Alle Rotterdamse handhavers een bodycam
Gepubliceerd op: 12-11-2019
Geprint op: 12-11-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/alle-handhavers-bodycam/
Spring naar het artikel
Foto: Marc Heeman

Vanaf 1 januari 2020 krijgen alle 400 handhavers van de gemeente Rotterdam een bodycam. Dat heeft het college van B&W besloten na het uitvoeren van een proef van ruim een jaar.

Handhavers in Rotterdam moeten veilig kunnen werken. Meestal lukt dat ook, maar soms ontstaan er onveilige situaties waarin mensen agressief worden en zo een bedreiging vormen voor de handhavers en eventuele omstanders.

Veiligheidsgevoel vergroot

De gemeente heeft onderzocht of het dragen van een bodycam hierin een verschil maakt. Uit dit onderzoek blijkt dat de bodycams het veiligheidsgevoel van de handhavers vergroten. Er blijkt inderdaad een de-escalerende en dus preventieve werking vanuit te gaan. Daarom wordt de bodycam straks onderdeel van de standaarduitrusting van de Rotterdamse handhavers.

'Mijn handhavers zijn van grote waarde voor Rotterdam. Het is dan ook voor mij vanzelfsprekend dat de bodycam, die zijn meerwaarde heeft aangetoond, voor hen beschikbaar komt.'

Bert Wijbenga - wethouder

'Handhavers van grote waarde voor Rotterdam'

Wethouder Bert Wijbenga: Mijn handhavers zijn van grote waarde voor Rotterdam. Het is dan ook voor mij vanzelfsprekend dat de bodycam, die zijn meerwaarde heeft aangetoond, voor hen beschikbaar komt. Hun inzet op schoon, heel en veilig in de stad krijgt hiermee een goed vervolg.'

Rotterdam is een van de eerste gemeenten in Nederland die bodycams op deze grote schaal invoert. In Amsterdam loopt een proef waarbij honderd handhavers sinds deze zomer uitgerust zijn met een bodycam.

Privacy belangrijk uitgangspunt

De handhaver start alleen een opname als een situatie op straat escaleert. Daarbij geeft hij of zij eerst een mondelinge waarschuwing en start daarna de opname. De bodycam staat wel altijd stand-by. Alle beelden worden op de bodycam zelf met een encryptie beveiligd. Ze zijn dus onleesbaar en kunnen niet ter plekke worden bekeken of verwijderd. Na elke dienst worden de beelden automatisch opgeslagen op een beveiligde server waar een klein aantal geautoriseerde personen toegang toe heeft. Tenzij de opnames veilig zijn gesteld voor het afhandelen van een incident of een klacht, worden ze na 28 dagen automatisch verwijderd. Daarmee is ook de privacy en beveiliging goed geborgd.

Meer informatie

Op de pagina Bodycams leest u meer informatie over hoe de bodycams worden gebruikt. Daar staan ook antwoorden op veelgestelde vragen.

Bekijk ook deze infographic over de bodycam (pdf).