Vijf must sees in het Manhattan aan de Maas

Het modernste station, de eerste overdekte markthal, het grootste multifunctionele gebouw van Nederland. Rotterdam - dit jaar door buitenlandse media gebombardeerd tot helemaal hip - wordt een echte metropool.

Centraal Station

Wie per trein arriveert in Rotterdam heeft meteen een van de recentste highlights van de stad te pakken. Het nieuwe station, dat in maart van dit jaar officieel werd geopend, heeft al de status van 'modern monument'. Voor het ontwerp tekende de architectengroep Team CS die de zware taak had de populariteit van het oude gebouw van Sybold van Ravesteyn uit 1957 -parel van de wederopbouw - te evenaren. Dat lijkt gelukt. De inwoners van de Maasstad schijnen in hun sas te zijn met het huidige Rotterdam Centraal, waarvan de haaiebekachtige punt van het deels roestvrij stalen dak krachtig richting het centrum wijst. Dankzij het royale stationsplein is de geweldige gevel uitgebreid te bewonderen zonder haastige reizigers voor de voet te lopen. En ook het moderne interieur blinkt uit in ruimtelijkheid. Geen overbodige luxe. Want Rotterdam CS rekent, onder meer door de komst van de hogesnelheidstreinen, in 2025 op ruim 300.000 reizigers per dag, een verdrievoudiging van het huidige aantal. Toch is de menselijke maat niet uit het oog verloren. 'Een bakkie pleur' bij Dudok Patisserie ('De lekkerste appeltaart van Nederland') met een zitje direct achter de glazen gevel, is dus een aangenaam begin van een dagje Rotterdam.

De Markthal

Rotterdams nieuwste publiekstrekker aan de Binnenrotte heeft een vliegende start gemaakt. Drie weken na de opening op 1 oktober telde de Markthal zijn miljoenste bezoeker, terwijl gerekend was op zo'n 7 miljoen per jaar. Het gebouw waarin Nederlands eerste overdekte markt is gevestigd - een ontwerp van MVRDV-architecten - is dan ook spectaculair. Een veertig meter hoge boog met op de kopse kanten glas en 228 huur- en koopappartementen in de wanden en het dak. Ook het interieur imponeert. Het enorme tongewelf is van boven tot onder verfraaid met het kunstwerk 'De hoorn des overvloeds' van Arno Coenen en Iris Roskam. Een kleurrijke explosie van groente, fruit, flora en fauna - gebrand op aluminium platen - die bijna psychedelisch aandoet. Wie het immense meesterwerk optimaal wil ondergaan, kan plaatsnemen op de terrassen die boven op de paviljoens zijn gevestigd. Eronder bevinden zich 96 kramen, waar zo'n beetje alle smaken van de wereld vertegenwoordigd zijn. Daarbij zitten in de plinten nog eens vijftien speciaalzaken met etenswaar. Of de ietwat elitaire Markthal een succes blijft, zal de tijd leren. Een ongedwongen volkse sfeer met roepende kooplui en hun talrijke aanbiedingen tref je er niet aan. Die is er wel op de traditionele buitenmarkt: nog altijd op dinsdag en zaterdag op de Binnenrotte.

Ds. Jan Scharpstraat 298, www.markthalrotterdam.nl, vlakbij intercity- en metrostation Blaak

Mini-warenhuis 'Made in Rotterdam'

