5N1K HABER

Ekmeksiz Bir Yaşam Sağlıklı Mı?

Ekmeksiz Bir Yaşam Sağlıklı Mı?
12 Mart 2017 - 18:01 'de eklendi ve 259 kez görüntülendi.

Ekmeksiz bir yaşam sağlıklı mı?

Günümüzde bazı beslenme uzmanlarının ısrarla vurguladığı ekmeğin sağlıksız olduğu iddiası çok ciddi şekilde tartışılmaya başlandı. Bazı uzmanların hayatınızdan ekmeği tamamen çıkarın uyarılarına karşı bazı uzmanlar da binlerce yıldır sürekli olarak ekmek tüketmemizin tesadüf olmadığını, doğru şekilde üretilen ekmeklerin başta bağışıklık sistemi olmak üzere birçok önemli sistemimize faydalı olduğunu söylüyor.

Özellikle tam tahıllı ekmeklerde bulunan tahılların çok faydalı olduğunu ve yüksek lif içermesi sayesinde sindirim sistemimizi de çalıştırdığını belirten uzmanlar doğru ekmek türünün sürekli olarak tüketilmesinde hiçbir zarar olmadığını bildiriyor.

Tüketilmesi önerilen ekmek türleri

Günümüzde fırınlardan satın aldığımız klasik ekmeğin şeker, un ve tuz oranı düşünüldüğünde sağlıksız olduğu düşünülse de aslında vücudumuzun birçok ihtiyacını karşıladığı reddedilemez bir gerçek.

Binlerce yıldır ekmeği sofrasından ayırmayarak yaşayan bir genetik mirasın sonucu olarak bizler de ister istemez ekmeğe karşı bir ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle kilo verme amacıyla ekmekten uzak duran ve uzun süre ekmek yemeyen insanların bağışıklık sisteminde güçsüzleşmelerinde görüldüğü dikkat çekici bir bilgi.

Ekmeğin içerisinde bulunan minerallerin, vitaminlerin ve tahılların zenginleştirilmesi durumunda ise ekmek çok daha faydalı bir hale geliyor. En faydalı ekmek olarak tanımlanan tam tahıllı buğday ekmeyi yüksek oranda lif, B12, E vitamini ve birçok minerali içerisinde barındırıyor. Tüm bu mineraller bağışıklık sistemimizi güçlendirirken bir yandan da uzun süre tok kalmamızın yolunu açıyor.

Lif çok önemli

Tam tahıllı ekmeklerin içerisinde bulunan yoğun lif sağlığımız açısından oldukça önemli çünkü lif bağırsaklarımızın ve tüm sindirim sistemimizin etkin bir şekilde çalışmasında önemli bir yardımcı. Uzmanlar günümüzde zaten sağlıksız bir şekilde beslenen vücutlarımızın, içerisine aldığı kanserojen maddeleri ve toksinleri atmak için zorlandığını belirtiyor.

Hazır gıdalar ve diğer kanserojen besinler sindirim sistemimizin yavaşlamasına neden olurken zararlı maddelerin vücudumuzdan atılmasını da zorlaştırıyor. İşte tam da bu noktada devreye giren lif sindirim sistemimizin düzenli olarak çalışmasını sağladığı için vücudumuzda herhangi bir sebepten ötürü birikmiş olan toksinlerin ve kanserojen maddelerin atılmasını hızlandırıyor.

Uzun vadede bağırsak kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı da önleyici etkileri olduğu kabul edilen lif bu nedenle tam tahıllı ekmekleri hayatımız için vazgeçilmez kılıyor. Kalorisi düşük olmasına karşın uzun süre tok tutması nedeniyle gerek sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin gerekse diyet yapan kişilerin düzenli olarak tüketmesi gereken ekmek türlerinden biri olan tam tahıllı ekmekler her öğünümüzde soframızda olmalı.

Kısa – Kısa Cevaplar

Ekmeksiz kilo vermek : Hiçbir zararı yoktur ve mümkündür. Korkmadan uygulayabilirsiniz.

Ekmeksiz diyet yapanlar, ekmeksiz kilo verenler : Burada dahil yorum yapanlardan olumlu sonuçlar alıyoruz.

Ekmeksiz zayıflama : Kilo vermek ile zayıflamayı burada birbirinden ayırmak gerekiyor. Kilo vermek birkaç kilo fazlalığı atmak anlamında kullanmak daha uygun olacaktır. Zayıflamak ise vücudun formunu değiştirmek anlamındadır. Zayıflamak kavramı daha uzun soluklu bir mücadeledir.

Ekmeksiz yaşam : Bizim kültürümüzde ekmek tüketmek önemli yer tutar ama ekmeksiz yaşam mümkündür. Şu veri size bir ipucu verecektir. Türkiye kişi başı yıllık ekmek tüketimi 150 kg. İngiltere ise 32 kg’dır.

Ekmeksiz diyet listesi : Özellikle Karatay diyetleri ekmeksizdir.

Ekmeksiz hayat nasıl olur : Özellikle İngiliz beslenme alışkanlıklarını incelemelisiniz.

STANDART BEYAZ EKMEK BESİN DEĞERLERİ

Porsiyon Miktarı: Yaklaşık 100 g

Kalori (kcal):  265

Toplam yağ:  3.2 g

Trans yağ:  0 g yok

Kolesterol:  0 mg yok

Sodyum: 491 mg

Potasyum: 115 mg

Karbonhidrat: 49 g

Diyet Lifi: 2.7 g

Şeker: 5 g

Protein: 9 g

A Vitamini :  1 IU

C Vitamini: 0 mg yok

Kalsiyum: 260 mg

Demir: 3.6 mg

D Vitamini: 0 IU yok

B6 Vitamini: 0.1 mg

B12 vitamin:i 0 µg yok

Magnezyum: 25 mg

VİDEO

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

 BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR

( 5 Yorum )

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER