"Den totala sammansatta bilden blir helt fel", enligt experten.
"Den totala sammansatta bilden blir helt fel", enligt experten.

Bilden på de tre kartorna påstås visa hur Norrlandslänen utnyttjas när det kommer till vindkraftsprojekt. Men bilden stämmer inte överens med verkligheten.

”Bästa karterade områden för vindkraft”, ”mest elförbrukning i Sverige” och ”planerad vindkraftsutbyggnad”.

Bilden som målas upp genom de tre kartorna är tydlig: det norrländska inlandet exploateras och utnyttjas av södra Sverige och kustremsan.

Faktauppgifterna i kartbilderna är dock inte korrekta.

– Den röda stämmer litegrann, den blå stämmer bättre och den gröna är helt fel. Eftersom den sista bilden är fel blir ju den totala sammansatta bilden helt fel, säger Martin Johansson, expert på förnybar el på Energimyndigheten.

LÄS MER: Varningen för Håkans nya nummer har 70 000 delningar

Ett Facebookinlägg med bilden fick spridning i april 2015, nu har inlägget fått ny spridning och har hittills skrapat ihop över 11 000 delningar. Källor och förklaringar till vad strecken betyder saknas.

Oklart var bilden kommer ifrån

Personen bakom inlägget säger till Viralgranskaren att han i dag är medveten om att bilden kanske inte stämmer, trots det har den fått ligga kvar i flera år.

I en kommentar från 2015 uppger han att bilden hittades i ett inlägg publicerat av en man från en by i Jämtland. Men när Viralgranskaren ringer upp mannen i fråga säger han sig inte veta vem som är upphovsperson till bilden.

Vi kommer inte längre och det är därför oklart var bilden kommer ifrån. Klart är däremot att den ger en felaktig bild av vindkraftsprojekten i Sverige.

LÄS MER: Därför behöver du inte vara orolig över spridda varningsmeddelandet

I november 2017 publicerades kartbilden även av Twitterkontot @sweden, som var ett projekt av Visit Sweden och Svenska institutet där en svensk varje vecka fick förfoga över kontot.

Låt oss gå igenom karta för karta.

Röd: ”Bästa karterade områden för vindkraft”

Kartan med de röda strecken påstås alltså visa var det är bäst att anlägga vindkraft. Enligt Martin Johansson på Energimyndigheten stämmer den till viss del, beroende på hur höga vindkraftverk man räknar med.

– Tittar man på en höjd på 100 meter, vilket nog var det som gällde runt 2015, så finns det en viss överensstämmelse eftersom det blåser mycket i de områden som har markerats. Men det blåser även nog mycket i andra områden, exempelvis i fjällen.

LÄS MER: Lär dig granska bilder – med hjälp av ett verkligt exempel

Martin Johansson förklarar att vindkraftverken som nu planeras är betydligt högre, runt 140 meter.

– Då blåser det ganska bra var som helst i Sverige, säger han.

Kartorna till höger visar enligt Martin Johansson vilka områden som är bäst lämpade för vindkraftverk som är 100 respektive 140 meter höga.

Blå: ”Mest elförbrukning i Sverige”

Kartan med de blå strecken påstås visa var i Sverige det används mest el.

– Den är väl den enda som är någorlunda korrekt. Tittar man på hur elen är distribuerad i Sverige efter kommuner kan man se att det stämmer hyfsat, säger Martin Johansson.

Samtidigt tycker han att kartan är grovt förenklad eftersom den bland annat missar Östersund och lappländska malmfälten där till exempel LKAB huserar.

Kartan till höger visar elförbrukningen för Sveriges kommuner. Källa: Energimyndigheten

Grön: ”Planerad vindkraftsutbyggnad”

Kartan med de gröna strecken påstås visa var man planerar vindkraftsprojekt.

– Den stämmer inte alls. Den är nästan helt inverterad, det är minst projekt där de har markerat, säger Martin Johansson på Energimyndigheten.

Tittar man i Energimyndighetens tjänst Vindbrukskollen och väljer de projekt som är beviljade eller handläggs blir det tydligt att den spridda kartbilden inte stämmer, se bild nedan.

– De ligger egentligen överallt i Sverige, men väldigt få i fjällområdena. Och bilden har nog inte förändrats särskilt mycket sedan 2015, säger Martin Johansson.

De gröna symbolerna visar beviljade vindkraftsprojekt och de gula visar projekt som handläggs. Källa: Vindbrukskollen

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset