Luckan vill köra i gång ny verksamhet i Stockholm

Informations- och kulturcentret Luckan vill expandera sin verksamhet till Stockholm. Bild: Sebastian Weckman/Luckan

Informations- och kulturcentret Luckan ruvar på planer att starta ny verksamhet i Stockholm. En av målsättningarna är att vara en knutpunkt för utvandrade finlandssvenskar och sverigefinnar i Sverige.

– Vi har en längre tid planerat att befästa en närvaro i Stockholm. Vi kan tillföra ett minoritetsperspektiv och en gedigen kunskap om vad det vill säga att bygga broar i samhället, säger t.f. utvecklingschef Jessica Lerche på Luckan i Helsingfors.

Enligt tankesmedjan Magma är 40 procent av de finländare som har flyttat till Sverige åren 2005-2015 finlandssvenskar. Väldigt få av dem återvänder till Finland.

– Vi har haft överläggningar med Ålands landskapsregering, Sverigefinländarnas arkiv, Arcada, Magma, Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige och den finska handelskammaren i Stockholm. Alla är intresserade av att testa Luckans koncept och grunda en ny träffpunkt. Det hela är än så länge på idéstadiet så det är ovisst hur det blir, säger Lerche.

Hur ska Luckan i Stockholm skilja sig från till exempel Finlandsinstitutets verksamhet?

– Vårt sätt att jobba är jordnära och gräsrotsförankrat. Vi vill komplettera andra aktörers viktiga arbete, säger Lerche.

När ska Luckan i Stockholm bli verklighet?

– Vi siktar på att komma i gång nästa höst ifall vi lyckas få finansiering från EU. Det brister alltså ännu i finansieringen så det återstår att se när vi kan komma till skott, säger hon.

Sverigefinnarna tände på idén

De finlandssvenska fonderna har än så länge inte reserverat medel för Luckans satsning i Stockholm. I väntan på finansiärer pågår i stället ett samarbete med sverigefinnarna som är eld och lågor över det begynnande projektet.

– Vi tycker att det är ett spännande upplägg som borde fungera väl i Sverige. Varför uppfinna hjulet på nytt om vi kan testa Luckans modell, säger styrelseordförande Markus Lyyra på Sverigefinska arkivet i Stockholm.

Enligt Lyyra ska Luckan erbjuda tvåspråkig verksamhet där man alternerar mellan finska och svenska. Han utlovar allt från barnteater, debatter och föredrag till evenemang av olika slag.

– Vi behöver en informationspunkt där sverigefinnarna kan informera sig om sina rättigheter i Sverige. Vi vill framför allt engagera barnfamiljer som är uppslukade av det hektiska familjelivet, säger Lyyra.

Projektet har redan grundat en styrgrupp som ska sköta det praktiska med Luckans tillblivelse. Sverigefinländarnas arkiv räknar med finansiering från de förvaltningskommuner som enligt svensk lag har skyldighet att trygga service på minoritetsspråket finska.

– Vi behöver ett sexsiffrigt belopp i kronor för att komma i gång. Vi är angelägna om att det hela bygger på ett samarbete med finlandssvenskarna. Svenskarna har en så låg kunskap om den finlandssvenska kulturen. Luckan kan förhoppningsvis bidra med ny kunskap om Svenskfinland och den tvåspråkiga verkligheten, säger Lyyra.

Fakta

Luckan i ett nötskal

Grundades 1992.

Luckan finns i tolv kommuner i Finland, inklusive Tammerfors och Uleåborg.

Föreningen Luckan i Helsingfors har 26 anställda.

Luckan i Helsingfors ordnar verksamhet för cirka 14 000 barn och ungdomar per år.

En stor del av verksamheten bygger i dag på vägledning för invandrare.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning