En Directe
Primer toc
De dilluns a diumenge, de 14.15 a 15 h, amb Aleix Parisé

BRANDS LAB

La Generalitat, Xnet i la BSM acorden treballar per una normativa que reguli les ‘fake news’

  • Aspiren a presentar una proposta de recomanacions legislatives pionera a Catalunya i replicable a la resta de països europeus

La plataforma Xnet, la BSM de la Pompeu Fabra, a través del postgrau en Tecnopolítica i Drets a l’Era Digital ; i l’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCP) de la Generalitat de Catalunya han acordat treballar i dialogar en pro d’una normativa que permeti regular les fake news i la desinformació.

Tot, a partir de l’informe ‘#Fakeyou – fake news y desinformación: monopolios de la manipulación informativa y recortes de la libertad de expresión’, presentat aquesta mateixa setmana. La publicació s’ha elaborat en el marc d’una col·laboració entre Xnet, que va comptar amb estudiants del postgrau; i la Wainwight Reform Trust, organització britànica en defensa de la llibertat i la democràcia.

La llavor d’aquest primer estudi havia aparegut durant la conferència del 25 de febrer ‘Desinformación y elecciones europeas’, pronunciada pel vicepresident del Parlament Europeu i responsable de Política d’informació, premsa i relacions amb els ciutadans Ramón Luís Valcárcel.

S'acava de presentan l'informe '#Fakeyou – fake news y desinformación: monopolios de la manipulación informativa y recortes de la libertad de expresión'. // CC0
S'acava de presentan l'informe '#Fakeyou – fake news y desinformación: monopolios de la manipulación informativa y recortes de la libertad de expresión'. // CC0

Per on passa la solució?

Durant la compareixença, el vicepresident havia proposat regular la xarxa per prevenir la desinformació i l’aparició de fake news. I els impulsors de #Fakeyou van detectar de seguida que el fenomen estava sent utilitzat “com a excusa per retallar llibertats i drets fonamentals”.

La solució passa per detenir el lucre que genera [el negoci de les fake news], per garantir a la ciutadania un accés transparent a la informació

Simona Levi directora acadèmica de la BSM

Van identificar, a més, que aquest era un enfocament “extremadament perillós” i compartit per la majoria de legisladors. Per això es van posar a treballar en l’informe, que té la intenció d’encarar el problema “sense posar en dubte els valors dels drets humans i la democràcia”.

Proposta pionera a Catalunya

Per això ara, Xnet i la BSM de la Pompeu Fabra aspiren a presentar una proposta de recomanacions legislatives pionera a Catalunya que es pugui replicar a la resta de països europeus. En termes generals, des d’Xnet ho tenen clar.

“La solució passa per detenir el lucre que genera [el negoci de les fake news], per garantir a la ciutadania un accés transparent a la informació i per exigir a governs, partits polítics, mitjans de comunicació i grans corporacions la verificació de la informació”, diu Simona Levi, directora acadèmica del postgrau en un article a LaVanguardia.com.

Les recomanacions promouen un accés transparent, verificable, complet i fefaent a la informació

“Cal posar el focus en el lucre: penalitzar els pagaments i cobraments per l’emissió i viralització d’informació sense garanties de veracitat. Alhora, cal precisar el dret de verificació inherent a l’exercici del dret a la llibertat d’informació”, continua Levi.

Les recomanacions promouen un accés transparent, verificable, complet i fefaent a la informació i s’alineen amb la Declaració Conjunta Sobre La Llibertat D’Expressió I “Notícies Falses”, Desinformació I Propaganda del Relator Especial per a la Llibertat dels Mitjans de comunicació de les Nacions Unides (ONU). També s’assenten sobre l’article 20.2 de la Constitució, ‘La llibertat d’informació no pot restringir-se mitjançant cap mena de censura prèvia’.