Formuesskatt

Her dumper Jan Vindenes 25 tonn kjetting hos kemneren

Deleier i kjetting-firma er frustrert over formuesskatten og vil betale den i kjetting.

FRUSTRERT: Her dumper deleieren i kjetting-firmaet et lass med kjetting foran kemnerkontoret i Fjell kommune: - Og flere skal det bli, sier Vindenes. Video: Sotra Anchor & Chain. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det hele var min idé. Nå har vi kjørt et lass med kjetting og lagt det utenfor kemnerkontoret i Fjell kommune. Snart kommer det et lass til, sier Jan Vindenes.

Han er daglig leder og deleier i firmaet Sotra Anchor & Chain og har sett seg lei av å betale formuesskatt.

- Vi laget denne videoen for å illustrere problemet, og har siden mottatt haugevis av e-poster og meldinger. Nesten alle tilbakemeldingene er positive.

Videoen har til nå hatt mer enn 700 000 visninger og blitt delt på Facebook 7000 ganger.

- En stor belastning

I videoen sier Vindenes at han ikke har råd til å betale formuesskatten på rundt én million, og at han derfor må betale i kjetting i stedet.

LEI: Jan Vindenes mener formuesskatten diskriminerer norske eiere, og at flere lokale selskaper vil få utenlandske eiere på sikt.
LEI: Jan Vindenes mener formuesskatten diskriminerer norske eiere, og at flere lokale selskaper vil få utenlandske eiere på sikt. Vis mer

- Formuesskatten er en stor belastning for mange firmaer i Norge. Har man tjent penger er det ikke noe problem å betale skatt, men når man ikke tjener penger kan man ikke betale skatt, sier Vindenes til Dagbladet.

Sotra Anchor & Chain gikk riktignok med et overskudd på ti millioner kroner i fjor, og har gått cirka 40 millioner i overskudd til sammen de siste fem årene.

- Akkurat nå går firmaet godt. Vi bruker resultatet på å styrke og bygge firmaet videre. Men vi tar ikke ut noe i utbytte utenom det vi må betale i formuesskatt og utbytteskatt, forteller medeieren som legger til at akkurat det har variert litt de siste årene.

Få land har formuesskatt

For å betale formuesskatt i Norge må man ha over 1,48 millioner kroner i formue. Satsen er 0,7 prosent som går til kommunen man er bosatt i, pluss 0,15 prosent som går til staten. Det vil si at hvis man har en formue på 2 000 000, må man betale totalt 4420 kroner, 3640 kr til kommunen og 780 kroner til staten.

Ifølge Store norske leksikon omfatter formuesskatten bankinnskudd, børsnoterte aksjer, boliger og bedrifters bygninger, maskiner og utstyr, fratrukket gjeld.

Internasjonalt har bruken av formuesskatt vært i sterk tilbakegang de siste tjue årene. Norge er i dag blant få land i Europa som fortsatt har en formuesskatt, sammen med Frankrike, Sveits og Spania. Men de siste årene, med Høyre og Frp i regjering, har formuesskatten blitt redusert. Bunnfradraget var 870 000 kroner i 2013, mens det er på 1,48 millioner i dag. I tillegg har satsen for formuesskatt blitt redusert fra 1,1 prosent i 2013, til 0,85 prosent i 2017.

Vil ikke fjerne kjettingen

Hvor lenge kjettingen blir liggende foran kemnerkontoret i Fjell kommune gjenstår å se. Vindenes er i alle fall klar på at han ikke kommer til å fjerne den.

- Vi har selvfølgelig sett kjettingen, men det er lite vi kan gjøre med det og vi kan bare uttale oss generelt, sier kemner i Fjell, Sund og Øygarden, Sissel Ekerhovd.

- Men sentralbankloven sier at betaling av skatt skal skje i form av penger inn på konto, fortsetter hun.

Det er Straume Eiendomsselskap som er grunneier på tomta der kjettingen ligger. Enn så lenge synes ikke grunneier det er problematisk at det ligger 25 tonn med kjetting der.

- Kommer det mer kan det bli et problem, men per nå har vi ikke gjort oss opp noen mening om kjettingen. Vi tar en dag av gangen og ser hvordan dette utvikler seg, sier en representant for det familieeide selskapet.

- Favoriserer utenlandske bedrifter

Det er kun nordmenn som betaler formuesskatt, mens utenlandske eiere av bedrifter i Norge ikke behøver å gjøre det samme.

- Formuesskatten jobber imot lokale, norske selskaper, mens den favoriserer store kapitalistiske bedrifter i utlandet. Det fører til at lokale selskaper selges til utenlandske eiere eller de går konkurs. Derfor mener jeg formuesskatten må fjernes, avslutter Vindenes.