De grote internetbedrijven hebben er hun werk van gemaakt zoveel mogelijk informatie over u te verzamelen. Wat weten ze precies over u en hoe bewaakt u uw online privacy zo goed mogelijk? We nemen het onder de loep bij 5 techgiganten.

‘We weten waar u bent. We weten waar u geweest bent. We weten min of meer waaraan u zit te denken.’ Dat zei Google-topman Eric Schmidt in 2010.  Uw eigen privacy bewaken is voortdurend balanceren tussen de voor- en nadelen van openheid. Dat Google zoveel van u weet, maakt hun zoekmachine onovertroffen. Dat webshops uw koopgedrag monitoren, zorgt ervoor dat u producten voor uw neus krijgt die relevant zijn. Dat is fijn, maar vergis u niet. Het is niet hun doel om u het leven makkelijker te maken: uiteindelijk gaat het er bedrijven om zoveel mogelijk aan u te verdienen. Dat lukt het best door uw gedrag te voorspellen en te beïnvloeden op basis van uw data. De ‘prettige’ diensten die ze leveren, zijn ontworpen om zoveel mogelijk over u te weten te komen.

Veel data die bedrijven van u hebben, heeft u zelf gegeven. Die krijgt u ook te zien als u opvraagt wat het bedrijf over u weet; dat zijn ze bij wet verplicht. Wat ze achter de schermen over u bewaren of welke kennis ze over u in elkaar knutselen met behulp van gegevens uit verschillende apps of van derde partijen, is voor een buitenstaander niet met zekerheid te zeggen.

Voor iedereen is de balans tussen privacy en gebruiksgemak anders. Daarom is het goed om er bewust over na te denken. U kunt instellingen van platforms aan uw voorkeuren aanpassen en eventuele digitale sporen minimaliseren. Hier een aantal tips voor veelgebruikte websites.

Google

Google is overal in ons leven. Voor alles wat Google biedt, zijn alternatieven, maar Google ontwijken kost de nodige moeite en levert soms ook matigere diensten op. Gebruik Google-diensten bewust en verstandig lijkt het advies.

Wat weet Google over u?

Als u niet bent ingelogd met uw Google-account, slaat Google data zoals zoekgedrag op in een uniek ID, gekoppeld aan uw browser, app of bijvoorbeeld smartphone. Bent u ingelogd op een Google-account, dan worden daarbij ook allerlei persoonlijke gegevens verzameld. Op een relatief eenvoudige manier kunt u alles wat Google van u weet downloaden. Interessant.

Hoe wist u uw sporen?

Het moet gezegd worden: Google heeft met de ‘Privacycheck’ voor uw Google-account, ook een vrij gebruiksvriendelijke manier om uw instellingen aan te passen en uw verleden op te schonen. Bijvoorbeeld van uw zoekgeschiedenis, locaties en wat u zoal bekeek op YouTube, maar ook spraak en audio. Google luistert mee. U kunt met de ‘Privacycheck’ ook de instellingen voor de toekomst aanpassen naar hogere privacyniveaus.

Facebook

De netwerksite is een meester in verleiden: alles is erop gericht om uw volledige persoonlijke geschiedenis uit te pluizen, familiestamboom voor ze in kaart brengt en al uw activiteiten met plaats, tijd en vriendengroep voor ze ‘volgen’. Graag ook even uw emotie delen, zodat ze de juiste advertenties voor uw huidige ‘gevoel’ kunnen tonen. Vraag uzelf eens af waarom u aan Facebook zou vertellen hoe u zich voelt, op welke partij u stemt en wat uw relatiestatus is. Als u Facebook wilt gebruiken om contact te houden met vrienden, dan is het een goed begin om alleen de gegevens te delen die nodig zijn om contact te houden met de mensen of clubs die ú wilt. Alle instellingen vindt u hier.

Wat weet Facebook over u?

