Continuarea părții I.

Să zicem că ai o prietenă care tocmai a născut. Ea și soțul ei te invită să-i vezi bebelușul. Știu, deja l-ai văzut în câteva sute de poze pe Facebook, dar ei doresc să-l vezi și în realitate. Accepți invitația. Cumperi o jucărie pentru copil și te prezinți la ei.

Acolo, ești invitat la masă, iar pe lângă câteva prăjiturele și înghețată, mămica te servește cu puțin lapte uman proaspăt. Scoate o pompă de muls, își mulge un sân în pahar apoi ți-l oferă. Total încurcat, refuzi paharul, sau….?

Probabil 95% din cei care citesc ar găsi gestul cel puțin deplasat, dacă nu chiar scârbos. Restul de 5% ar putea încerca o vizită la psiholog.

Oare de ce găsim acest gest atât de deplasat? Ni se oferă lapte produs de un individ din specia noastră, e chiar al unei prietene, nu al unei femei obscure și îndepărtate. E proaspăt, abia muls, călduț, crud.

Să vedem… Poate că ați mai gustat lapte uman la maturitate și nu v-a plăcut. E normal, nici mie nu mi-a plăcut. Asta se întâmplă pentru că la maturitate nu mai producem enzima care digeră ușor lactoza (zahărul din lapte). Corpul probabil detectează asta prin gust și semnalează că nu-i place alimentul. Poate că vi se pare ciudat să consumați ceva care vine de la o altă femeie, chiar dacă ți-e prietenă. Nu știi pe unde a umblat, ce a mâncat și câtă grijă a avut de ea.

Așa că refuzi respectuos laptele și servești prăjiturele și înghețată. Acestea au în componența lor laptele unui animal care nu face parte din specia ta: vaca. Nu știi sigur de la care vacă, nu o cunoști, nu știi cum a fost tratată și cu ce rahaturi a fost hrănită. De fapt, dacă ești mai bine informat știi că laptele a provenit de la sute de vaci, nu doar de la una. Poate multe din ele erau bolnave, iar când sunt bolnave laptele lor e plin de puroi. Nu știi când a fost muls, și câți kilometri a străbătut până la tine, dar știi că a fost bine fiert să fie omorâte toate bacteriile. Oh, ce ușurare, vei mânca puroi fiert. Păcat însă că bacteriile respective te puteau ajuta cumva să digeri lactoza, pentru că enzima aia, cel mai probabil n-o mai ai.

Dacă ai zis bleah la laptele matern al prietenei, de acum nu uita să zici bleah la orice conține lapte, de orice fel.

4e4a10190d9e5c064d6c234921eddc30

 

Pin It on Pinterest