Rotterdam staat bekend als werkstad pur sang. Maar niet alleen in de bouwputten en in de haven worden de handen uit de mouwen gestoken. Ook kunstenaars, ontwerpers en andere creatieven laten zich niet onbetuigd. Hun meest onderscheidende en mooiste producten worden verkocht in Groos, het mini-warenhuis dat Joost Prins en Tjeerd Hendriks anderhalf jaar geleden openden in het uit 1956 stammende kantoorgebouw het Schieblock aan de Schiekade, dat al jaren leegstond. Groos (= trots) heeft een gevarieerd en telkens wisselend assortiment van circa tweehonderd Rotterdamse designers. Populair zijn momenteel de geometrische sieraden van The Boyscouts. Plus de porseleinen vazen van Foekje Fleur, die mallen maakt van de plastic flessen die ze vindt op de oevers de Maas. Daarbij heeft de winkel etenswaren in de schappen. Zo is er honing van de bijen die worden gehouden op de Dakakker, de kwekerij boven op het Schieblock. Vraag of je de groene oase op de zevende verdieping mag bekijken om het contrast met de hectiek van het nabijgelegen Hofplein te ervaren.

Schiekade 203, www.groosrotterdam.nl, op loopafstand van Rotterdam CS

De Rotterdam van Rem

Een dagje Manhattan aan de Maas is pas compleet als ook de hoogbouwrijke Kop van Zuid wordt aangedaan. Wie vanaf het centrum komt, moet daarvoor de inmiddels iconische Erasmusbrug oversteken. Aan de voet van de brug met de zwanenkop prijkt de vorig jaar november opgeleverde De Rotterdam. Het wolkenkrabbercomplex, een ontwerp van Rem Koolhaas' architectenbureau OMA, is voer voor cijferfetisjisten. De drie onderling verbonden torens van glas en staal zijn 150 meter hoog en tellen van binnen 160.000 vierkante meters met 7588 verschillende ruimtes, waarmee De Rotterdam zich het grootste gebouw van Nederland mag noemen. Koolhaas doopte zijn creatie De Verticale Stad, omdat er ruimte is voor zowel wonen, werken en horeca als kunst en cultuur. Een levendige boel is het tot op heden niet geworden, omdat de stad Rotterdam met flinke leegstand kampt. Toch is een rondleiding - die in de weekenden door De Rotterdam Tours wordt gegeven - geen slecht idee. De vergezichten vanaf de 44 verdiepingen tellende kolos zijn verpletterend. Om het uiterlijk van De Rotterdam op waarde te kunnen schatten, is enige afstand nodig. Dan is goed te zien dat de bovenste gedeelten van de torens verspringen, en door die knik geen statisch, saai geheel vormen.

Wilhelminakade 137, www.derotterdam.nl, metrohalte Wilhelminaplein

Fenix Food Factory op Katendrecht

Schiereiland Katendrecht, ten zuiden van de Maas, is hard op weg hip & happening te worden. Het voormalige Rotterdamse Chinatown, waar het ooit wemelde van de bordelen, is tegenwoordig door de Rijnhavenbrug (die sinds dik twee jaar de Kop van Zuid met de voormalige probleembuurt verbindt) makkelijk te bereiken voor voetgangers en fietsers. Na de oversteek beland je snel op het sfeervolle Deliplein, waar volgens ingewijden de leukste en beste restaurantjes van Rotterdam zitten. Nabij het plein opende voor de zomer de Fenix Food Factory zijn deuren; de, zeg maar, alternatieve en kleinschalige versie van de Markthal. Zeven ambachtelijke Rotterdamse bedrijfjes verkopen in de industriële Fenix-loods II onder meer ambachtelijk bereide bieren, worsten en kazen, en er wordt koffie gebrand. "Wij geloven niet in al die biologische en fair trade-labels", zegt een medewerkster van Stielman Koffiebranders. "Onze producten zijn zoveel mogelijk lokaal geproduceerd; eerlijker krijg je het niet." Midden in de enorme loods, op een eilandje van tweedehands meubilair, kan wat worden gegeten en gedronken. Nog beter is het kadeterras van de 'voedselfabriek', waar van woensdag t/m zondag vanuit foodtrucks maaltijden worden geserveerd. Het terras, dat ook in de winter open is, heeft een van de fraaiste 'views' op Rotterdams skyline.

Veerlaan 19, www.foodfactory.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden