VÄÄPELI KÖRMY JA VETENALAISET VEHKEET
Suomi 1991

Ohjaus: Ere Kokkonen
Käsikirjoitus: Ere Kokkonen
Tuotanto: Marko Röhr / Ere Kokkonen Oy
Pääosissa: Heikki Kinnunen, Pentti Siimes, Tom Pöysti

1 tunti 24 minuuttia

Vääpeli Körmy -sotilasfarssien sarjan toinen osa on koko viisiosaisen saagan onnistunein. Siinä missä ensimmäinenkin osa oli tasainen ja hallittu kokonaisuus, on Vetenalaisissa vehkeissä kuitenkin päästy parhaiten kiinni siihen, mikä yleensä komedioilla on tarkoituksena: naurattamiseen. Syynä hauskuuteen ovat näyttelijät, ei niinkään käsikirjoituksen vitsit.

Esko Salminen tekee hulvattoman roolin ruotsalaisena yhteyshenkilönä, jonka on tarkoitus toimittaa huippusalainen keksintö Ruotsin puolustusvoimille. Keksintö on sukellusveneenpaljastin, jonka alokas Pelle (Jukka Puotila) on vääpeli Körmyn (Heikki Kinnunen) aina niin hellässä huomassa keksinyt muilta kiireltään. Pelle on vieläpä kasannut samanlaisen monitoimipiipun kuin Spede Uuno Turhapuro -elokuvassa Kaksoisagentti (1987): piipulla voi ottaa valokuvan, ampua ja ties mitä, mutta ei kuitenkaan polttaa tupakkaa. Pellen sukellusveneenpaljastin on herättänyt puolustusvoimain korkeimman johdon (Kalevi Kahra), eversti Tossavaisen (Pentti Siimes) ja sitä myötä koko kasarmin sekä venäläisten vakoojien (Kristiina Halttu ja Jukka Sipilä) kiinnostuksen.

Salminen nähdään elokuvassa vain sivuosassa ja varsin pienessä sellaisessa, joka on varmasti yksi syy siihen, miksi hänen hahmonsa toimii – tällainen vitsi kun ei kovin pitkäksi venytettynä enää toimisi. Ruotsalainen naamioitumisen mestari pääsee omaksumaan niin sokean katusoittajan, ranskalaisen taidemaalarin kuin naisenkin ulkomuodon yrittäessään pitää matalaa profiilia ja keskustella salaa vääpeli Körmyn kanssa. Siispä sen, minkä ohjaaja/käsikirjoittaja Ere Kokkonen ensimmäisellä Körmy-elokuvalla vältti, on hän tehnyt sen ensimmäisellä jatko-osalla: laittamalla yhden sotilasfarssin mieshahmoista pukeutumaan naiseksi. Tämän lisäksi muutama hyvä vitsi irtoaa siitä, kun alokkaita ei enää tulekaan ja heidän tilalleen tilataan epähuomiossa bussilastillinen mallimaailmassa esiintyviä naisia. Kahran näyttelemä kenraali kun ei vanhoilla päivillään huomaa näiden olevan naisia, tuntee vain outoa kiinnostusta heitä kohtaan ja – kuten everstille näillä sanoin toteaa – pelkää hinttiyden iskeneen vanhalla iällä.

Mukana on myös kohtaus, jossa Vesa-Matti Loiri nähdään Uuno Turhapurona. Sama kohtaus, tosin eri näkökulmasta nähtynä, löytyy myös elokuvasta Uuno Turhapuro herra Helsingin herra, jonka Kokkonen myös kirjoitti ja ohjasi.

Alun typerää unijaksoa lukuun ottamatta Vääpeli Körmy ja etelän hetelmät on tavoittanut sen perinteisen suomalaisen sotilasfarssin hengen ja muodon, jota esimerkiksi Aarne Tarkaksen Tyttö lähtee kasarmiin, Sotapojan heilat ja Vatsa sisään, rinta ulos edustavat.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Finnkino

Tekstitys:
Suomi heikkokuuloisille, ruotsi

Ääni:
Dolby Digital 1.0

Kuva:
14:9

Levyjä:
1

Ikäraja: 3

Ensi-illat

Perjantai 22.2.

destroyerjuliste burningjuliste

lassevslassejuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

babyjanejuliste luontosinfoniajuliste vedenneitojuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja