HVER FOR SEG: Selv etter flere år som kjærester, synes ikke Torhild Aas og Christian Siverts det er naturlig å bli samboere. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
HVER FOR SEG: Selv etter flere år som kjærester, synes ikke Torhild Aas og Christian Siverts det er naturlig å bli samboere. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer

Forhold

Nå sier vi nei til samboerskap

Stadig flere par velger å ikke bo sammen, og mener det holder kjærligheten varmere.

Mia Farrow og Woody Allen delte aldri postkasse da de var et av filmverdenens hotteste par. Skuespillerinnen Helena Bonham Carter og regissørmannen Tim Burton har hver sin inngang i en tomannsbolig.

Men du trenger ikke være rik, eksentrisk og berømt for å si nei til samboerskap og ja til kjærligheten.

Britiske forskere har funnet ut at Living Apart Together (LAT) er den hurtigst voksende parformen i den vestlige verden, og at det er helt vanlige par som velger å si nei til felles vaskemaskin og regningsbunker.

LES OGSÅ: Trives best alene i senga

KJÆRESTER I SEKS ÅR: Torhild Aas og Christian Siverts velger fortsatt å bo i hvert sitt hus etter seks år som kjærester. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
KJÆRESTER I SEKS ÅR: Torhild Aas og Christian Siverts velger fortsatt å bo i hvert sitt hus etter seks år som kjærester. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer

Bor fra hverandre

KK har møtt Torhild Aas og Christian Siverts som begge ønsket et kjæresteforhold uten samboerskap da de som fraskilte møtte hverandre for snart seks år siden.

-Det er jo ikke tvil om at vi ville fått mye mindre tid til å bare være oss to sammen om vi bodde sammen alle sammen, mener de.

Både Torhild og Christian har to barn fra tidligere ekteskap. Og tror det ville bli vel trange kår for forelskelsen mellom skittentøyshauger og felles regninger.

Og forskningen viser at 30 prosent av de parene som velger å bo hver for seg gjør det fordi de tror det vil bevare kjærligheten lenger. At det å savne hverandre er sunt for forholdet.

De fleste par som velger samlivsformen er under 55 år og aller flest i begynnelsen av 30-årene. Mange har barn fra tidligere forhold, men det er også par som ikke har barn og noen få med felles barn.

Torhild mener at deres løsning også er praktisk i forhold til at de har barn de ikke ønsket å ta ut av skolekretser, og fordi man tross alt har visse forpliktelser i forhold til den familien man ikke fikk til å fungere – også eksene sine.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

BARE LÅN: Vi kan dele nøkkel, men ikke hus. En god løsning - dersom begge parter er enige, mener samlivseksperten. Foto: PantherMedia / All Over Press
BARE LÅN: Vi kan dele nøkkel, men ikke hus. En god løsning - dersom begge parter er enige, mener samlivseksperten. Foto: PantherMedia / All Over Press Vis mer
LES MER: Du kan lese hele saken i KK 42, som er i salg fra fredag 18.oktober.
LES MER: Du kan lese hele saken i KK 42, som er i salg fra fredag 18.oktober. Vis mer

- En god tanke

Samlivsekspert Eva Tryti opplever stadig oftere at par hun har til samtaler, har valgt eller vurderer å velge separate boliger, noe hun mener er en god tanke.

– Det kan typisk være ganske nye kjærestepar som begge har brutt ut av andre forhold, kanskje har barn hver for seg, og nå frykter at det å flytte sammen blir for krevende for kjærligheten.

På den måten kan både ekser, barn og en selv venne seg til den nye situasjonen.


Hun legger til at den første forelskelsen nok vil vare lenger fordi man savner hverandre mer og fordi det tar lengre tid før man treffer på daglige rutiner som mange par krangler om.

Kanskje vil man også oppleve mer på hver sin kant mellom de gangene man ses og på den måten ha mer å snakke om lenger.

Likevel understreker hun at det er en samlivsform som først passer hvis begge er enige.

– Hvis den ene ønsker å bo sammen og den andre ikke, kan det delvis oppfattes som den parten som ønsker separate hjem ikke er like klar til å forplikte seg. Det kan virke sårende og ødeleggende for forholdet.

Derfor velger kjærester å bo hver for seg:

● I 30 prosent av tilfellene er begge overbevist om at det er den samlivsformen som er mest skånsom for kjærligheten.
● De har havarerte ekteskap eller samboerforhold bak seg og vil aldri mer bo sammen med en partner.
● De har barn fra før begge to og ønsker å ha egen tid med egne barn eller synes det blir for mange under ett tak.
● De er så glad i det hjemmet og stedet de bor når de møter partneren, at de ikke vil flytte.
● Den ene trives best i byen, den andre på landet.
● Den ene har en hobby eller et yrke som tar mye tid og plass i hjemmet, så det er mest hensiktsmessig å ha to hjem.
● De tror på at det å lengte og savne hverandre er viktig for å holde forelskelsen varm.
● 20 prosent av særboerne er par der den ene eller begge har en jobb som de ikke ønsker å si opp og da kan de heller ikke flytte på seg.
● Noen er særboere for en periode, men planlegger å flytte sammen på sikt.

Kilde: The Living Apart Together study ble utført ved Birkbeck University of London, University of Bradford and the National Centre for Social Research 2013.

Tekst: Margrethe Zacho Haarde

Les saken i sin helhet i KK utgave 42, som er i salg fredag 18. oktober.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: