X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/03/2019 |  17:53 ⇒ 19:34 | Извор: СРНА

Миличевићу изгласано повјерење

За опозив начелника општине Теслић Милана Миличевића изјаснило се 5.825 бирача, док је 9.737 било против, прелиминарни су подаци са 66 редовних бирачких мјеста, од укупно 68, рекла је предсједник Комисије за спровођење поступка опозива Николина Ристић.
Милан Миличевић - Фото: РТРС
Милан МиличевићФото: РТРС

Она каже да због спорних резултата није утврђено бројно стање са бирачких мјеста Очауш и Влајићи, а што ће у даљем поступку разматрати Републичка изборна комисија.

Ристићева је истакла да су чланови Комисије радили под притиском, да су им упућиване и пријетње смрћу, а да је 3. марта, након затварања бирачких мјеста, дошло до прекида у раду Комисије због ванредних околности када је око 30 неакредитованих лица ушло у зграду, међу којима и начелник општине Теслић.

Она кажа да је РИК-у прослијеђен извјештај о нерегуларностима током поступка опозива.

Данас је завршено пребројавање преосталих бирачких материјала из четири спорна бирачка одбора у Младиковинама, Очаушу, Влајићима и Блатници, у поступку спровођења опозива начелника општине Теслић, одржаном у недјељу, 3. марта.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић каже да опозив није успио и да због нерегуларности избори у Теслићу треба да буду иницијатива да се мијења Изборни закон у БиХ.

Он је најавио подношење пријава против одговорних за злоупотребе у изборном процесу.

Миличевић каже да је спреман да сарађује са Владом Српске, коју је раније, како је рекао, спречавао Драган Богданић.

Предсједник теслићког СНСД-а Драган Богданић рекао је да ће прихватити резултате Комисије, али је сам процес опозива оценио недемократским од стране Миличевића и високих функционера СДС-а, за које каже да су незаконито нарушили изборни процес.

Он је најавио подношење пријава против одговорних, а од надлежних институција очекује да утврде нерегуларности.

Посматрач СДС-а на бирачком мјесту Очауш Стојан Смиљанић рекао је новинарима да се подаци записника Комисије не поклапају са подацима записника посматрача СДС и СНСД-а, те указао на низ неправилности које се односе на бирачки материјал - промијењен је печат на врећама са материјалима, накнадно су додавани гласачки листићи, а на евиденцији су били и мртви који су евидентирани да су гласали.

Срђан Долић, посматрач Српске радикалне странке на бирачком мјесту Влајићи, каже да је дошло до замјене гласачких материјала, да су промијењени печати на врећама, о чему су дали изјаву Комисји.

Право гласа имало је 44.033 бирача

СНСД је заједно са коалиционим партнерима покренуо процедуру опозива актуелног начелника општине Теслић Милана Миличевића на сједници Скупштине општине 27. децембра прошле године, а на сједници одржаној 31. јануара одборници су донијели одлуку о његовом опозиву.

Као датум за непосредно изјашњавање грађана о томе тајним гласањем одређен је 3. март.