Tilen Tomakić in Jan Sušnik

Za odprtost učenja

Na mednarodni konferenci EDUvision 2013 v Ljubljani sta dva dijaka Šolskega centra Kranj mini računalnik RaspberryPi predstavila kot dober učni pripomoček za šole.

Idejo o majhnem in poceni računalniku za otroke je dobila skupina raziskovalcev z univerze Cambridge's ComputerLaboratory, mini računalnik RaspberryPi pa je bilo prvič možno kupiti prek spleta v februarju 2012. Nad njim sta se takoj navdušila tudi dva dijaka srednje šole za elektrotehniko in računalništvo. Jan Sušnik in Tilen Tomakić sta se tako skupaj z Lukom Strojem odločila postaviti tudi spletni portal o napravi in odpreti slovensko RaspberryPi skupnost. Spletni portal Slo-Pi je zaživel junija 2012.

Obenem sta Tilen Tomakić in Jan Sušnik decembra 2012 ustanovila krožek, kjer sta skupini desetih dijakov strokovne gimnazije predstavila mini računalnik Rasp­berryPi, operacijski sistem Raspbian in uporabo mini računalnika kot krmilnika naprav. Krožek sta nato vodila prek spletnega portala Slo-Pi. »Vsak od udeležencev krožka si je izbral projektno nalogo, v kateri je uporabil mini računalnik. Na portalu so bili objavljeni vodiči in navodila za njegovo uporabo,« sta razložila in dodala, da so si dijaki za cilj projektne naloge zastavili, da bo vsak izmed njih s pridobljenim znanjem programiranja ustvaril izdelek, ki bo temeljil na platformi mini računalnika RaspberryPi. Skupaj z Lukom Strojem sta pripravila tudi več predstavitev naprave in skupnosti Raspbe­rryPi, vmes pa jim jo je zagodel še računalniški škrat in izgubili so celotno vsebino portala. Lani novembra so tako predstavili prenovljeni portal in nov logotip.

Pod mentorstvom profesorja Gorana Vujovića so krožek o mini računalniku na Šolskem centru Kranj predstavili tudi na mednarodni konferenci EDUvision 2013, kjer so želeli pokazati, da je RaspberryPi dober učni pripomoček za šole. »Z njim lahko usvojimo znanja iz različnih področij, od računalništva do elektrotehnike, v pomoč pri učenju pa nam je na voljo veliko število že opisanih in javno dostopnih projektov, ki so namenjeni samostojnemu delu in kreativnemu ustvarjanju učencev pri pouku,« sta pojasnila Jan Sušnik in Tilen Tomakić, ki še naprej zagovarjata odprtost učenja. »To je danes ključnega pomena,« sta prepričana, zato pozivata, da se jim tudi drugi pridružijo na www.slo-pi.com. »Slovenska RaspberryPi skupnost je namenjena in dostopna vsem,« sta pristavila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 14. februar 2012 / 07:00

Pobuda županov glede dimnikarstva

Jesenice - Župani Zgornje Gorenjske (občin Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica) so na svoji redni seji koordinacije med drugim obravnavali tudi delovanje...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 11. februar 2014 / 07:00

Njena dobra volja je nalezljiva

»Petdeset? Nič ne boli, le drug' dan glava,« je v smehu dejala Tatjana Germovnik s Kokrice pri Kranju kmalu zatem, ko je 23. januarja dopolnila petdeset let.

GG Plus / torek, 11. februar 2014 / 07:00

Za odprtost učenja

Na mednarodni konferenci EDUvision 2013 v Ljubljani sta dva dijaka Šolskega centra Kranj mini računalnik RaspberryPi predstavila kot dober učni pripomoček za šole.

GG Plus / torek, 11. februar 2014 / 07:00

Druženje radovednih

V Osnovni šoli Orehek so prvo soboto v februarju pripravili že drugo srečanje gorenjskih osnovnošolcev in njihovih mentorjev v okviru Festivala naše prihodnosti.

GG Plus / torek, 11. februar 2014 / 07:00

Dijaki naj sledijo svojim željam

Študijska namera ni rezultat enega pogovora s kariernim svetovalcem, ampak je proces, ki zahteva svoj čas, opozarja Vesna Smolej Vrzel iz šolske svetovalne službe Gimnazije Jesenice.

Rekreacija / torek, 11. februar 2014 / 07:00

Bam.Bijeva nova sezona

Pred startom v novo sezono so najprej zaključili preteklo.