<strong><b> Bedre uten tips:</strong> </b> Kelnernes egen fagforeningsleder ber deg ikke å gi dem tips. Foto: colourbox.com
Bedre uten tips: Kelnernes egen fagforeningsleder ber deg ikke å gi dem tips. Foto: colourbox.com Vis mer

- Ikke tips!

Må vi tipse i Norge? Nei, sier Tore Skjelstadaune, leder for Oslo Servitørforening.

Publisert
Sist oppdatert

I noen land må man huske å betale 10-15% tips på barer og restauranter, ellers får ikke de ansatte noen inntekter overhodet. På cruisebåter blir man sogar avkrevd en fast sats med tips til lugarpikene. Dette blir samlet inn, og hvem vet hvor pengene havner.

I Norge derimot, er service inkludert i prisen. Kelnere får fast lønn, og det får de greie seg med. Vi slenger kanskje til dem noen ører om vi er ekstra fornøyd med servicen. Eller?

Kan tredoble lønna

Ifølge Tore Skjelstadaune, som leder Oslo servitørforbund, kan tips utgjøre en tusenlapp om dagen.

- Jeg har snakket med folk som har så lav fast timelønn som 65 kroner, men som likevel er fornøyd fordi de får 120-150 kroner timen i tips.

- Det er ingen som oppgir tips til beskatning, sier Skjelstadaune. Kelnere får derfor sjablonskatt, men denne øker bare skattbar inntekt med 1-3%. De fleste har langt mer tips enn dette, slik at store deler av inntekten i praksis er skattefri.

Fikk 1,5 millioner i driks!

Bedriften bestemmer over tipsen

I en mye omtalt høyesterettsdom ifjor fikk arbeidsgiveren Continental i Oslo medhold i at den kunne bestemme fordelingen av tips mellom de ansatte. Så selv om du gir kelneren en femtilapp, vil han være tvunget til å dele denne med kjøkkenpersonalet og de andre kelnerne.

Morsomt nok var det omtrent samtidig en rettsavgjørelse i Danmark som slo ut motsatt vei. Her ble det slått fast at en gave gitt til en kelner som takk for god service skulle kunne beholdes av kelneren.

- I Norge finnes alle mulige fordelinger av tipsen, sier Skjelstadaune. - Men som regel fordeles den likt mellom kelnerne. Om din kelner skulle yte særlig god service, får han altså ikke mer tips enn de andre. Det er heller ikke uvanlig at kelnerne må dele tipsen 50/50 med kjøkkenpersonalet, slik som på Continental.

- Det er også noen steder der kelnerne faktisk får det du gir dem ubeskåret.

Her er service IKKE inkludert

Betale tips kontant

Vi hører fra tid til annen at det som betales med kort, går uavkortet inn på kontoen til bedriften, og havner på bunnlinjen til eieren. Skjelstadaune har også hørt om dette, selv om han ikke tror det er vanlig. I Norge skulle det altså vanligvis være greit å betale tips med kort, selv om man kanskje for å være på den sikre siden burde bruke kontanter.

Men du vet altså ikke hvor pengene havner. Den sløve uoppmerksomme kollegaen kan få like mye og også kokken på kjøkkenet som forgiftet deg med fire ekstra røde pepper i sausen.

Fagforeningsleder mot tips

Tore Skjelstadaune synes ikke noe særlig om systemet som gir medlemmene hans store deler av inntekten deres.

- Personlig er jeg motstander av tips-kulturen. En servitør får betalt av bedriften for å gjøre jobben sin. Han skal jo ikke da behøve et honorar i tillegg fra gjesten? Du gir jo ikke tips til kassadamen på Rema, hvorfor skal du gjøre det til en kelner?

Tipser du? Og hvor mye? Delta i debatten under artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer