Nederlandse taal sterft uit vanwege EU-verdrag van Bologna, hoogleraren trekken aan de bel!

Studenten van studentenpartij Lijst STERK voor het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Bron: Facebook / Lijst STERK
Foto: Studenten van studentenpartij Lijst STERK voor het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Bron: Facebook / Lijst STERK

De Nederlandse universiteiten draven door in het verengelsen van hun bachelor- en masterprogramma’s. Dermate dat onderdelen van de opleiding Friese letterkunde in het Engels worden gegeven! Dat terwijl docenten het Engels onvoldoende beheersen en studenten nauwelijks in staat zijn om op een academisch niveau in het Nederlands te schrijven. Laat staan het Engels!

De redenen waarom het onderwijs verengelst? Onder meer het Europese verdrag van Bologna, dat verregaande standaardisering en verengelsing voorschrijft. In totaal doen 48 landen mee. Het is onderdeel van het zogenaamde ‘Bolognaproces’ dat al sinds 1999 loopt.

Maar dat had blijkbaar niemand door tot op dit moment…

Het ‘Bolognaproces’ is niet enkel kommer en kwel natuurlijk. Er zijn ook voordelen. Zoals cross-culturele ervaringen met internationale studenten. Wat soms leidt tot haatdragende en racistische opiniestukjes in de Universiteitskrant. Nee, serieus, het is echt leuk. Tevens bieden internationale studenten een inkomstenbron.

Dat zijn overigens inkomsten die universiteiten hard nodig zijn omdat sinds 2002 de Rijksbijdrage per student is gedaald. Echter worden de nadelen van het Bolognaproces steeds duidelijker. Studenten klagen over een ‘laag niveau Engels van docenten’ en zijn zelf evenmin in staat om academische teksten te schrijven in het Engels.

Hierdoor lijkt de kwaliteit van de opleidingen en de schrijfsels van studenten onder druk te staan. Is het proces van Bologna dan noodzakelijk? Nee, natuurlijk is dat niet noodzakelijk, maar het is wel handig en het biedt enige voordelen.Sinds het Bolognaproces is aangevangen neemt de Europese Unie de regie over in het onderwijs.

Dat terwijl Den Haag sinds 2002 bezuinigt en steeds meer Brussel is gaan volgen. Universiteiten zijn ondertussen ‘verslaafd aan de subsidieprogramma’s van de Europese Commissie en de instroom van internationale studenten’.

De totale uitgaven van de Rijksoverheid zijn sinds 2002 wel gestegen, maar de uitgave per student is wezenlijk lager. Dat voert de druk op en docenten spreken van een ‘wildgroei aan bureaucratie en werkdruk’. Tegelijkertijd verengelsen de studies…

Een kolossale fout en wederom een teken dat het goed mis is in Nederland! Dat terwijl de Afbraakgeneratie in 1992 nog in staat was om te studeren ‘met een uitkering’…  Ja, het is werkelijk waar ongelooflijk als je leest welke decadentie Nederlanders zichzelf in de jaren ’80 en ’90 hebben ‘gegund’.

Daar betaalt iedereen nu de kosten voor. Zo gaat de AOW-leeftijd omhoog, ondervinden velen hinder van een pensioengat en is de nationale studieschuld ondertussen een kleine 11 miljard euro. Dan mag je spreken van een ‘afbraakgeneratie’ lijkt mij?

Docenten zijn er in ieder geval klaar mee en luiden nu de noodklok. Ze zijn een petitie gestart in de hoop dat het onderwijs eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. En om het Nederlands te redden!

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

39 reacties

 1.   

  Al die hippe mensen die denken dat ze goed Engels spreken; vergeet het maar!! “Not Even Close”!

 2.   

  Soms zie je van die populaire meisjes aan het vloggen op joetupe. In tenenkrommend Engels staan ze dan komkommers en /of courgettes aan te prijzen of zijn aan het kliederen met make up! Drama.

 3.   

  Pfff de Nederlandse taal is een mengelmoes , een beetje Duits
  , Engels en Frans in een blender en hup we hebben een taal.

  1.   

