|

Predsjedništvo BiH usvojilo budžet državnih institucija, Dodik bio protiv

Predsjedništvo BiH usvojilo budžet državnih institucija, Dodik bio protiv
55
Er. M.
prije 3h 51m
101
komentara
55

dijeljenja
Predsjedništvo BiH usvojilo budžet državnih institucija, Dodik bio protiv Foto: I.Š./Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na vanrednoj telefonskoj sjednici Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu.
Još od januara 2019. godine budžet institucija Bosne i Hercegovine "kiseli" se u Predsjedništvu BiH. Budžet je usvojen glasovima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšić i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, a za njega nije glasao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vijeće ministara BiH usvojilo je jednoglasno 30. januara 2019. godine Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu i proslijedilo ga Predsjedništvu BiH koje je formalni predlagač budžeta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda do sada su u nekoliko navrata pozivali članove Predsjedništva BiH da napokon usvoje budžet i omoguće normalno finansiranje državnih institucija.

Zbog neusvajanja budžeta Vijeće ministara BiH bilo je prinuđeno usvajati odluke o privremenom finansiranju, a koje onemogućavaju bilo kakvu razvojnu komponentu. Nakon usvajanja u Predsjedništvu BiH o budžetu treba da se izjasne Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Budžet je u gabaritima koje je utvdilo Fiskalno vijeće, što znači 966 miliona KM. Kako je ranije rečeno, to je 16 miliona više nego što je bio budžet za 2018. godinu, a servisiranje vanjskog duga iznosi 825,76 miliona KM i manje je za 178,30 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu (750 miliona KM) kao i prethodnih godina. Povećanjem budžeta za 16 miliona KM osigurana su sredstva za povećanje plaća policajcima u skladu s ranijim odlukama Parlamentarne skupštine BiH.

Državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH topli obrok bit će vraćen na nivo iz 2012. godine, kada je sa osam KM smanjen na šest KM, čime su ispoštovani sindikalni zahtjevi. Izuzetak su izabrane i imenovane osobe na nivou BiH, čiji topli obrok ostaje šest KM.

Ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga BiH u Nacrtu budžeta iznose 1,79 milijardi KM i u odnosu na 2018. godinu manji su za osam posto, odnosno 162,30 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (101)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...