Ga naar ‘Instellingen’. Onder ‘Je Facebook-gegevens’ kunt u zien welke informatie er over u bekend is bij Facebook: persoonlijke gegevens, maar ook locatiegeschiedenis, interesse voor evenementen, betalingen etc. U kunt die gegevens ook downloaden.

Hoe wist u uw sporen?

U kunt uw hele account deactiveren (tijdelijk) of verwijderen (permanent). Of Facebook uw data daarna ook werkelijk vernietigt (wat overigens wel verplicht is), is niet met zekerheid te zeggen, maar in elk geval bent u voor de buitenwereld niet meer zichtbaar via het medium. U kunt ook van al uw berichten achteraf de zichtbaarheid beperken tot ‘vrienden’: alleen de mensen waarmee u via Facebook bevriend bent, zien ze nu nog. Wilt u het nog subtieler aanpakken, en heeft u even de tijd, dan kun u via ‘activiteitlogboek’ (te vinden via de eigen profielpagina, knop op uw omslagfoto) van elk bericht de zichtbaarheid aanpassen of de helemaal verwijderen.

Instagram

Instagram is aan een snelle opmars bezig, deels ten koste van moederbedrijf Facebook. De app zit anders in elkaar en lijkt er minder op uit te achterhalen waar u opgroeide, met wie u waar uithangt en wat uw stemming is.

Wat weet Instagram van u?

Instagram weet uiteraard wat u volgt, leuk vindt en deelt, zodat ze de juiste content – lees: advertenties – kunnen laten zien. Verder is bekend welk apparaat wordt gebruikt, en welke cookies daarop zijn te vinden. Maar wacht, er is nog meer! U kunt een verzoek indienen om erachter te komen wat Instagram precies van u bewaart.

Hoe wist u uw sporen?

Door een Instagram-account aan te maken met andere gegevens (denk aan naam, e-mailadres) dan uw Facebook-account, kunt u misschien voorkomen dat alle data te makkelijk aan elkaar geknoopt wordt tot een uitgebreid profiel. De koppeling met Facebook kunt in elk geval uitzetten. U post dan niet automatisch uw Instagram-updates ook op Facebook.

De privacy-opties van Instagram zijn vooral gericht op privacy ten opzichte van de buitenwereld. Via de ‘privacy- en beveiligingssectie’ kunt u de zichtbaarheid van uw account en posts beperken. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat uw account als suggestie wordt gegeven als iemand uw vrienden volgt. Net als bij Facebook kun u uw account tijdelijk deactiveren of permanent verwijderen. Volgens Instagram worden dan na enige tijd als uw gegevens gewist.

Microsoft

Microsoft, lang heer en meester op computergebied. Bijna iedereen gebruikte alleen een Windows PC die met Internet Explorer toegang gaf tot het World Wide Web. Op een kleine minderheid die-hards na die vasthielden aan Mac OS. Of in nóg mindere mate Linux. Met de opkomst van de smartphone en tablet werd dit monopolie pas echt doorbroken. Dat wil niet zeggen dat Microsoft geen grote speler meer is. Windows, Office en Xbox blijven razend populair. En worden vaak samen gebruikt met een Microsoft-account.

Wat weet Microsoft over u?

Ga naar uw Microsoft-account. Klik of tap bovenaan het scherm op ‘Privacy’. Onder ‘Activiteitenoverzicht’ ziet u vervolgens per onderdeel welke gegevens zijn opgeslagen. Denk aan uw zoekgeschiedenis, locatie van apparaten, maar ook uw browsergeschiedenis als u de Edge-browser gebruikt.

Hoe wist u uw sporen?

Onder hetzelfde ‘Activiteitenoverzicht’ kunt u ook per onderdeel en zelfs subonderdeel kiezen wat u wilt wissen. Klik bij het desgewenste subonderdeel op ‘wissen’. Wilt u alles in de lijst in één keer verwijderen? Klik of tap dan rechts bovenaan de lijst op ‘Activiteit wissen’.

