Desk FENA

FENA Novost: Općina Novo Sarajevo bilježi kontinuitet uspješnog djelovanja


[EMAIL TITLE]


2016-12-27 17:10:44

Općina Novo Sarajevo bilježi kontinuitet uspješnog djelovanja

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) – Općina Novo Sarajevo i u 2016. godini bilježi kontinuitet uspješnog djelovanja u skladu s prioritetima i potrebama građana, sadržanih u strategiji razvoja ove jedinice lokalne samouprave, a o čemu, između ostalog, svjedoči više od 100 realiziranih projekata.

Istaknuto je to danas na novogodišnjoj pres-konferenciji Općine Novo Sarajevo na kojoj su o ključnim postugnućima u godini na izmaku, te planovima za narednu godinu, govorili općinski načelnik Nedžad Koldžo i predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo Ana Baltić.

Budžet Općine Novo Sarajevo za 2016. godinu iznosio je 29.430.000 KM, a Nacrt općinskog budžeta za narednu, 2017. godinu, bit će, kako je najavljeno, razmatran na narednoj sjednici Općinskog vijeća, zakazanoj za 29. decembar, nakon čega će, prema ustaljenoj praksi, biti upućen na javnu raspravu.

Istaknuto je da je u 2016. godini realizirano više kapitalnih projekata, među kojima je i izgradnja Sportske dvorane na Grbavici, a radi se o investiciji od oko devet miliona KM, istovremeno, otvoren je Centar za zdravo starenje u Velešićima (vrijednost investicije 240.000 KM), te Memorijalni centar u ulici Trg heroja, čija je vrijednost oko 387.000 KM.

Istovremeno, u toku je izgradnja objekta ambulante i MZ u naselju Hrasno brdo (vrijednost građevinskih radova oko 1,4 miliona KM), te rekostrukcija objekta „Boško Buha“ – treća faza, a čija je ukupna procijenjena vrijednost oko 2,2 miliona KM, kao i nastavak sufinansiranja radova na izgradnji objekta OŠ „Aneks“, uključujući i radove na uređenju i održavanju lokalnih puteva, javne rasvjete, modernizaciju saobraćajne infrastrukture i signalizacije, izgradnju parkirališta, dječijih igrališta, biciklističkih staza…

Pored kapitalnih, predstavljeni su projekti iz oblasti komunalnih poslova, saobraćaja i zaštite okoliša, zatim iz oblasti prostornog planiranja i imovinskih prava, oblasti socijalne i zdravstvene kao i boračko-invalidske zaštite, te oblasti obrazovanja, kulture, sporta i saradnje sa nevladinim organizacijama, civilne zaštite, opće uprave i mjesnih zajednica.

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo naglasio je da su sredstva za realizaciju spomenutih projekata osigurana uglavnom iz vlastitih izvora, te da će ova općina nastaviti strateške aktivnosti koje su u funkciji stvaranja ambijenta ugodnog življenja i povoljnog poslovnog okruženja.

Najavio je da će u 2017. godini biti nastavljene planske aktivnosti na okončanju započetih i realizaciji novih infrastrukturnih projekata, te izradi ključnih dokumenata, kao i održavanju tradicionalnih manifestacija u skladu s prioritetima, utvrđenim u sklopu 18 mjesnih zajednica, koliko ih egzistira na području općine.  

Novoizabrana predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo Ana Baltić istaknula je spremnost da na najbolji način odgovori vlastitim obavezama, navodeći da je u međuvremenu sačinjen Program rada za narednu godinu koji se zasniva na načelima lokalne samoupravei  interesima građana.

Dodala je da će se posebna pažnja posvetiti stambenoj problematici, te oblastima kulture i sporta, kao i javnoj higijeni, odnosno poboljšanju komunalnih usluga.

Baltić je pozvala građane da sve prijedloge, primjedbe i sugestije u vezi s prioritetnim aktivnostima i projektima delegiraju putem mjesnih zajednica i zborova građana kako bi bili ugrađeni u aktuelni godišnji Program rada.

 

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2hq3fRdOstavi komentar