Connect with us

Alegeri

Circumscripția nr. 49 / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Mai jos vă prezentăm candidații pentru circumscripția 49, la Est de Republica Moldova.

1. Ina Sîrbu, PDM

Și-a făcut studiile în cadrul Universității de stat din Moscova „M.V. Lomonosov”. A activat în cadrul Academiei de Științe a Republicii Moldova și Ambasadei RM în Rusia. Acum oferă servicii de consultanță juridică pentru angajarea migranților în cadrul companiei „Moldova Migrant”, cu sediul la Moscova.

2. Gheorghii Para, PSRM


De profesie economist, acesta este președintele „Autonomiei național-culturale moldovenești” a diasporei moldovenești din Sankt Petersburg. Organizaţia, activă de aproximativ 9 ani, este și o susținătorea reîntoarcerei la Marele Principat al Moldovei. De altfel, Gheorghii Para este și șef al sindicatelor în domeniul construcțiilor din regiunea Leningrad, din 2001. Pe parcursul ultimului an, Gheorghii Para a avut numeroase întâlniri cu Igor Dodon.

3. Dorin Frasineanu, ACUM

Licențiat în drept englez și francez, la Universitatea din Leicester, Marea Britanie și Universitatea din Strasbourg, Franța, în prezent, urmează studiile la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe ale Federației Ruse (MGIMO).

Dorin Frasineanu s-a făcut remarcat anul trecut, când l-a întrebat pe Igor Dodon de ce nu luptă împotriva sistemului și nu face ce a promis în campania electorală și a ținut să-i amintească președintelui că limba de stat în Republica Moldova este româna.

4. Valerii Klimenco, PPȘor

Născut în Federația Rusă. A fost președinte al partidului „Ravnopravie” (actualul PPȘor) în perioada 1998-2016, iar începând cu 2016 este președintele de onoare al acestuia. Din 1997, este și președintele Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova. El s-a făcut cunoscut opiniei publice printr-un discurs șovin și atacuri la adresa românilor. În timp ce Klimenko deținea funcția de consilier municipal (1999-2011), Procuratura Anticorupție i-a intentat un dosar penal pentru delapidarea fondurilor din bugetul local. Klimenko a calificat dosarul drept o comandă politică.

S-a arătat agresiv de câteva ori. (1), (2).

5. Gheorghe Para, independent (Nu a fost înregistrat)

Deocamdată nu am găsit nicio informație despre acest candidat.

6. Dumitru Pogorea, independent (Nu a fost înregistrat)

Este președintele Centrului național cultural „Luceafărul” din orașul rus Novosibirsk. A regizat filmul „Gospodarii deportați”, dedicat celor circa 100 de mii de basarabeni deportați în Siberia. Pe anumite platforme rusești online, figurează ca proprietarul unei companii de construcții, printre care una de producere a hârtiei igienice, care nu mai este activă. Potrivit contului de LinkedIn, în prezent, acesta ar fi directorul companiei „Промсвязьнедвижимость” (n.red. PSN Group), care a aparținut până recent fraților Ananiev, a căror active au fost puse sub sechestru. Totuși, directoarei PR a companiei Irina Lakhouzova, actualul director al companiei Alim Geshev. Aceasta nu confirmat nici infirmat faptul că Dumitru Pgorea ar fi fost directorul companiei.

7. Nicolai Țipovici, Partidul Nostru

Vicepreședintele Partidului Nostru, Este activistul Partidului „Patria” a fost reținut pe data de 2 decembrie 2014, fiind învinuit de amenințarea cu omor, împreună cu Renato Usatîi, a șefului adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc. El a fost eliberat pe 26 februarie 2015. Mai mult, în martie 2017, acesta a mai fost acuzat că intimidează pe foştii colegi care au decis să părăsească partidul. Drept răspuns, Ţipovici a depus o plângere la poliţie despre faptul că ar fi fost calomniat.

Dacă ar fi să ne bazăm pe informațiile publicate pe pagina sa de Facebook, acest ocupă funcția de paraclisier într-o biserică din țară.

8. Igor Ticuș, independent (Nu a fost înregistrat)

Locuiește în Rusia de peste 40 de ani și este președintele Congresului Producătorilor și Antreprenorilor Moldoveni, cu sediul la Moscova. Activează în domeniul construcțiilor. Este un susținător al integrării RM în Uniunea Vamală și al colaborării cu țările CSI. În toamna anului 2017, a lansat postul de radio „Моя Молдова” (n.red.: „Moldova Mea”), un proiect online pentru diaspora moldovenească din Rusia.

Alegeri

Decizia Judecătoriei Ungheni: Vlad Plahotniuc rămâne în competiția electorală

Publicat

pe

De către

Procesul Ion Terguță vs. Vlad Plahotniuc s-a încheiat în favoare celui din urmă. Judecătoria Ungheni a respins contestația lui Ion Terguță, candidatul blocului electoral „ACUM” din circumscripția uninominală Nisporeni, pe motiv că aceasta este tardivă, după ce tot ieri a cerut examinarea listelor de subscripție prezentate de concurentul pe circumscripția Nisporeni, Vlad Plahotniuc.

În mod firesc si absolut previzibil, jidecătoria Ungheni a respins cererea mea de anulare a înregistrării lui Vladimir Plahotniuc în calitate de concurent electoral, pe circumscripția 17, Nisporeni, pe motiv de tardivitate. În schimb, am reușit sa obținem anumite acte oficiale, care … te lasă mască.

Geplaatst door Ion Terguță op Zaterdag 2 februari 2019

Amintim că Terguță a depus sesizarea la Comisia Electorală Centrală (CEC), pe 22 ianuarie, cerând anularea înregistrării candidaturii liderului democrat Vlad Plahotniuc făcând trimitere la „încălcări grave”. Acesta a indicat la un video postat de PD, de la un eveniment de partid din 27 decembrie 2018, în care este surprins faptul că șapte operatoare introduc datele participanților la acea reuniune pe listele de subscripție ale candidatului Plahotniuc, iar oamenii doar semnează în acele liste, fapt interzis de legislație.

Mai mult, Terguță declara că, într-o singură listă de subscripție, ar fi fost incluse persoane din mai multe localități, iar în alte liste ar lipsi numerele și seria actelor semnatarilor etc. – ceea ce este contrar legislației. Totuși, Consiliul Electoral de Circumscripție de la Nisporeni a acceptat toate semnăturile depuse în susținerea democratului.

Vezi aici cine sunt ceilalți candidați pe circumscripția nr. 17

Citește mai departe

Alegeri

Un candidat independent la parlamentare susține decriminalizarea canabisului?

Publicat

pe

De către

Un panou electoral instalat pe str. Calea Orheiului promovează candidatul independent Dumitru Cebotarescu și legalizarea medicinală și decriminalizarea canabisului. Candidatul și-a făcut intențiile publice și pe pagina sa de Facebook.

Dumitru Cebotărescu este candidat independent pe circumscripția nr. 28, care cuprinde câteva secții de votare din sectorul Râșcani al Capitalei. Acesta are 48 de ani și este implicat în afaceri. De profesie este inginer-mecanic. A făcut un masterat în psihologie. Deține acțiuni în capitalul social al mai multor agenți economici printre care „Star Kebab”, „Trattoria” și este proprietarul mai multor restaurante.

Aici puteți vedea declarația lui de avere.

Circumscripția 28, Chișinău, sectorul Râșcani / Portretele candidaților

Amintim că simbolul electoral inițial al lui Dumitru Cebotarescu era o stea galbenă, care a fost respins de Comisia Electorală Centrală pe motiv că steaua este simbolul PSRM.

Un candidat independent nu a putut să-și înregistreze simbolul electoral sub formă de stea

Astfel, după mai multe contestări fără succes, candidatul independent și-a modificat simbolul electoral într-o „stea galbenă crescută cu o frunză de plantă”. Acesta a fost acceptat de CEC, chiar dacă Vlad Batrâncea, candidatul PSRM pe aceeași circumscripție,​ a depus o referință prin care a solicitat iarăși respingerea înregistrării respectivului simbolul electoral.

Sursa foto: Facebook / Mihaela Cimbriciuc

Citește mai departe

Alegeri

Terguță vs. Plahotniuc / Pauză în proces. Care este motivul

Publicat

pe

De către

Procesul intentat de candidatul blocului electoral ACUM, Ion Terguță, a fost pus pe pauză. Judecătoria Ungheni a cerut, în ședința de astăzi, examinarea listelor de subscripție prezentate de concurentul pe circumscripția Nisporeni, Vlad Plahotniuc.

Candidatul Blocului „ACUM” din circumscripția uninominală Nisporeni, Ion Terguță, a depus sesizarea la Comisia Electorală Centrală (CEC), pe 22 ianuarie, cerând anularea înregistrării candidaturii liderului democrat Vlad Plahotniuc făcând trimitere la „încălcări grave”. Acesta a indicat la un video postat de PD, de la un eveniment de partid din 27 decembrie 2018, în care este surprins faptul că șapte operatoare introduc datele participanților la acea reuniune pe listele de subscripție ale candidatului Plahotniuc, iar oamenii doar semnează în acele liste, fapt interzis de legislație.

Mai mult, Terguță declara că, într-o singură listă de subscripție, ar fi fost incluse persoane din mai multe localități, iar în alte liste ar lipsi numerele și seria actelor semnatarilor etc. – ceea ce este contrar legislației. Totuși, Consiliul Electoral de Circumscripție de la Nisporeni a acceptat toate semnăturile depuse în susținerea democratului.

Amintim că, la depunerea actelor pentru înregistrarea grupului de inițiativă a candidatului Ion Terguță, Consiliul electoral Nisporeni i-ar fi impus cerințe contrare cadrului normativ în vigoare. Printre acestea s-au numărat lipsa ștampilei pe procesul-verbal prin care s-a desemnat candidatul ACUM pe circumscripția Nisporeni deși o astfel de cerință nu ar exista nici în lege, nici în cadrul normativ infralegal, lipsa deciziei conducătorului grupului de inițiativă privind desemnarea trezorierului, prezentarea documentului de desemnare a trezorierului și verisiunea autentificată notarial a Hotătârii CEC de înregistrare a blocului ACUM DA PAS.

Vezi aici cine sunt ceilalți candidați pe circumscripția nr. 17

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie14 minute în urmă

Cifra săptămânii: 2,9 miliarde de lei

Pe parcursul lunii ianuarie, în Bugetul Public Național au fost acumulate venituri în valoare de 2,9 miliarde de lei. Potrivit...

Divertisment40 de minute în urmă

Angela Merkel și-a închis pagina de Facebook. Care este motivul

Cancelarul german Angela Merkel şi-a închis vineri contul personal de Facebook, dar le-a promis fanilor săi că rămân și alte...

Alegeri2 ore în urmă

Decizia Judecătoriei Ungheni: Vlad Plahotniuc rămâne în competiția electorală

Procesul Ion Terguță vs. Vlad Plahotniuc s-a încheiat în favoare celui din urmă. Judecătoria Ungheni a respins contestația lui Ion Terguță,...

Social17 ore în urmă

Cele mai populare nume ale copiilor născuți în 2018

În 2018, Agenția Servicii Publice a eliberat peste 45 de mii de certificate de naștere, cu aproape 2000 mai puține...

Economie18 ore în urmă

Asigurările auto internă și externă s-au ieftinit. Cât costă acum

Şoferii vor achita cu 15% mai puțin pentru perfectarea polițelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă...

Economie19 ore în urmă

Angajații CFM și-au primit, în sfârșit, salariile

Toți angajații „Calea Ferată din Moldova” (CFM) și-au primit salariile restante. Încă în 2015, sindicatul de ramură au încheiat un...

Alegeri22 de ore în urmă

Un candidat independent la parlamentare susține decriminalizarea canabisului?

Un panou electoral instalat pe str. Calea Orheiului promovează candidatul independent Dumitru Cebotarescu și legalizarea medicinală și decriminalizarea canabisului. Candidatul și-a...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri22 de ore în urmă

Terguță vs. Plahotniuc / Pauză în proces. Care este motivul

Procesul intentat de candidatul blocului electoral ACUM, Ion Terguță, a fost pus pe pauză. Judecătoria Ungheni a cerut, în ședința de...

Alegeri2 zile în urmă

Moldova.org, printre cele mai echidistante portaluri de știri în campania electorală

„Moldova.org a asigurat o tonalitate neutră de reflectare în raport cu toți concurenții electorali din circumscripția națională pe care i-a...

Alegeri2 zile în urmă

Socialiștii împotriva unionismului: Promitem un set de legi pentru consolidarea statalității// VIDEO

Reprezentanții Partidului Socialiștilor s-a pronunțat astăzi împotriva unionismului, declarând că dacă vor prelua guvernarea una dintre inițiativele sale va fi...

Alegeri2 zile în urmă

Blocul ACUM promite că va reduce cu 25% cheltuielile oamenilor pentru medicamentele esențiale

Blocul Electoral ACUM DA PAS și-a lansat astăzi angajamentul în domeniul sănătății. Reprezentanții formațiunii promit sporirea accesului la servicii de...

Alegeri2 zile în urmă

În circumscripțiile uninominale au fost înregistrați 321 de concurenți. 57 de candidați sunt independenți

Comisia Electorală Centrală a anunțat astăzi că în circumscripțiile uninominale au fost înregistrați 321 de concurenți electorali, dintre care 57...

Alegeri2 zile în urmă

PDM a lansat o pagină web dedicată alegerilor

Partidul Democrat a anunțat astăzi că a lansat o pagină web în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie. Pagina, intitulată...

Alegeri3 zile în urmă

Declarația delegației APCE înaintea alegerilor parlamentare în Republica Moldova

O delegație pre-electorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a efectuat o vizită la Chișinău pentru a evalua...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com