_marinoudaagia_marinoudaagia_marinoudaagia_marinoudaagia_marinoudaagia_marinoudaagia_marinoudaagia_marinoudaagia_marinouda
Επικοινωνία