Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Jubilej Centra za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku: Kroz deceniju rada više od 500 događaja

Kultura
Autor:

Foto Privatna arhiva

Centar za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku ove godine obilježava desetogodišnjicu od osnivanja.

Ova ustanova osnovana je 2008. godine i od tada je organizovala više od 500 kulturnih događaja. Zahvaljujući Opštini Ugljevik, budžet Centra za kulturu, na godišnjem nivou je 400.000 KM, a sa tim novcem ova ustanova godišnje uspije da organizuje 50 događaja.

Direktor Centra, Predrag Vujević, ističe da je ulaganje u kulturu ujedno i ulaganje u bolju budućnost mladih ljudi.

– To je jedan od najbitnijih faktora u procesu napretka društva i mi se trudimo da u tome damo veliki doprinos. Kroz rad Centra organizovali smo pozorišne predstave, izložbe u galeriji, književne večeri, koncerte klasične muzike, ali i ostalih žanrova. U okviru naše ustanove djeluje i Škola glume za uzrast do 15 godina – priča Vujević.

On je izrazio zadovoljstvo, jer Centar već treću godinu zaredom organizuje Likovnu koloniju u saradnji sa Misijskim fondom Eparhije zvorničko – tuzlanske, u okviru koje se održava i škola slikanja za najmlađe sugrađane.

– Svi učesnici Likovne kolonije su akademski slikari, a njihova obaveza je i da održe časove polaznicima škole slikarstva, uzrasta od pet do 15 godina – rekao je Vujević.

Foto Privatna arhiva

Ugljevički Centar za kulturu, prema njegovim riječima u ponudi ima i kurseve stranih jezika koje realizuje u saradnji sa Građanskom školom iz švedskog grada Geteborg.

– Oprobali smo se i u izdavaštvu i na taj način podržali mlade i neafirmisane autore. Posebno bih izdvojio  knjigu „Velikani naše istorije“, autora i profesora Dragana Simeunovića, u kojoj su obrađene četiri istorijske ličnosti: Filip Višnjić, Vaso Pelagić, Knez Ivo od Semberije i Husein kapetan Gradaščević – navodi Vujević.

Prioritet ove ustanove kulture za naredni period je, ističe on, izrada replike rodne kuće čuvenog pjesnika i guslara Filipa Višnjića.

– On je simbol ovog podmajevičkog kraja, i naš cilj je da izradimo repliku rodne kuće u njegovom rodnom mjestu Gornjoj Trnovi kod Ugljevika. Tako bi se odužili čuvenom umjetniku, ali i obogatili turističku ponudu ovog kraja – smatra Vujević.

Kao krajnji cilj Centra za kulturu, Vujević je naveo razvijanje potrebe i ljubavi kod publike prema kulturi.

– Naš najveći izazov i najteži zadatk jeste da u svojoj sredini objasnimo građanima značaj kulture i zašto se svaki dinar uložen u kulturu isplati. Danas se brzo živi, i svi očekuju da se uloženi trud i novac odmah vrate, a toga u kulturi nema, jer se u kulturu ulaže decenijama, a rezultati stižu naknadno. Zato ćemo nastaviti sa pozorišnim aktivnostima, galerijskom, koncertnom, književnom i izdavačkom djelatnošću. Planiramo da našu školu glume pretvorimo Dječije amatersko pozorište, a polaznici će 25. juna premijerno igrati predstavu „Gospođa ministarka“. Nakon toga, a u dogovoru sa tri osnovne škole sa područja Ugljevika, igraće je i u ovim obrazovnim ustanovama – navodi Vujević.

Na jesen će, dodaje on, biti realizovan projekat „Selo u pohode“, u okviru kojeg će biti izvedene predstave u svim mjesnim zajednicama, kao i izložba slika sa Likovne kolonije  u austrijskom gradu Presbaum, gdje živi mnogo Ugljevičana.

Vujević ističe da je marketing u kulturi veoma bitan da bi se građani informisali, ali da je značajnije da građani shvate zašto treba ulagati u kulturu.

– Svuda u svijetu bitan faktor u razvoju ekonomije jeste i razvoj kulture. To se može vidjeti na primjeru Kine, Indije, Rusije. Sve su to zemlje koje imaju bogatu kulturno – civilizacijsku tradiciju. Za ekonomski razvoj jedne sredine najjbitniji faktor su ljudi, njihov sistem razmišljanja, rad, ali u svemu tome je jednako bitna i kultura, jer je ona temelj svake razvijene zemlje. Od početka rada Centra naš slogan je „Kultura je način života“, i otuda misija da tako počne da razmišlja i naša publika – poručio je Vujević.

Ljubav prema likovnoj umjetnosti

Publika u Ugljeviku, prema riječima Predraga Vujevića, najviše se interesuje za predstave u kojima su poznati glumci.

Najmanje posjete imamo u Galeriji, kada organizujemo izložbe slika, i upravo zato u organizaciji Likovne kolonije imamo školu slikanja kako bismo stvorili publiku, te razvili ljubav i prema toj vrsti umjetnosti – rekao je Vujević.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO