To Top
17:32 Κυριακή
26 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ευρωεκλογές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
ΑΡΧΙΚΗΕΥΡΩΠΗΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 • Ευρωεκλογές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απριλίου 2019, 9:42 πμ

Στις 26 Μαΐου οι Κύπριοι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τους «6» που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πενταετία 2019-2024. Ανάμεσα σε συνδυασμούς και κόμματα, οι ψηφοφόροι οφείλουν να στείλουν τους «καλύτερους» σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, νοουμένου ότι πιστεύουν στο υπό αμφισβήτηση ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η Κύπρος εκπροσωπείται με έξι ευρωβουλευτές από το 2004 όταν και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε, πραγματοποιήθηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Στις 13 Ιουνίου 2004, ένα περίπου μήνα (1 Μαΐου) μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διεξήχθησαν οι πρώτες ευρωεκλογές. Κατά 72,5% οι ψηφοφόροι μετέβησαν στις κάλπες με την πεποίθηση ότι η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια θα σταθεί παρά τω πλευρώ της Κύπρου στον αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Είχε προηγηθεί, η κατά συντριπτική πλειοψηφία απόρριψη του σχεδίου Ανάν, στις 24 Απριλίου 2004.

Πρώτος το νήμα έκοψε ο Δημοκρατικός Συναγερμός που είχε να αντιμετωπίσει και τη διχογνωμία της βάσης του για το σχέδιο Ανάν. Με 28,23% εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, τον τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και τον Παναγιώτη Δημητρίου. Επίσης δύο ευρωβουλευτές, τους Αδάμο Αδάμου και Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, εξέλεξε το ΑΚΕΛ λαμβάνοντας ποσοστό 27,89%.

Το ΔΗΚΟ, με το υψηλό 17,09% έστειλε στην Ευρωβουλή τον Μάριο Ματσάκη, ενώ έκπληξη προκάλεσε η επικράτηση της νεοϊδρυθείσας παράταξης «Για την Ευρώπη» του πρώην προέδρου του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση, ο οποίος με 10,80% έναντι 10,79% της ΕΔΕΚ κέρδισε την έκτη έδρα.

Στις 6 Ιουνίου 2009, επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, διεχήχθησαν οι δεύτερες ευρωεκλογές για την Κύπρο. Με πρώτο κόμμα την… αποχή (40,60%), τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων ανέβηκαν αισθητά.

Ο ΔΗΣΥ επανεξέλεξε δύο ευρωβουλευτές με 35,65%, όπως και το ΑΚΕΛ με 34,90%. Οι ψηφοφόροι της δεξιάς, που είχε ηγέτη τότε τον Νίκο Αναστασιάδη, εξέλεξαν για δεύτερη θητεία τον Ιωάννη Κασουλίδη και για πρώτη την Ελένη Θεοχάρους, ενώ η άλλη πλευρά «έστειλε» στις Βρυξέλλες τον Τάκη Χατζηγεωργίου και τον Κυριάκο Τριανταφυλλίδη. Από το ΔΗΚΟ (12,28%) έδρα στην Ευρωβουλή κέρδισε η Αντιγόνη Παπαδοπούλου και από την ΕΔΕΚ (9,85%) ο Κούλλης Μαυρονικόλας.

Στις 25 Μαΐου 2014 διεξήχθησαν οι τελευταίες ευρωεκλογές. Τα ποσοστά της αποχής (56%) ήταν πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα, κάτι που προκάλεσε αισθητές αλλαγές στα ποσοστά των κομμάτων. Ο ΔΗΣΥ, με 37,75%, αλλά λιγότερους ψηφοφόρους από το 2009, έκοψε πρώτος το νήμα και εξέλεξε την Ελένη Θεοχάρους και τον Χρήστο Στυλιανίδη στην Ευρωβουλή. Το ΑΚΕΛ εξέλεξε επίσης δύο ευρωβουλευτές, τον Τάκη Χατζηγεωργίου και τον Νεοκλή Συλικιώτη, βιώνοντας όμως μεγάλη πτώση και στα ποσοστά (26.98%) και στις ψήφους (69.852). Το ΔΗΚΟ με 10,83% εξέλεξε τον Κώστα Μαυρίδη και ο συνδυασμός ΕΔΕΚ-Οικολόγων με 7,68% τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Να σημειωθεί ότι λόγω διορισμού του Χρήστου Στυλιανίδη ως Ευρωπαίο Επίτροπο, ο επιλαχών Λευτέρης Χριστοφόρου πήγε τελικά στην Ευρωβουλή, ενώ η Ελένη Θεοχάρους αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ το 2016 και ίδρυσε το Κίνημα «Αλληλεγγύη».

Στις 26 Μαΐου 2019, έχουν δικαίωμα ψήφου γύρω στις 550.000 Ελληνοκύπριοι, 691 Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και άλλες 80.800 επίσης Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στα κατεχόμενα και έχουν έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναμένεται να λειτουργήσουν γύρω στα 1.050 εκλογικά κέντρα στις ελεύθερες περιοχές, 50 εκλογικά κέντρα κοντά στην Πράσινη Γραμμή και 21 κέντρα στο εξωτερικό, σε Ελλάδα, Βρετανία και Βέλγιο.

Θα προηγηθεί, την Παρασκευή 3 Μαΐου, η υποβολή υποψηφιοτήτων στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Αναλυτικά και με τη σειρά υποβολής οι υποψηφιότητες:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΔΗΣΥ):

  1. Κωνσταντίνου-Παναγιώτου Τζώρτζια
  2. Σεντώνας Παναγιώτης
  3. Σταύρου Ελένη
  4. Τορναρίτης Νίκος
  5. Φουρλάς Λουκάς
  6. Χριστοφόρου Λευτέρης
ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ:
  1. Γεωργίου Άθως
  2. Γεωργίου Γιώργος
  3. Κιζίλγιουρεκ Νιαζί
  4. Κουκουμάς Γιώργος
  5. Νικολάου Μαρίνα
  6. Συλικιώτης Νεοκλής
Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ:
  1. Διομήδους Διομήδης
  2. Ιακώβου Χρήστος
  3. Ιωάννου Νατάσα
  4. Μυριάνθους Ηλίας
  5. Νικολάου Θέα
  6. Παπαδάκης Δημήτρης
ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ:
  1. Αγαθαγγέλου Άντζελα
  2. Θεμιστοκλέους Αβραάμ
  3. Κυριάκου Κυριάκος
  4. Μετζίδη Μισιέλ
  5. Νεοφύτου Νεόφυτος
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ):
  1. Βασιλείου Μάριος
  2. Γεάδης Γεάδη
  3. Ιεροδιακόνου Μαρία
  4. Νικολάου Γιώργος
  5. Σολομωνίδης Γιώργος
  6. Τοφινής Παναγιώτης
Πατριωτικό Κίνημα (ΠΑΚΙ):
  1. Καμμά Χρυσελπίδα
  2. Κίμωνος Νίκος
  3. Παπουής Χρίστος
  4. Περατικός Νικόλας
  5. Ρότσας Χρήστος
  6. Χαραλάμπους Κώστας
Συνδυασμός ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ:
  1. Θεμιστοκλέους Ανδρέας
  2. Θεοπέμπτου Χαράλαμπος
  3. Ξάνθου Έφη
  4. Παστελλά Μαρία
  5. Σακαδάκη Αλεξία
  6. Χριστοδουλίδης Δώρος
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ):
  1. Βασιλειάδης Άριστος
  2. Θεοχάρους Ελένη
  3. Κουλίας Ζαχαρίας
  4. Μαυρίδης Κώστας
  5. Μουσιούττας Μαρίνος
  6. Χριστοφίδου Κατερίνα
Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης (ΟΑΔ):
  1. Μηνά Μιχάλης
  2. Παρασκευαΐδου Λεώνη
Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ):
  1. Δημητρίου Ελευθέριος
  2. Ιακώβου Βάκης
  3. Ιωάννου Μιχάλης
  4. Λακκοτρύπης Γιάννος
  5. Κλεάνθους Μαρίνος
  6. Παπαδοπούλου Αντιγόνη
ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑΣΕΜΙ:
  1. Αζίζ Ιμπραχήμ
  2. Καραχάν Οζ
  3. Κιράλπ Λεϊλά
  4. Λεβέντ Σενέρ
  5. Μπεσικτεπελί Ζεκί
  6. Οζντεμιρτζιλέρ Φαϊζέ
Τουρκοκυπριακό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP):
  1. Μπιριντζί Μεχμέτ
  2. Χαλίτ Καζίμ

Ανεξάρτητος υποψήφιος:

  1. Παρασκευάς Μιχάλης

Δεν αποκλείεται να προκύψουν κι άλλες ανεξάρτητες υποψηφιότητες μέχρι το πρωί της 3ης Μαΐου 2019.

Δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις εκλογές για την ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν οι πολίτες της Δημοκρατίας και οι υπήκοοι άλλων κρατών μελών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, νοουμένου ότι έχουν συμπληρώσει ή μέχρι την ημέρα των εκλογών συμπληρώνουν το 21ο έτος της ηλικίας τους, δεν έχουν καταδικαστεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγεσθαι κατόπιν απόφασης δικαστηρίου λόγω οποιουδήποτε εκλογικού αδικήματος, και, δεν πάσχουν από διανοητική νόσο, η οποία τους καθιστά ανίκανους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών

Οι επερχόμενες εκλογές είναι από τις σημαντικότερες για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit, η αμφισβήτηση, η πληγή στα ποσοστά των δύο παραδοσιακών δυνάμεων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά βεβαίως η προελαύνουσα ακροδεξιά που εκμεταλλεύεται το «κενό» των υπολοίπων σε θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που αναμένεται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα δε με το Εαρινό Ευρωβαρόμετρο, το 91% των Κυπρίων αξιώνει από το Ευρωκοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο και ως εκ τούτου ο πολίτης τίθεται προ των ευθυνών του.

Γιατί πρέπει να ψηφίσουμε

Η ψήφος δεν είναι προσωπική. Καθίσταται σαφές ότι η ψήφος του κάθε πολίτη –και ειδικά στη μικρή Κύπρο των «6» ευρωβουλευτών– επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, το παρόν και το μέλλον των ζητημάτων που ταλανίζουν τον τόπο μας: Του Κυπριακού, της ανεργίας, της μετανάστευσης των νέων, του δημογραφικού και ούτω καθεξής. Προφανώς, η αποχή δεν είναι η απάντηση στα διαχρονικά λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εξυπηρετεί μόνο συγκεκριμένες δυνάμεις, ειδικά όταν δεν συμπληρώνεται από ένα άλλο όραμα.

Επί της ουσίας, η ψήφος πρέπει να συνοδεύεται από μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Οι παραδοσιακές δυνάμεις πρέπει να πείσουν ότι νοιάζονται για το καλό των λαών αλλιώς θα παραχωρήσουν το έδαφος στην αβεβαιότητα και τελικά στη βαρβαρότητα.

Το παρόν Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από συνολικά 751 Ευρωβουλευτές και 8 πολιτικές ομάδες. Πρόεδρος είναι ο Αντόνιο Ταγιάνι, που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μεγαλύτερη πολιτική ομάδα είναι το ΕΛΚ με 219 έδρες και ακολουθεί η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με 191. Η Ομάδα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) κατέχει 72 έδρες, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη 68, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL) 52 και οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 50. Τη λίστα συμπληρώνουν η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD) με 47 ευρωβουλευτές, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) με 37, ενώ υπάρχουν και 15 Ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα.

Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο της Γαλλίας και στις Βρυξέλλες του Βελγίου.

  Αλέκος Μιχαηλίδης