REVISED (2) REPORT OF THE BUSINESS COMMITTEE

ARRANGEMENTS FOR BUSINESS AND BUSINESS SCHEDULE FOR

TUESDAY TO THURSDAY, 17 – 19 SEPTEMBER 2019

(AS AGREED ON 18 SEPTEMBER 2019)

Wednesday 18 September 2019 (10.30 a.m. – 10.15 p.m.)

P.Q.s: Oral – Minister for Housing, Planning and Local Government 10.30 a.m. – 12.00 p.m. (90 mins) Leaders' Questions (FF, SF, LAB, SOL-PBP) 12.00 p.m. – 12.32 p.m. (32 mins) Questions on Promised Legislation 12.32 p.m. – 1.02 p.m. (30 mins) Taoiseach's Questions 1.02 p.m. – 1.47 p.m. (45 mins) SOS 1.47 p.m. – 2.47 p.m. (60 mins) **Topical Issues** 2.47 p.m. – 3.35 p.m. (48 mins)

Private Notice Question (if any)

Private Members Business (Fianna Fáil): 3.35 p.m. – 5.35 p.m. (120 mins)

- Motion re Agriculture

Government Business:

5.35 p.m. – 10.15 p.m. (4 hrs 40 mins)

- Investment Limited Partnerships (Amendment) Bill 2019 Order for Second Stage and Second Stage (Department of Finance)
- Statements on the Withdrawal of the United Kingdom from the European Union (to commence not later than 6.30 p.m. and to conclude within 2 hours 50 minutes) (Department of Foreign Affairs and Trade)
- Investment Limited Partnerships (Amendment) Bill 2019 Second Stage (resumed) (Department of
- Child Care (Amendment) Bill 2019 Order for Second Stage and Second Stage (Department of Children and Youth Affairs)

Adjournment 10.15 p.m.

Thursday 19 September 2019 (10.30 a.m. – 8.03 p.m.)

P.Q.s: Oral – Minister for Culture, Heritage and the Gaeltacht	10.30 a.m. – 12.00 p.m. (90 mins)
Leaders' Questions (FF, SF, I4C, RIG)	12.00 p.m. – 12.32 p.m. (32 mins)
Questions on Promised Legislation	12.32 p.m. – 1.02 p.m. (30 mins)
Weekly divisions	——1.02 p.m. – 1.45 p.m. (43 mins)
SOS	1.02 p.m. – 1.42 p.m. (40 mins)
Government Business:	1.42 p.m. – 5.15 p.m. (3 hrs 33 mins)

- Investment Limited Partnerships (Amendment) Bill 2019 Second Stage (resumed) (Department of Finance)
- Prohibition of Nuclear Weapons Bill 2019 Order for Second Stage and Second Stage (Department of Foreign Affairs and Trade)
- Child Care (Amendment) Bill 2019 Order for Second Stage and Second Stage (Department of Children and Youth Affairs)
- Statements on Climate Change (to commence not later than 3.50 p.m. and to conclude within 85 minutes) (Department of Communications, Climate Action and Environment)

Topical Issues

5.15 p.m. – 6.03 p.m. (48 mins)

Private Notice Question (if any)

Private Members' Bill or Committee Report (alternating weekly): 6.03 p.m. – 8.03 p.m. (120 mins)

Just Transition (Worker and Community Environmental Rights) Bill 2018 (Deputy Eamon Ryan)

Adjournment 8.03 p.m. The proposed arrangements for the taking of business are as follows:

ARRANGEMENTS FOR BUSINESS

Wednesday's proposal – Statements on the Withdrawal of the United Kingdom from the European Union

- To commence not later than 6.30 p.m. and to conclude within 2 hours 50 minutes
- Statements shall be confined to a single round for a Minister or Minister of State and the main spokespersons for parties and groups, or a member nominated in their stead, and shall not exceed 20 minutes each
- 10 minute response from a Minister or Minister of State
- All members may share time

Thursday proposal no. 1 – Weekly Divisions

Notwithstanding anything in Standing Orders, any division which would normally be taken at the
weekly division time on Thursday 19 September, shall be taken in the weekly division time on
Thursday 26 September

Thursday proposal no. 12 - Statements on Climate Change

- To commence not later than 3.50 p.m. and to conclude within 85 minutes and shall be followed by Topical Issues
- Statements shall be confined to a single round for a Minister or Minister of State and the main spokespersons for parties and groups, or a member nominated in their stead, and shall not exceed 10 minutes each
- 5 minute response from a Minister or Minister of State
- All members may share time

Thursday proposal no. 3 - Taoiseach's Questions

• There shall be no Oral Taoiseach's Questions under Standing Order 38(1)(a) taken next week. Consequently, on Tuesday, 24 September, Oral Questions to the Minister for Defence will be taken immediately following the Order of Business, and on Wednesday, 25 September, the suspension of sitting under Standing Order 25(1)(a) shall be taken immediately following Questions on Promised Legislation

PRIVATE MEMBERS' BUSINESS	
Wednesday from 3.35 p.m. – 5.35 p.m.	Fianna Fáil – Motion re Agriculture

THURSDAY BUSINESS FOR PRIVATE MEMBERS' BILLS/COMMITTEE REPORTS from 6.03 p.m. – 8.03 p.m.

Just Transition (Worker and Community Environmental Rights) Bill 2018 (Deputy Eamon Ryan) Second Stage

INDICATIVE BUSINESS FOR WEEK COMMENCING 23 SEPTEMBER 2019

GOVERNMENT BUSINESS

Finance (Tax Appeals and Prospectus Regulation) Bill 2019 Order for Second Stage and Second Stage Housing (Regulation of Approved Housing Bodies) Bill 2019 Order for Second Stage and Second Stage Criminal Records (Exchange of Information) Bill 2019 Order for Second Stage and Second Stage

PRIVATE MEMBERS' BUSINESS

Tuesday 24 September 2019	Rural Independent Group – TBC
Wednesday 25 September 2019	Fianna Fáil – TBC

THURSDAY BUSINESS FOR PRIVATE MEMBERS' BILLS/ COMMITTEE REPORTS ON 26 SEPTEMBER 2019

Motion re "Report on Relationships and Sexuality Education" – Joint Committee on Education and Skills

BUSINESS COMMITTEE 18 SEPTEMBER 2019