Apple

We kunnen gerust zegen dat Apple sinds de jaren ’90 een flinke comeback heeft gemaakt. Hun producten zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Apple-apparaten en diensten leunen sterk op uw iCloud-account en daarmee Apple ID. Vooral voor de integratie tussen devices. Wie bijvoorbeeld een foto of tekst kopieert op een iPhone, plakt dat vervolgens naadloos op een Mac. U wordt nergens toe verplicht, maar verdomd handig is het wel.

Wat weet Apple over u?

Apple presenteert zichzelf als tegenwicht van Google en Facebook. Ze gebruiken de bescherming van uw privacy om zich te onderscheiden van concurrenten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze helemaal geen gegevens verzamelen. Via uw Apple ID kunt u onder ‘Gegevens en privacy’ en dan ‘Beheer je gegevens en privacy’ een kopie van uw gegevens ontvangen.

Hoe wist u uw sporen?

Onder hetzelfde ‘Beheer je gegevens en privacy’ heeft u de mogelijkheid om uw account te verwijderen. Alle gekoppelde gegevens worden dan definitief verwijderd van alle apps en diensten van Apple. Recht door zee dus.

Wat zegt de wet?

Anonimiteit is een illusie, in het internet- en smartphonetijdperk. Maar enige privacy wordt ons wettelijk gegarandeerd en dat is aangescherpt in de Europese privacyregels AVG die vorig jaar van kracht gingen. De AVG verplicht bedrijven eerlijk en transparant om te gaan met persoonlijke gegevens: ze moeten uitleggen welke gegevens ze gebruiken en waarom ze dat doen, en ze mogen alleen de voor hun doel noodzakelijke gegevens verwerken. Om een voorbeeld te geven: bij XS4ALL bewaren we betalingsgegevens zeven jaar omdat de belastingdienst dat van ons vraagt. Andere gegevens, zoals bijvoorbeeld de logbestanden van onze servers, bewaren we maar een paar weken. Langer zijn ze niet nodig. Elk ander bedrijf dat in de EU-diensten aanbiedt, moet zich aan de regels houden, ook als het bedrijf zijn zaken onderneemt vanuit een land buiten de EU.

VPN

Een andere effectieve manier om uw online privacy te waarborgen is door middel van ‘VPN’. Meer weten? Lees dan ons blog Weet u wat ‘VPN’ is?

XS4ALL en uw online veiligheid

XS4ALL is de beste keuze voor online veiligheid. Benieuwd waarom?

Lees meer over veiligheid  >

Deel dit:

Reacties

  1. Sohbet says:

    Ik las in het artikel dat er willekeurig getutoyeerd en gevousvoyeerd wordt.

  2. Johan Hahn says:

    Vraag: jullie noemen twee ‘goede’ VPN’s. Vraag is: zijn Dat US-based bedrijven? En vallen die dan onder de US wetgeving? Die is op het vlak van privacy anders dan de EU regelgeving. Hoe veilig zijn US VPN’s als je uitgaat van de EU regelgeving?
    Ik heb gekozen voor een Canadese VPN, omdat de Canadese wetgeving mij liever is (een dichter bij de EU wetgeving ligt) dan die van de US: (www.tunnelbear.com)
    Vraag is: bestaan er ook goede, onder de EU regels vallende VPN’s?

    • Constantijn says:

      Hoi,voor meer info kijk over de 14 eyes.
      Voor goed VPN overal in het wereld, is express VPN, proton VPN.

