Vi träffas på ett kafé mitt på Stora gatan i centrala Sigtuna. Det senaste halvåret har varit minst sagt intensivt för Caroline Farberger, som till vardags är vd för ICA Försäkringar.

Torsdagen 14 september bytte hon förnamn hos Skatteverket, ändrade profil på företagets hemsida samtidigt som ett långt reportage om den pågående konskorrigeringen publicerades i Dagens industri.

– Jag hade dittills levt mitt liv som man, men jag kom underfund med att jag är kvinna i min könsidentitet, och då har jag valt att genomgå en könskorrigering. Av olika praktiska skäl så valde jag ett specifikt datum där jag gjorde min transition, säger hon.

Artikelbild

| Caroline Farberger utsågs till Årets HBTQ-person på den årliga QX-galan i Stockholm.

Genomslaget blev stort både i tidningar och på sociala medier för Farberger som då var den första vd:n i näringslivet som offentligt valt att gå ut med sin historia.

– En stor mängd medier och privatpersoner hörde av sig via olika kanaler och det var hundra procent positivt. Jag blev glad att vi har kommit så långt som vi har gjort i vår värld, att det här mottogs genuint och rakt igenom positivt, säger hon.

Inför dagen fanns ändå en viss oro för hur det hela skulle mottas, så väl bland kolleger, företagspartners som hos allmänheten.

– Det fanns inget tidigare exempel att gå tillbaka till, så vi kunde inte kopiera någon annans medieplan utan vi var tvungna att bryta ny mark i hur vi skulle förhålla oss till det här. Vi kände oss tvungna att förbereda oss för alla tänkbara eventualiteter och reaktioner från privatpersoner och medier.

Artikelbild

| När Caroline Farberger kom till jobbet 14 september förra året hade hon med sig den här handväskan för första gången.

På vilket sätt kände du tvivel?

– Jag tror att varje person i min situation gör sig föreställningar om att negativa saker kan inträffa. Om det var berättigat eller inte vet jag inte, men jag är glad för att jag inte exponerades för en enda negativ åsikt.

Artikelbild

| Caroline Farberger hette tidigare Carl Farberger.

Processen fram till beslutet varade i lite mer än ett år – och var väl förankrat hos hustrun, barnen och vänner.

– Att jag behöver en könskorrigering är inget jag kan rå för, utan det är en konsekvens av en insikt om vem jag är. Vad jag kan välja är tidpunkten för min transition. Och jag kände att jag behövde ett års förberedelser, dels för att familj, släkt och vänner skulle vara med på resan, dels var det en del praktiska saker som behövde förberedas som medicinska saker och att hinna med en kommunikationsplanering med arbetsgivaren.

Hur var det att upptäcka det här vid 49 års ålder?

– Det var naturligtvis en insikt som var omtumlande och fundamental, samtidigt som att alla bitar föll på plats för mig. Alla de tankar och grubblerier om vem jag är, men som jag har valt att skjuta åt sidan under årens lopp, kom nu till sin rätt. På ett sätt var det en inre ro jag kom till.

Modet att gå ut med sin historia gjorde även att Caroline Farberger utsågs till Årets homo-bi-trans-queer på den årliga QX-galan i Stockholm.

– För mig personligen hade jag redan nått mitt mål eftersom jag redan lever som kvinna. Men det är ett fint kvitto för omvärlden att nu har isen brutits även i näringslivet och det visar att det går att bryta normer även där. Det finns föreställningar om att man inom näringslivet behöver vara på ett visst sätt, se ut på ett visst sätt och föra sig på ett visst sätt för att kunna ha en ansvarsfull roll. Jag hoppas att uppmärksamheten kring min transition kan öppna upp för andra personer att bryta normer och att de kan leva sina liv så som de är.