Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / informatie / Over Eeklo / Eeklo?

Eeklo?

beeld ledeganck 480px

geschiedenis?

naam?

vlag - wapenschild

Eeklo nu?

de wijken van Eeklo 

Eeklo in cijfers (gemeentelijke profielschets www.vlaanderen.be/binnenland)

 

Geschiedenis?

Hoe Eeklo precies is ontstaan, daarover zijn plaatselijke historici het nog steeds niet eens. Er zijn sporen van prehistorische bewoning in Balgerhoeke, en het stadscentrum ligt op de zandrug die loopt van de kust tot Antwerpen en die waarschijnlijk ook in de Romeinse tijden als verbindingsweg werd gebruikt. De benaming 'Antwerpse Heirweg' is nog steeds als straatnaam in gebruik.

In 1240 blijkt Eeklo voldoende belangrijk om stadsrechten te ontvangen, uit handen van gravin Johanna Van Constantinopel. Het hele gebied behoort trouwens toe aan de graven van Vlaanderen, die hier een jachtdomein hebben. De verbetering van de moerasgronden wordt toevertrouwd aan kloosterorden, die verspreide versterkte hoeven uitbaten in de omgeving. Het Groot Goed (Huysmanhoeve) is hiervan een restant. De stadskeure geeft Eeklo een eigen rechtspraak en legt het grondgebied vast. Tot 1626 hoort daar ook Lembeke bij, dan wordt Eeklo in leenpand gegeven aan adellijke families, en dat blijft zo tot het Ancien Régime (1789).
 
In de Middeleeuwen behoort Eeklo tot het Brugse Vrije (en leunt waarschijnlijk ook het Eekloos dialect veel dichter dan nu het geval is aan bij het West-Vlaams). Er zijn eveneens handelsbetrekkingen met Gent, via het Leiken (gegraven rond 1450) dat verbinding geeft met de Gentse Lieve. Het is de lakenweverij die het nieuwe stadje in die tijd aanzien geeft. Tijdens de godsdienstoorlogen van de 16e eeuw belandt Eeklo in de frontlijn tussen het protestantse noorden en het katholieke zuiden en worden zware verwoestingen aangericht. De bevolking vlucht en een tijdlang ligt Eeklo er zelfs zo goed als verlaten bij. Dit is één van de redenen waarom de stad nog weinig Middeleeuwse gebouwen telt. Opmerkelijk genoeg krijgt precies in deze periode Eeklo een hoofdrol in de legende van de Herbakker.

Na de pacificatie herleeft Eeklo stilaan en wordt de draad van de textielmanufactuur heropgenomen. In de 19de eeuw vormt dit de basis voor een industrialisatieproces, dat gelijk loopt met de promotie van Eeklo tot administratieve en kerkelijke hoofdstad van het Meetjesland, na de scheiding der Nederlanden. Uit deze periode stammen de neo-gotische gebouwen en rijen van werkmanshuisjes die nog steeds het straatbeeld mee bepalen. Het cultuurleven bloeit op: de Tekenschool en de Muziekschool worden opgericht en Karel Lodewijk Ledeganck schrijft zijn 'Drie Zustersteden'.

In de 20ste eeuw maakt Eeklo geleidelijk de overstap van industriestadje naar regionaal centrum van handel en diensten, met onder meer een uitgebreid onderwijsaanbod. In de diverse instellingen krijgen jaarlijks ongeveer 9000 leerlingen onderricht.

 


 

Naam?

Het woord 'Eeklo' is van Germaanse origine en verwijst naar een klein bosje dat wordt gekenmerkt door een aantal eikebomen (eec = eik; loo = verspreid bos). Deze site was blijkbaar een herkenningspunt temidden van de moerassen die zich zowel ten noorden als ten zuiden van de duinenrug uitstrekten.

 


vlag oud 230px

wapenschild oud 230px

Vlag - wapenschild

‘In zilver een hartschild van goud, beladen met een leeuw van sabel, geklauwd en getongd van keel; het hartschild omkranst door twee eikentakken van sinopel’ (min. besluit 16.02.1993)

‘Twee even lange banen van groen en van wit met op het midden twee eikentakken, ovaalsgewijze geplaatst, van het een in het ander’ (KB 02.02.1982)

 

 


 

Eeklo nu?

Eeklo is de onbetwiste hoofdstad van het Meetjesland, centraal op de grens van het Krekengebied en het Houtland. Tot een heel eind in de 20ste eeuw dankte Eeklo haar welvaart aan een bloeiende textiel- en meubelnijverheid. Het leverde de stad zelfs de bijnaam ‘Le Petit Verviers’ op, naar de bekende Waalse textielstad.

 

De neogotische stadskern valt meteen op. De toren van de Sint-Vincentiuskerk is met zijn 99 meter één van de hoogste kerken in Vlaanderen. Zo sober de kerk aan de buitenkant, zo rijk is het interieur.

 

De Unesco riep in 1999 alle Vlaamse belforten uit tot cultureel werelderfgoed. Ook het Eeklose belfort draagt sindsdien die eretitel. Belforten zijn typisch voor de middeleeuwse macht van Vlaamse steden. Maar het Eeklose belfort dateert pas van 1932. Ouder is het stadhuis in Vlaamse renaissancestijl, het dateert uit de 17de eeuw. Rechtover het stadhuis staat de neogotische Paterskerk die ook uw aandacht verdient. Met de regelmaat van een klok worden er evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. In het centrum wordt uw aandacht ook getrokken door het grote bronzen beeld van Karel Lodewijk Ledeganck, één van de grote Vlaamse voorvechters uit de 19de eeuw.

 

Eeklo is een winkelstad. In de centrumstraten vindt u vele handelszaken. Het gaat vooral om kleinhandel, maar u ziet er ook grote ketens, vooral geconcentreerd op het Krügercenter – een winkelcentrum ingeplant op de terreinen van de oude Krügerbrouwerij. Ook de horeca laat zich niet onbetuigd: een frisse pint op een terras, een kopje koffie in een mooi café, een kleine of grote hap in een eethuis of restaurant. Eeklo heeft het allemaal.

 

Eeklo is ook een volkse stad. Daar is de donderdagmarkt niet vreemd aan. Al eeuwen wordt hier op donderdagvoormiddag een grote markt gehouden met kraampjes die op een traject van bijna twee kilometer verspreid staan. Bij goed weer loopt u hier over de koppen en zitten de horecazaken gezellig vol. Vanuit de hele streek komen mensen naar de Eeklose markt. Een plezante markt is ook die van ’t Kaaiken die elke zondagvoormiddag op het Gebroeders Van De Woestijneplein wordt gehouden.  Vanuit Eeklo bracht volkszanger Tamboer zijn marktliederen voor heel Vlaanderen ten gehore. Deze ‘Tamboer’ is één van de beelden die u op de beeldenroute in de stad terugvindt.

 

Naast de markttraditie is er ook de koers. Eeklo is de stad van grote wielerhelden zoals Roger De Vlaeminck, Erik De Vlaeminck, Noël Foré en Albert Ramon.

 

In Balgerhoeke, een woonkern buiten de stad, komt u onder de indruk van het sluizencomplex op het Schipdonkkanaal. Hier verwijst een oude tank naar de hevige gevechten van Canadezen met de nazi’s op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Balgerhoeke is ook het plaatsje waar honderden fietsers passeren op weg van Gent richting Knokke-Heist op de ‘fietssnelweg’ langsheen het kanaal. Hier passeert op de prachtige historische spoorwegbrug tijdens zomerse weekends ook regelmatig een stoomtrein van de Museumspoorlijn Maldegem-Eeklo. Vanaf het station van Eeklo komt u op het actieve spoornetwerk van de NMBS en kunt u gemakkelijk richting Gent sporen.

 

eeklo rgb 115pxEeklo - ENERGIEK

Eeklo bruist. Jaarlijks worden talloze kleine en grote festivals georganiseerd. Regelmatig is er een grote ‘Ronde’ op bezoek in deze wielerstad. En de Veldrit van Eeklo heeft zijn vaste stek veroverd op de kalender van elke wielerliefhebber. Beroemd in heel Vlaanderen is de Eeklose Balloonmeeting het laatste weekend van juli. En de Kaaifeesten begin oktober organiseren jaarlijkse de ‘Grootste Rommelmarkt van Vlaanderen’ waar op zonnige dagen 50000 mensen op afkomen. Ook de Tamboer Avondmarkt op 1 mei is zo’n klassieker waarbij de mensen uit de hele streek in drommen op afkomen. En vier donderdagavonden in de zomer bruist het Heldenpark tijdens Helden in het Park.

 

Maar ENERGIEK EEKLO is ook het windmolenproject dat jaren geleden in de stad werd gerealiseerd. Drie windmolens werden ingeplant aan de rand van de Eeklo, het werd het symbool voor windenergie in de regio en ver daarbuiten. De inwoners van de stad konden mee participeren in het project; Eeklo is nog altijd hét voorbeeld van het realiseren van een beperkt windmolenpark, zonder veel verzet.

 

Het oude industriële hart van Eeklo is met het Schipdonkkanaal verbonden via de Eeklose Vaart. Nu is ‘de kop van de Vaart’ ook een groene long voor de stad geworden waar de Eeklose jachthaven zijn stek heeft gevonden. Een prachtige plek want hier zie je ook de vier windmolens die de stad rijk is en er is een rustige zwerfwagenparking waar reizigers uit heel Europa rust vinden, in de nabijheid van het kanaal.

Eeklo heeft iets met water want hier is al vele tientallen jaren een zwembad dat vaderlandse sportgeschiedenis schreef. Aan het zwembad van Eeklo zijn immers de namen van Carine, Pascal en Herman Verbauwen verbonden, drie grote Belgische zwemkampioenen.

 

Eeklo ligt aan de rand van twee groene longen voor het Meetjesland. Provinciaal Domein Het Leen (in het zuiden) is een paradepaardje voor de stad. Dit voormalige militaire domein werd door de provincie omgetoverd tot een wandelparadijs, ideaal voor het gezin. Met speelbos, speeltuin, arboretum en prachtige visvijvers. Ook de Lembeekse Bossen (ten oosten van Eeklo) liggen vlakbij. In het noorden ligt het unieke krekengebied van Sint-Laureins en in het westen ligt het Drongengoed, het grootste bos van Oost-Vlaanderen.

 

Vanaf knooppunt 94 aan het Eeklose stadhuis kunt u in de vier windrichtingen op het Fietsnetwerk Meetjesland prachtige fietstochten maken. Het knooppunt 88 zet u op weg naar de Lembeekse Bossen, het knooppunt 55 brengt u in Provinciaal Domein Het Leen. Vanaf knooppunt 87 fietst u makkelijk de expresweg kust-Antwerpen over richting Krekengebied. En knooppunt 96 brengt de fietser aan het Schipdonkkanaal en vandaar richting Drongengoed, Balgerhoeke, Maldegem, Damme en Sluis (Zeeuws-Vlaanderen).

 

Twee heel opvallende groene plekjes in Eeklo zijn het Heldenpark en het Provinciaal Streekbezoekerscentrum De Huysmanhoeve. Het Heldenpark is een schitterend kasteelpark waar u rustig kunt ontspannen, een terrasje doen of genieten van de spelende kinderen in de speeltuin. Het Heldenpark is ook vaak het decor voor evenementen. Het Streekbezoekerscentrum Huysmanhoeve wordt uitgebouwd tot een unieke lokatie om een toeristische dagtocht te starten. In het bezoekerscentrum leert u meer over de geschiedenis van het Meetjesland. Deze hoeve ten noorden van de stad is eeuwenoud. Dit wordt in de toekomst een toeristisch ankerpunt voor de hele regio.

 


 

Wijken in de stad

Naast het centrum zijn er in Eeklo ook diverse randwijken: Oostveld, Sint-Jozef en Balgerhoeke. Het zijn aparte parochies met een eigen kerk en verschillende woonwijken.



Zoeken