  3. Lone Puffin says:

    Waarom staat de Nederlandse overheid niet bij de organisaties die voortdurend prive-gegevens verzamelen. Bij Google, Facebook, Apple, etc kan ik er tenminste zelf nog voor kiezen of ik contact of een account wil hebben en kan ik deels zelf bepalen welke gegevens ze op slaan. En er zijn, hoewel soms omslachtig, mogelijkheden om die gevens te verwijderen.
    De overheid is, zonder mijn toestemming en zonder mij daarover vooraf te informeren, dus in het geniep, voortdurend gegevens van mij aan het verzamelen. En daar kan ik mij niet aan onttrekken, wat ik wel bij bedrijven kan. Bovendien heb ik daarbij niet de mogelijkheid om het verleden uit te (laten) wissen. Daarom is het verzamelen van prive-gegevens door de overheid een kwalijkere inbreuk op mijn pricacy dan die door bedrijven.
    Ik ben benieuwd wat XS4all alias KPN mij daarover adviseert en wat zij zelf doet zodat haar klanten zo min mogelijk last van te hebben van privacy inbreuken door de overheid. Houdt de Nederlandse overheid bijvoorbeeld zich nu zelf volledig aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie en gaat KPN dat, in het belang van haar klanten, dan zonodig afdwingen middels rechtzaken.

  4. Mike Lettinga says:

    Beste Mensen,
    een hoop gekrakeel terwijl we allemaal weten dat al de genoemde bedrijven toch al alles weten.
    Alleen mischien een tophacker kan nog zijn sporen uitwissen.
    Dan VPN: ik heb een jaar VPN gehuurd van F-secure en dacht dus van veel dingen af te zijn.
    Echter veel organisaties en bedrijven accepteren dat niet en eisen als je op hun site wilt inloggen dat je de VPN bescherming uitzet anders kom je er niet in.
    Het mooiste voorbeeld van zo’n bedrijf is Computer Totaal(dat nota bene elke paar maanden weer een aritkel over beveiliging met VPN schrijft).
    Na contact met ze opgenomen te hebben was het enige lamme excuus dat ze de reclame inkomsten nodig hebben;fijn computerblad voor beveiligings informatie!
    Mike

  5. watmeerprivacygraag says:

    Privacy Badger heeft 2 mogelijke trackers gedetecteerd op deze webpagina:
    1. xs4all.containers.piwik.pro
    2. xs4all.piwik.pro

    Waarom laat XS4ALL (KPN) ons gedrag volgen door het bedrijf Piwik en hoe kunnen we dit uitzetten?

  6. Jan says:

    Citaat: Het moet gezegd worden: Google heeft met de ‘Privacycheck’ voor uw Google-account, ook een vrij gebruiksvriendelijke manier om uw instellingen aan te passen en uw verleden op te schonen.

    Mijn ervaring met de privacy check is dat Google je een moeras van onbegrijpelijke omschrijvingen voorschotelt, waar ik in ieder geval volledig in verdwijn. Gebruikersvriendelijk kan ik het beslist niet noemen.

    • watmeerprivacygraag says:

      Dat is ook mijn ervaring met Google privacy-instellingen.
      Als je meerdere pagina’s hebt doorgeworsteld (waarom kan dat niet op één scherm?) en denkt dat je alle privacy-inbreuken uitgevinkt hebt, verwacht je een afsluitende knop “mijn voorkeuren opslaan”. Maar die knop is nergens te vinden. Nee, Google wil je laten klikken op “IK GA AKKOORD”. Dan ga je toch weer twijfelen: ga ik nu akkoord met alle standaardinstellingen van Google?
      De enige andere knop op die pagina is “ANDERE INSTELLINGEN”, maar dan kom je weer terug bij de instellingen die je net veranderd had! De enige uitweg uit dit moeras is de knop “IK GA AKKOORD”, dus dan klik je maar weer. Zo blijft Google twijfel zaaien.

      Ook is het vervelend dat al je privacyvoorkeuren als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra je cookies wist.

      Het wordt tijd voor privacy by design:
      alle akkoord-knoppen vervangen door
      “mijn voorkeuren opslaan totdat ik mijn voorkeuren wijzig”.

  7. Ger says:

    Even iets van andere orde.