   Ken je ook de mengelmoes-woorden mongool, debiel en oikofoob?

   1.   

    Gelukkig ben ik niet 100% kaaskop , ik heb nog Duits bloed,
    En ja Duits is pas een echte taal klugscheißer.

    1.   

     Gelukkig maar dat je geen echte Nederlander bent. Dat ben je niet waard als je zo laatdunkend over die prachtige Nederlandse taal doet. Daar valt het Duits volledig bij in het niet, Dummkopf.

     1.   

      Zelfs Wilders is een halve pinda.

     2.   

      @ Brazil

      Pinda’s zijn gezond.

    2.   

     o ja, daarom als nickname Brazil, ik snap het, ik zou me ook doodschamen als ik maar een fractie Duitser was, eeuwige schuld aan twee wereldoorlogen en poging een hele bevolkingsgroep uit te roeien, dat zit dus schijnbaar in je bloed!

 4.   

  Hoeveel talen zullen er al verdwenen zijn. Volgens mij is het afhankelijk van je studie en richting je gaat studeren welke taal daarbij nuttig is.

  De Nederlandse taal verdwijnt nog lang niet, in sommige streken zoals Emmen bv spreken de mensen nog niet eens fatsoenlijk Nederlands.

  Weer zo’n belachelijk stemming makend artikel. Onder kapitein baudet terug naar 1850. Idiots are taking over.

  1.   

   Ik mis je betoog over Afrika in het geheel..

   Je bent een dom wicht natuurlijk

  2.   

   @ Satty

   Fatsoenlijk Nederlands bestaat niet. Ik weet niet hoeveel je van de taal af weet, maar op een gegeven moment moest je in elk dialect je boeken vertalen. Wat heel bewerkelijk was. Daarop is Nederlands gestandaardiseerd, ongeveer ten tijde van de Staten Vertaling. Dus je kreeg een schrijftaal en dat stond vaak los van de spreektaal. Heel lang is de term algemeen beschaafd Nederlands gebruikt, maar die term is onjuist. Tegenwoordig wordt daarom ook over standaard Nederlands gesproken, het dialect wat eigenlijk iedereen verstaat.

   Hollands is ook een verkeerde term, want Hollands is een Nederlands dialect, net als Brabants of Utrechts.

   Maar om een bepaald dialect niet fatsoenlijk te noemen is een beetje minderwaardig en tevens onjuist.

 5.   

  Teunis, heb je je eigen ouders al ter verantwoording geroepen? Ik neem tenminste aan dat dat duidelijke exponenten van de ‘afbraakgeneratie’ zijn. Misschien moet je ze maar een Drion-pilletje geven, dan ben je van dat potverterende tuig af.

 6.   

  Het beste is om op deze website te beginnen met correct Nederlands. Elkaar een beetje op weg helpen als het fout gaat.

  1.   

   Een goedbedoelende correctie kan al vlug als ergerlijk worden beschouwt.

   1.   

    …worden beschouwD… (voltooid deelwoord)

    1.   

     Dank!

     1.   

      en dan goedbedoelde he

    2.   

     @Peter,..u stapt er in ! :-D

     1.   

      Jawohl Heinz, genau.

   2.   

    @ Meriadoc Brandebok

    Ik corrigeer in het dagelijks leven ook mensen, maar je moet echt weten wie het wel of juist niet waardeert.

 7.   

  Hoezo Brexit?

 8.   

  Ik heb alleen maar de titel van dit stukje gelezen en heb nieuws voor je Teunis, de Nederlandse taal sterft helemaal niet uit, nooit!

  De nederlandse taal wordt verkracht door idioten (de zogenaamde hoogleraren) die menen voor een ander te moeten bepalen dat schrijfwijzes/spelling moeten veranderen!!!!

  1.   

   Wat een onzin , talen veranderen nu eenmaal door de jaren heen.

   1.   

    Gelul. Het Frans is de laatste paar honderd jaar vrijwel onveranderd gebleven. Vandaar dat middelbare scholieren Baudelaire nog gewoon in de oorspronkelijke uitgave kunnen lezen.

    Op taal moet je zuinig zijn. Meestal zijn veranderingen verloederingen.

   2.   

    @brazil – de domste uitspraak ooit, gefeliciteerd, wat bij jij lekker naïef!

    1.   

     Dus er komen geen nieuwe woorden bij of zoiets ?
     Trouwens niemand in Nederland is nog 100% kaaskop,
     dit is net als de Nederlandse taal een mengelmoes.

 9.   

  ” Dat zijn overigens inkomsten die universiteiten hard nodig zij”

  Het taalniveau van Nederlandse studenten gaat inderdaad rap achteruit.

  1.   

   Denk om je Nederlands Rien

 10.   

  We kunnen het betreuren maar over twee generaties heeft het Nederlands de status van het Fries, een streektaal die langzaam maar zeker uitsterft.

  Ik juich inspanningen om het Nederlands levend te houden toe maar vrees dat het een achterhoedegevecht zal zijn.

  1.   

   Aangezien Rien Noppen het altijd en met alles fout heeft, kunnen we opgelucht adem halen: het Nederlands zal bloeien als nimmer tevoren.

  2.   

   Waarom zouden we het betreuren? Het enige dat betreurenswaardig is dat de dames en heren docenten en academici niet in staat zijn kennis over te dragen in het engels. Daarmee kan men concluderen dat ze incompetent zijn en vervangen diene te worden door competente leerkrachten

  3.   

   Rien Noppen:
   Als de taal “Nederlands” uitsterft,wie ga je dán corrigeren?
   Dat zal een gemis voor je worden,die orgastische vreugde,bij het de les te lezen van fouten schrijvende reaguurders!

  4.   

   @ Rien Noppen

   Ik hoop van harte dat het niet zover komt, maar je ziet overal talen verdwijnen. Ik spreek diverse talen, ook een vrije zeldzame taal die hooguit door 5 – 10 mensen in Nederlands beheerst wordt. Ik hou van taal en als ik kan praat ik in mijn dialect, wat wel afhankelijk is met wie ik praat.

   Wat mij betreft mogen we best wat trotser zijn op onze taal. Maar al jaren merk ik dat veel Nederlanders erg nonchalant zijn of zelfs een beetje een minderwaardheidegevoel hebben voor hun eigen taal. Nergens voor nodig, we zijn met 30 miljoen met Afrikaans en Vlaams erbij.

   Ik denk dat het ook gemakzucht is en soms zoiets als ‘kijk mij is interessant doen met mijn Engels’. Als kind begreep ik nooit wat ‘intensive care’ betekende, totdat ik in België een keer ‘intensieve zorg’ hoorde en het kwartje viel. Dan denk ik waarom een Engelse benaming gebruiken voor iets waar we goede Nederlandse woorden voor hebben?

 11.   

  “De docenten zijn een peritie gestart”
  Ze zijn er maar druk mee onze academici.
  Eerst een petitie tegen Baudet en nu tegen een symptoom van de globalisering die ze zo graag prediken.
  Is het vakantie of zo….. hoeven ze geen les te geven.

  1.   

   Petitie

 12.   

  Jaren terug, ik lag op zaal in een hospitaal. Een mede patiënt zei op een bepaald moment “dat is van “zijn” i.p.v. “hem”. Ik corrigeerde de beste man. Het is zijn boek, of het boek is van hem. Hij werd zeer boos…Gelukkig was ik er gauw weg.

  1.   

   @ Hermann

   Dan zal het een Westlander geweest zijn, want hier kun je ‘zijn’ voor ‘hem’ zeggen. Doe ik ook, net als elektrisijn i.p.v. elektricien.

   Tegenwoordig hoor je in heel Nederland ook ‘hun hebben’ i.p.v. van ‘zij hebben’.

   Wij nemen het niet zo nauw en vaak zijn worden ook als geintje bedoeld en blijft het hangen in ons dialect.

 13.   

  Aan het eind van W.O II hadden wij er goed aan gedaan het Esperanto in te voeren en te onderwijzen bij het begin van het basis onderwijs. Dat was ons nu goed uitgekomen in de EU !
  (Ni kantas ~ Wij zingen) Overal verstaanbaar !

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!