03.11.2012 Hvis du har købt Hippie i iBookstore

Køb for alt i verden ikke mine bøger hos Apple! 

Kommentar til Politikens leder d. 3. november 2012 

Politikens lederskribent støtter lørdag Hippieselskabets ’Operation Æble’, hvormed vi prøver at skabe debat om Apples krav om censur af ebøger.

Imidlertid har lederskribenten også et forbehold: ”Øvigs happening er dog ikke helt uden hykleri. Forfatteren kunne som protest have nægtet Apple at udgive hans bog på de betingelser og givet danske udgivere eneret.”

Dette forbehold skyldes formentlig en misforståelse, som også kulturminister Uffe Elbæk har gjort sig skyldig i: Apple er ikke mit forlag og udgiver ikke mine ebøger.

De digitale udgaver af Hippie 1 og Hippie 2 er udgivet af forlaget Hippieselskabet, som jeg i samarbejde med Gyldendal og de digitale konsulenter Jens Lauritsen og Christian Kirk Muff har stiftet til formålet – netop for at kunne stå helt frit og eksperimentere med de nye, digitale formater.

Til gengæld handler ’Operation Æble’ om, at Apple ikke vil forhandle bøgerne i deres ebogshandel, iBookstore, i hvert fald ikke før vi med æbler censurerede 47 fotografier, der viste kønsdele, numser, bryster og seksuelle motiver. Et forbehold, som alle de danske netboghandlere ikke har, og derfor kan ebogsudgaverne frit og ucensureret købes dér.

Operationens formål er altså ikke at få sat bogen til salg hos Apple. Tværtimod. Og lad mig sætte to tykke streger under det: Jeg håber for alt i verden ikke, at én eneste boglæser køber den censurerede udgave af ebøgerne hos iBookstore!

Formålet er i stedet at skabe debat om risikoen for, at en stor og potentielt dominerende, udenlandsk koncern efter puritanske, amerikanske normer kan kræve censur i dansk dokumentarisme og kulturarv i bogform. Herunder risikoen for at danske dokumentarister, fotografer og kunstnere vil vælge at selvcensurere deres bøger for at få dem til salg i den største boghandel.

Man kan selvfølgelig diskutere operationens form. Med de røde æbler over forbudte kønsdele og numser har vi ønsket at tydeliggøre absurditeten i Apples’ regler.  Med dette indgreb mister de 47 dokumentariske fotografier for os at se enhver mening – og bogen bliver dermed ikke værd at sælge.

Jeg kan med glæde konstatere, at Politikens lederskribent mener, vores happening er udført i ”bedste hippieånd”, og jeg tvivler på, at operationen havde haft samme gennemslagskraft i medierne og blandt politikere, hvis vi havde fulgt lederskribentens råd om i stedet at ”have nægtet Apple at udgive bogen”.

Hvem ville have lagt mærke til, at et lille forlag i et lille land nægtede at samarbejde med Apple?

Nu opnåede vi i stedet debat på både danske og udenlandske mediers hjemmesider og på Facebook – og samme dag erklærede tre af folketingspartiernes kulturordførere, at de ville forfølge sagen over for kulturministeren og i EU-kommissionen.

Hvis nogen trods alt utilsigtet er kommet til at købe den censurerede udgave i iBookstore, vil jeg hermed gerne tilbyde dem, at de kan sende dokumentation for deres køb til info@hippieselskabet.dk, hvorefter vi straks vil fremsende et gratis eksemplar af den ucensurerede ebog.

Se billederne HER

Af Peter Øvig Knudsen, forfatter


Kommentarer

© 2011-2012 Hippieselskabet  All rights reserved
Log ind