    Ik las in het artikel dat er willekeurig getutoyeerd en gevousvoyeerd wordt. Dat komt erg klunzig over.

    • Daan says:

      @Ger Er wordt in het artikel gewoon gevousvoyeerd. Wanneer het om de instellingen van het desbetreffende techbedrijf gaat, zoals Apple, wordt hun letterlijke bewoording inclusief het tutoyeren aangehouden. Wel zo handig als je iets wil terugvinden. Vandaar ook dat het tussen aanhalingstekens staat. Jammer dat je dat niet doorhebt.

      • P. van Polen says:

        Dit is niet waar. Zo lees ik onder Google bv.:

        Als u niet bent ingelogd met je Google-account, slaat Google data zoals je zoekgedrag op in een uniek ID, gekoppeld aan je browser, app of bijvoorbeeld smartphone.

        Deze zin is geen citaat (staat ook niet tussen aanhalingstekens), maar “u” en “je” worden wel door elkaar gebruikt. Staat slordig inderdaad.

      • XS4ALL XS4ALL says:

        Scherp! Die zijn er inderdaad doorheen geglipt tijdens de laatste redactieronde. We hebben het gelijk aangepast. Verder klopt het wat Daan aangeeft: we hebben bewust de letterlijke bewoording van derde partijen aangehouden wanneer het om hun pagina’s gaat.

  8. dino seelig says:

    Je digitalevingerprint verwijderen is een illusie. Ook zonder fb-,google-account zullen websites jouw bezoek doorgeven aan bvb google analitics. Daarnaast over https zal de certificaat leverancier ook een check van jouw browser krijgen of het certificaat echt is. Met andere woorden nog een verzamelplek van door jouw bezochte sites. Wi-Fi piept haar gegevens rond aan een ieder die maar wil luisteren…de zendmast krijgt ook een signaal …Nee met de datahonger en goedkope opslag…is anonimiteit ver te zoeken.

  9. auke says:

    Beter even hier kijken:

    https://toolbox.bitsoffreedom.nl/

    Overzichtelijker met vermelding van verschillende mogelijkheden.

  10. inge says:

    okay, dus om mijn privacy te bewaken moet ik per provider& verzamelaars van mijn gegevens ,dit gaan uitschakelen en bewerken,pffffff wel een gedoe hoor en dan??? wat iemand al opmerkte, geen cloud =weg, geen updates=weg, geen uploads= weg, geen appss= weg?
    weet nog niet of dat in deze dagen nog gaat werken, terug naar NIX?
    Alert blijven , zelf nadenken, reclames niet zien ………
    Toch bedankt voor jullie alertheid &vindingrijkheid op dit gebied,
    fijne feestdagen!
    INGE(en dit mag iedereen weten!)

    • Jeroen says:

      Inge, maar je hebt dit toch ook per provider en verzamelaar ingevoerd? Jij geeft deze bedrijven de data, door je in te loggen of hun tools te gebruiken. Ik vind het dus niet zo gek dat je dit ook per bedrijf weer moet (laten) verwijderen.

  11. Fred van Hessen says:

    Ik red het al járen uitstekend zonder Google-account, Facebook, Instagram of Microsoft, en ik gebruik al decennialang alleen maar Apple. Zonder enig probleem wat privacy betreft. Nog nooit iemand gehoord die dat ooit wél heeft gehad. De schrijver van dit stuk kennelijk ook niet, want hij geeft geen flintertje van enig concreet geval, niet eens geanonimiseerd, alleen maar ontzettend slap, suggestief en insinuerend gelul, lees ‘t nog maar eens.
    En dan zegt-ie wat ik zou moeten doen om dat zo te houden: ik moet via mijn Apple ID mijn Apple account verwijderen, want “Alle gekoppelde gegevens worden dan definitief verwijderd van alle apps en diensten van Apple.” En dan stopt het. Gewoon. Gewóón? Weet deze kladschrijver eigenlijk wel wat het opvolgen van zijn advies zou betekenen? Hoe krijg ik dan nog upgrades en updates? Hoe koop ik apps? Hoe kom ik bij mijn iCloud-opslag? Bestáát die dan eigenlijk nog wel..?
    Ik ben heus geen blinde Apple-adept, ik erger mij kapot aan de hufterige winstmarges op bijna al hun artikelen, voor een laadkabeltje dat voor minder dan een halve euro geproduceerd wordt en waarvoor ze mij vrolijk 40 of 50 keer zoveel laten dokken, en dat opgeteld bij de schandalige arbeidsomstandigheden in hun (o.m. Chinese) productiebedrijven, van die dingen. Heb het dáár dan over. Maar verkoop geen totaal suggestieve onzin waarmee je gebruikers een rampzalige toekomst vol onoplosbare problemen in jaagt, zonder hen zelfs maar het begin van een alternatief of een oplossing te bieden. Driewerf BÁH!!!

  12. iwan says:

    Ik hoor niemand over VPN. In principe is je privacy dan gewaarborgd. Er vanuit gegaan dat je een goede hebt natuurlijk.
    Nord of Express.

    • XS4ALL XS4ALL says:

      Goede tip iwan! Een collega kwam ook al met deze suggestie. We hebben het artikel inmiddels uitgebreid met een verwijzing naar ons VPN-artikel voor meer informatie.

    • Fred van Hessen says:

      Dan heb je kennelijk het allerlaatste zinnetje gemist, een link naar ‘meer over VPN’. (Dat zal toch niet later, na je commentaar, toegevoegd zijn…?)

  13. Jolein says:

    Het eerste dat me opviel is dat xs4all ook cookies plaatst (gelukkig kun je gewoon makkelijk weigeren maar de default is accepteren). Bovendien roepen jullie via de kaart die ik kreeg over privacy zelf juist op om jullie te liken op facebook…
    niet logisch en lijkt me ook niet helemaal consistent met de kernwaarden waar ik laatst een enquete over heb ingevuld. Practice what you preach of is de integratie met KPN al rond?

  14. Dbyte says:

    Jullie realiseren je toch hopelijk wel dat als ik iets wis bij Google, Microsoft en anderen het voor *mij* misschien verdwenen is maar dat het maar zeer de vraag is of de data ook echt weg is? En dat degenen aan wie mijn informatie al lang doorverkocht is, die data ook nog steeds hebben?

    M.a.w. de betreffende dienst wordt voor mij minder bruikbaar maar de garantie dat de data verdwenen is, is er niet.
    Beter gewoon helemaal geen Google, Facebook, Microsoft etc. gebruiken.

  15. Peter says:

    Digitale privacy is een illusie. Je kunt wel veel doen aan veiligheid en om te voorkomen dat alles op straat ligt.
    Geen Google, geen Facebook, geen Instagram, zo min mogelijk apps. etc. etc.
    – Gebruik F-Secure als virusscanner.
    – Installeer Brave als browser, geintegreerd met DuckduckGo.
    – Installer Ghostery om nog meer trackers te blokkeren.
    – Schoon je computer op na elke sessie met CCleaner.

  16. Olim says:

    Waaro moet dit in het Engels, en wat ik moet doen is me veel te ingewikkeld. Kortom, zó lukt dat nooit

  17. Tieneke Wolfert says:

    Dit is allemaal veel te ingewikkeld.
    Mijn eerste reactie is afhaken.

  18. F. Schuring says:

    Ik heb geen gmail, gebruik geen chrome, geen facebook, geen instagam.
    En zoek bij voorkeur met Duckduckgo, al werkt dat slecht voor het Nederlandse taalgebied.
    Voor dat laatste zou ik graag een alternatief hebben.

    • Tomas says:

      Startpage.com gaat tussen de gebruiker en Google zitten waar Duckduckgo.com tussen de gebruiker en bing zit. Wellicht werkt dit beter?